- Reklama -

Izraelio oro antskrydžiai nužudė palestiniečių „Hamas“ karinės grupuotės karo vadą Ahmed Jabari

Izraelio oro antskrydžiai nužudė palestiniečių „Hamas“ karinės grupuotės karo vadą Ahmed Jabari.

Trečiadienį Izraeliui vykdant operaciją „Cloud Pillar“ Gazos ruože, buvo nužudytas palestiniečių „Hamas“ karinės grupuotės partizanų brigadų „Izz al-Din al-Qassam“ karo vadas Ahmedas Jabaris, kartu su sūnumi, tuo metu, kai į jų automobilį pataikė Izraelio raketa; raketos buvo iššautos tiesiai į Negevo rajoną esantį Gazos ruože. Islamo džihadistai palestiniečiai pranešė, kad Izraelis „paskelbė karą“.

„Hamas“ karo vado nužudymas reškia naują galimą karą tarp Palestinos ir Izraelio.

Šios atakos prasidėjo nežiūrint Egipto pastangų tarpininkauti sprendžiant Izraelio ir Palestinos partizanų penkių dienų besitęsiantį karą, kuomet Izraelio aviacija iššovė daugiau kaip 100 raketų į Gazos ruožą, okupuotą Izraelio.

Izraelio lėktuvai sunaikino mažiausiai 20 “Hamas” mobiliųjų ilgojo nuotolio raketų paleidimo įrenginių ir raketų, tarp jų „Fajr-5“ tipo raketų. Šių raketų nuotolis siekdavo daugiau kaip 40 kilometrų. Per Izraelio oro antskrydžius žuvo ir šeši palestiniečiai civiliai.

Gazoje pranešama, kad Izraelis buvo nusitaikęs nužudyti ir kitą „Hamas“ partizanų brigadų „Ra’ad al-Atar“ vadą Izz al-Din al-Qassamą. Tačiau pastarasis išvengė žūties.

Nužudytas Ahmedas Al-Jabaris vadovavo „Hamas“ organizacijos „Izz al-Dinn Al-Qassam“ brigadoms.

“Okupacija pati atvėrė pragaro vartus. (Partizaninis) pasipriešinimas, kaip pasirinkimas, nėra atviras, todėl jame yra įtraukti ir savižudžių mirtininkų sprogdinimai ir gerai suplanuotos operacijos Izraelio miestuose“, – sakė vienas aukšto rango Hamas karo vadas Ismailas al-Ashkaras.

Izraelio gynybos pajėgų vadas generolas – leitenantas Benny Gantzas trečiadienį pranešė apie operacijos pradžią „Cloud Pillar“ Izraelio okupuotame Gazos ruože.

Izraelio vidaus žvalgybos tarnyba „Shin Bet“ patvirtino apie atakas, sakydama, kad nužudė Jabari už jo „ilgametę teroristinę veiklą.”

Taip pat pranešama, kad buvo sužeistas dar vienas „Hamas“ vadas. Apie 17 val., iš kart po atakų Gazos ruože, mažiausiai dvi raketos buvo iššautos į Ashkelon Beach Regional taryba.

Izraelio gynybos pajėgų atstovas Yoavas Mordechai pranešė, kad oro antskrydžiai parodė naujo karo pradžią, prieš „Hamas“ ir Islamo džihadistų teroristinę organizaciją Gazos ruože. Palestiniečių partizaninis judėjimas „Hamas“, kovojantis už Palestinos nepriklausomybę Izraelio okupuotose žemėse, Izraelio ir JAV vyriausybių yra įtrauktas į „teroristinių“ organizacijų sąrašą.

“Pirmasis šios operacijos tikslas yra atnešti ramybę Izraelio pietinėje dalyje ir antras tikslas yra sunaikinti teroristinę organizaciją,”- komentavo Izraelio gynybos atstovas Mordechai.

“(Jabario) nužudymas siunčia žinią „Hamas“ elementams, esantiems Gazoje, kad jei jie tęs teroristinę veiklą prieš Izraelį – jie bus sunaikinti,” – buvo sakoma Izraelio gynybos pajėgų pareiškime.

Netrukus per „Hamas“ radiją pasigirdo raginimas atkeršyti. Mažos „Hamas“ grupuotės taip pat įspėjo apie kerštą: „Izraelis paskelbė karą prieš Gazos ruožą, todėl jis turės prisiimti atsakomybę už karo pasekmes“.

„Hamas“ vadovavo Gazos ruožui nuo 2007 ir nepripažįsta Izraelio.

Paskutinė Izraelio plataus masto karinė operacija prieš Gazos ruožą buvo įvykdyta 2008 ir 2009 metais, kuri truko tris savaites, per kurias Izraelio kariai nužudė 1,400 palestiniečių. Taip pat žuvo 13 Izraelio karių..

Izraelio karinė vadovybė pasirinko naują taktiką – žudyti „Hamas“ vadus, naudojant oro antskrydžius ir taip išvengiant sausumos karinių operacijų ir Izraelio nuostolių.

Jau anksčiau Izraelio lėktuvai nužudė buvusį „Hamas“ karo vadą Salah Shehadehą, jų dvasinį lyderį Sheiką Ahmedą Yassiną, jo įpėdinį Abdelį Azizą Rantisi ir šimtus kitų „Hamas“ karo vadų.

„Hamas“ organizacija turi visus pajėgumus, kurie leidžia palestiniečiams patiems pasigaminti raketas, frag granatas, prieštankines raketas, „Qassam“ raketas, sprogstamuosius užtaisus ir galingus sprogmenis. Pirmoji „Qassam“ raketa buvo iššauta 2001 metų birželio mėnesį ir skrido apie 1.5 kilometrų. Dabar raketos nuskrieja iki 40 kilometrų. „Hamas“ partizanai taip pat kasa požeminius tunelius, kuriais gabenami ginklai į Gazos ruožą. „Hamas“ yra įsteigusi „karo akademiją“, kurioje partizanai gauna karinius apmokymus, ginklus ir ideologines pamokas. Izraelio okupuotame Gazos ruože „Hamas“ turi apie 15 tūkstančių kovotojų.

1948 metais Jungtinės Tautos patvirtino Izraelio valstybės įkūrimą arabų žemių teritorijoje, tuo pačiu Gazos ruožą priskyrė Izraeliui. Arabų – Izraelio karo metu Gazos teritoriją užėmė Egiptas. O 1967 metais Šešių Dienų kare teritoriją perėmė ir okupavo Izraelis. „Hamas“ kovoja prieš Izraelio okupaciją.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!