- Reklama -

Senatas. sxc.hu nuotr.

Beveik du dešimtmečius JAV pavyko išvengti to, su kuo susidurta antradienio vidurnaktį. Dvipartinė sistema patyrė krizę – demokratiškas Senatas nesugebėjo dirbti išvien su respublikonišku Kongresu. „Tai labai liūdna diena mums“ – kalbėjo Senato daugumos lyderis Harry Reidas. Likus kelioms minutėms iki vidurnakčio įsakymą sustabdyti JAV vyriausybės veiklą pareiškė Biudžeto vadovė Sylvia Burwell.

Sustabdžius Vyriausybė veiklą 800 000 darbuotojų turės išeiti neapmokamų atostogų. Tiesa, daugelio buvo prašoma padirbėti bent pusę dienos siekiant išvengti dar didesnio chaoso. Bus palaikoma kurių kelių sektorių veikla – karinės operacijos, muitinių veikla ir skrydžių valdymas. Kuriam laikui užsidarys visi valstybiniai JAV muziejai, nacionaliniai parkai ir t.t.

Nesutarimo objektas – valstybės biudžetas. Respublikonai reikalavo, jog bent vieneriems metams būtų atidėta garsioji B. Obamos socialinio draudimo reforma, žiniasklaidoje praminta „Obamacare“ (aut. past. – „Obamos rūpyba“). Naujoji sistema būtų įpareigojusi milijonus amerikiečių įsigyti draudimo polisus.

Pirmiausiai Kongresas balsavo nepritarsiantis socialinio draudimo reformai – balsavimo rezultatas 228-201. Po šio balsavimo B. Obama paskambino Kongreso lyderiams pareikšdamas, jog laikysis savo nuostatos ir nesutiks su reformos atmetimu. Porai valandų iki vyriausybės uždarymo Senatas rezultatu 54 prieš 46 nubalsavo nepriimsiantis respublikonų teikiamo kompromiso. Jei balsai būtų pasiskirstę kitaip vyriausybės veiklos nebūtų tekę stabdyti, tačiau bent metams būtų nukelta reforma ir tektų atsisakyti medicinių paslaugų mokesčio, turėjusio ją finansuoti.

B. Obama kalbėjo atvirai: „Veiklos sustabdymas turės tikrai didelę ekonominę įtaką tikriems žmonėms“. Dėl padėties jis kaltina respublikonus, kurie neva žaidžia politinius žaidimus tam, jog pateisintų savo dešiniąją ideologiją, o ne siekdami realios gerovės. Jo nuomone, respublikonai žada su realybe prasilenkiančius pažadus. Senatas paskelbė toliau intensyviai dirbantis, jog būtų pasiektas susitarimas. Prezidentas tvirtina, jog jo remiama socialinio draudimo sistema jau pasirengusi veikti, todėl jos nutolinimas yra neįmanomas.

Kai kurie respublikonai, pavyzdžiui, buvęs B. Obamos konkurentas prezidento rinkimuose Johnas McCainas teigė netikintis, jog jo partija gali ką nors laimėti. Baiminamasi, jog pasikartos scenarijus kaip 1995 m. Paskutinis vyriausybės veiklos sustabdymas įvyko prezidento poste buvus kitam demokratui – Bilui Clintonui. Tuomet vyriausybės veiklos sustabdymas buvo naudingas būtent jo reitingams, o respublikonai po šio įvykio patyrė fiasko.

Partijos kaltina vieną kitą dėl sąmoningo norėjimo uždaryti vyriausybę ir sukelti chaosą. Respublikonai teigia, jog jų konkurentai pasistengė, jog oficialus dokumentas dėl susitarimo juos pasiektų tik dienos pabaigoje, kuomet nebebūtų laiko svarstymams. Senato vadovas Harry Reid tvirtina, jog tai absurdas ir būtent respublikonams tokia situacija yra naudinga. Tai jog JAV vyriausybės veikla gali būti sustabdyta žinoma jau maždaug savaitę ir viešoje erdvėje, iš tiesų, dominuoja nuomonė, jog sustabdymas buvo respublikonų planas.

Respublikonų lyderiai, pavyzdžiui, Johnas Boehneris savo veiksmus teisina tuo, jog amerikiečiai nenori dar 2010 m. B. Obamos pasirašytos reformos. Todėl kažkas turi ginti jų interesus net ir drastiškais veiksmais. Priešininkai teigia, jog respublikonai turi susitaikyti su faktu, jog B. Obamos pasirašyta reforma jau yra teisės aktas. Tą patį kalbėjo ir vienas respublikonų J. McCainas: „Mes kovėmės stipriai, kaip tik galėjom, bet mes pralaimėjom“. Respublikonų bandymas kažką pakeisti vadinamas anarchizmu.

Politinis nesutarimas, ar prezidento pasirašytas įstatymas jau gali būti laikomas teisiniu dokumentu, iš tiesų, įdomus. Čia galima paminėti vieno JAV politologo mintį, kuris teigė, jog visi JAV įstatymai dvipartinėje valstybėje yra pusiau legitymus, nes jiems beveik visuomet nepritaria kita partija ir jos šalininkai. Tai maždaug pusė visų gyventojų.

Kol kas dar nėra kalbama apie galimas veiklos sustabdymo pasekmes. Didžiausias dėmesys yra skiriamas naujienų iš valdžios institucijų raportavimui. Akivaizdu, jog viskas priklausys nuo to, kiek užsitęs ši politinė krizė. Jei ginčas bus išspręstas per kelias dienas, tuomet tikėtina, jog pasekmes pajaus tik darbuotojai, kurie buvo priversti išeiti neapmokamų atostogų. Jei per kelias dienas problema nebus išspręsta politinė krizė veikiausiai turės ekonominių pasekmių visai šaliai. Dabar viskas priklauso nuo politinių ambicijų.

Parengta pagal Huffington Post.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!