- Reklama -

Vitalijus Balkus. KK nuotr.

Ir kaip gi aš norėčiau šį kartą suklysti. Kaip norėčiau po kurio laiko pripažinti: „juk pasidaviau emocijoms“, „juk tikrai visuomenės rimtis ir saugumas tiesiog kabėjo ant plauko“. Kaip norėčiau, tačiau per daug visko pastaraisiais metais įvyko tokio, kas it kirminas sugraužė pasitikėjimą šalies teisėsauga.

Logika sako, gegužės 8-ą dieną su plakatu ant, ko gero, dabar jau žymiausio Vilniaus viaduko toli gražu ne tie vaikinai, su kuriais norėčiau susipažinti arčiau. Ir apskritai, diena pasirinkta jų saviraiškai vis tik buvo ne „kažkokios sovietinės šventės“ išvakarės , o diena, kuomet krito baisiausias XX a. režimas. Nedrįstu spėlioti, nors ir numanau, kokios jaunuolių mintys dėl šios istorinės datos, tik, štai, kokios jos bebūtų, tądien mes nepamatėme nieko, dėl ko vertėjo surengti net kelių dalių spektaklį.

Nors ar tai tokia jau naujiena, kuomet menkas ir greičiausiai būtų likęs nepastebėtas protestinis veiksmas policijos ar kitų teisėsaugininkų dėka virsta skandalinga istorija? Jauni piliečiai parašė kreidelėmis žodį „Tiesos“. Nesvarbu, kokiais sumetimais ir kokių įvykių įtakoti, ir, o stebukle, tuoj pat atsidūrė artimiausiame komisariate. Stebinantis uolumas, ypač prisiminus – kaip ir man pačiam yra tekę kviestis policiją, idant nukrapštytų nuo grafitininkų pamėgto pastato eilinius „menininkus“. Jei kam įdomu, tai policijos aš nesulaukiau. Ko gero, nereikia nuodugniai aiškinti, kodėl tuo istoriniu laikotarpiu, kuomet buvo rašomas žodis „Tiesos“, buvo galima prirašyti nebaudžiamai daug kitų žodžių, bet ne šį. Drįstu teigti, kad net daugeliui žinomas ir dažną tvorą dar prieš porą dešimtmečių puošęs trijų raidžių skambus rusiškas žodis sulauktų mažesnio dėmesio, jei juo kas krantinę papuoštų. Ir kuo baigėsi uolus švaros ir tvarkos saugojimas? Dideliu policijos fiasko, iš kurio, panašu, tinkamų išvadų nepadaryta.

Iki tol, o tiksliau lygiagrečiai Kauno įvykiams, Klaipėdoje rutuliojosi dar viena anekdotinė byla, susijusi su pernelyg savotišku protestiniu aktyvumu. Gerai prisimenu, kaip 2010 gegužės 1-ą dieną per Gedimino prospektą pražygiavo keturi jaunuoliai, nešantys plakatus su svastikomis, o tiksliau su nuotraukomis, kuriuose pavaizduoti svastikos ornamentą turintys dirbiniai. Prisipažinsiu, iki galo nesupratau, ką tai galėtų reikšti, nei tuomet, nei dabar nesuprantu iki galo, bet bent jau buvo aišku, kad niekas nacizmo propaguoti nesiruošia. Na, o kad dėmesį nori į save pritraukti , tai čia jau jų valia. Ir pritraukė. Kiek aiškiaregių, pranašų, keistų filosofijų skleidėjų ir negausių religinių bendruomenių narių verkė iš pavydo, stebėdami nemokamą reklamą, kurią organizavo uolioji Klaipėdos policija vyrukams, juos ir jų svastikas po teismus tampydama.

Tiek to su tais istoriniais ekskursais, grįžkime prie to, nuo ko pradėjome. Jaunimėlis, nors, panašu, ir ne iš šventųjų tarpo, surengė akciją. Kaip ryte spauda rašė, akcija buvo „antilietuviška“ ir jos dalyviai buvo suimti. Dieną, kai teisėsaugininkai, matyt, galutinai susigriebė, kad padarė didelę didelę kvailystę ir tuoj rizikuoja tapti pajuokos objektu, „pagimdė“ tiesiog nuostabų pranešimą spauda,i kuriame ypač žavingas pasirodė šis teiginys: „ Pabrėžtina, kad pilietinis aktyvumas ir nuomonių raiškos teisė yra suderinama su demokratinėmis vertybėmis ir kitomis pagrindinėmis žmogaus teisėmis tik tuomet, jei nėra pažeidžiami įstatymai.“ Lyg viskas ir logiška. Dabar mes žinosime, kad už Vilniaus m. švaros ir tvarkos taisyklių pažeidimą , o plakato iškėlimas, manyčiau, taip ir traktuotinas, yra pagrindas laikyti visą naktį areštinėje. Sakyčiau, tuoj pralenksime Singapūrą pagal rūpestį švara ir tvarką. Tiesa, dar tuomet minėjo, kad buvo pradėtas tyrimas dėl viešosios tvarkos pažeidimo, nepaaiškinant, kas tokio baisaus buvo padaryta, kad net Baudžiamojo Kodekso straipsnį taikyti reikėjo.

Toliau spektaklis tapo dar įdomesnis. Pasirodo, kad vis tik buvo rimtas pagrindas policijai reaguoti, nes vienas iš dalyvių įtarimas išniekinęs Pilsudskio kapą. Na, čia nieko nesakau: jei išniekino, turi atsakyti, ir taip, kad kitą kartą net minties nekiltų vandalizmu užsiimti. Tik man labai rūpi sužinoti, ar tas kapas yra ant Ateities gatvės viaduko? Jei ne, tai ko dėti likę 8 dalyviai? Taip prieisime iki to, kad bet kokiame renginyje bus galima visus „susemti“, nes minioje bus bent vienas kažkuo įtariamas. Tai gera tvarka būtų! Pvz., Gegužės 1-ąją eina kolona, o joje – piktybinis alimentų nemokėtojas. Ir suvažiuoja II-as pulkas ir visus – į „autozakus“.

Taigi ir vėl policijos paaiškinimas nuskambėjo lyg siekiant homerišką juoką sukelti. Ir tik šiandien pagaliau gimė trečioji versija. Pasirodo, policija užkirto kelią kažkokiai baisiai provokacijai, apie kurią kalbėti dar negali. Na, gerbiamieji angelai sargai, po visos tragikomedijos jūs nebent pas kokį jaunuolį sodelyje turite mažiausiai dėžę trotilo iškasti ar bent jau rišliai paaiškinti, kokios čia tokios prevencinės priemonės vyksta, kuomet, jei tikėtume įvykio liudytojais, sulaikymas vyko it koviniame filme. Tuomet ir skepsis išgaruos, ir piliečiai pasakys didelį ačiū.

Vėlgi pasikartosiu, kad už Pilsudskio kapą, jei kaltė bus įrodyta, autoriui atsakyti būtina ir už svastikas, jei vėlgi autoriai paaiškės, bet, kaip besuk, kontekstas gavosi nekoks.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!