- Reklama -

Igoris Strelkovas kol kas neatskleidžia, kodėl jis dingo iš Donecko, tačiau neslepia, kad yra "piktas". Stop kadras

Neaiškiomis aplinkybėmis Donbase atsiradęs, o vėliau tokiomis pat neaiškiomis aplinkybėmis iš Donbaso dingęs buvęs sukilėlių vadas Igoris Strelkovas paskelbė viešą laišką, kuriame teigia, kad „dėl visos eilės aplinkybių jis nekomentuos Novorusijos įvykių“, tačiau jis, „švelniai tariant, nėra sužavėtas“.

I.Strelkovas paskelbė, kad kol kas neatskleis, kodėl pasitraukė iš Donbaso ir tiek ilgai tylėjo. Esą kol kas dar ne laikas.

Jis teigė žinantis situaciją Donecke, tačiau kol kas esą negalintis jai padaryti įtakos.

„Už Tėvynę kovosiu vienokiu ar kitokiu būdu“, – paskelbė I.Strelkovas. – „Tegul daugybė mano „geradarių“ (Rusijoje ir Novorusijoje, o taip pat griuvėsiuose) dėl to jokių iliuzijų neturi. Kol aš gyvas – jie ramiai nemiegos.“

„Kai kam Donecke siunčiu žinutę: „aš piktas ir mano atmintis gera“. Ypač tai susiję su vienu pagyvenusio amžiaus gerų cigarų ir viskio mėgėju, kuris daugiau negu 20 metų sėkmingai vaidino „karininką ir patriotą“. Jis supras“, – savo viešame laiške parašė I.Strelkovas.

Po derybų – dažni telefoniniai pokalbiai tarp prezidentų

Kaip žinia, penktadienį, rugsėjo 5 d., Minske įvyko konflikto sureguliavimo grupės derybos, kuriose dėl taikos susitarė ir protokolą pasirašė: buvęs Ukrainos prezidentas Leonidas Kučma (Kijevas), RF ambasadorius Ukrainoje Michail Zurabov (Maskva), ESBO specialus atstovas Chaidi Taljavini, „DLR“ premjeras Aleksandras Zacharčenka, „LLR“ vadovas Igoris Plotnickis.

Tiesa, žiniasklaidoje buvo nutylėtas vienas įdomus momentas: ESBO paviešintame 12 punktų visų šalių atstovų pasirašytame protokole matosi, kadAleksandras Zacharčenka ir Igoris Plotnickis pasirašė protokolą kaip fiziniai asmenys Aleksandras Zacharčenka ir Igoris Plotnickis – protokole neminima nei „Donecko liaudies respublika“, nei „Lugansko liaudies respublika“, o šios „paskelbusios nepriklausomybę valstybės“ minimos kaip Donecko ir Lugansko regionai.

Trečiame Minsko derybų protokolo punkte numatyta, kad Donecko ir Lugansko regionai išlieka Ukrainos sudėtyje, tik Kijevas dėl jų specialaus statuso (galimai autonomijos) priima specialų įstatymą.

Jau kitą dieną, šeštadienį, Ukrainos Prezidentas Petro Porošenka ir Rusijos Prezidentas Vladimiras Putinas šių derybų rezultatus aptarė telefonu.

Pirmadienį vakare tarp P.Porošenkos ir V.Putino įvyko antras telefoninis pokalbis, kurio metu „buvo tęsiamas aptarimas žingsnių, kurie palengvintų taikų Ukrainos pietryčių situacijos sureguliavimą“.

„Dialogas bus tęsiamas“, – tiek lakoniškai, vos keliais sakiniais apie V.Putino ir P.Porošenkos jau antrą telefoninį pokalbį pranešė Rusijos Prezidento spaudos tarnyba.

A.Lukašenka džiaugiasi, kad pamatas taikai – Baltarusijoje

Baltarusijos Prezidento A.Lukašenkos spaudos tarnyba išplatino pranešimą spaudai, kuriame pateikiamas A.Lukašenkos komentaras dėl penktadienio derybų Minske.

Jame jis titanišku vadina kontaktinės grupės darbą, kurio rezultatas – abiejų priešiškų, Rytų Ukrainoje kovojančių pusių protokolo dėl taikos pasirašymas.

A.Lukašenkos teigimu, šis taikos protokolas nebūtų pasirašytas, jeigu ne prieš tai Minske įvykęs P.Porošenkos ir V.Putino susitikimas. Taip pat buvo labai svarbūs Kazachstano Prezidento pasiūlymai sureguliuojant šį karinį konfliktą.

„Mes didžiuojamės tuo, kad taikos proceso pradžios pamatas buvo padėtas Minske, Baltarusijos žemėje. Mes ir toliau dėsime visas pastangas, kad užtikrintume taiką broliškoje šalyje. Mūsų tautos pakankamai prisikentėjo praėjusio amžiaus karuose, ir aš nenorėčiau, kad panašios kančios pasikartotų ir šiame amžiuje“, – cituojamas A.Lukašenka išplatintame pranešime spaudai.

KK inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!