- Reklama -

Prezidentūros nuotr.

Jau netrukus Jungtinių Amerikos valstijų piliečiai išsirinks savo šalies prezidentą. Kitų šalių piliečiai tam neturės jokios įtakos, tačiau tai nereiškia, jog jiems nėra svarbus šis amerikiečių sprendimas. Tai, kas valdys vieną galingiausių pasaulio valstybių, turi didelę reikšmę daugeliui pasaulio gyventojų. Žmonės už JAV ribų turi savo nuomonę, kokie pokyčiai Vašingtone jiems palankesni. Pasaulinėje ekonomikos sumaištyje kitos šalys labiausiai tikisi protingos JAV lyderystės ir humaniškų sprendimų kritiškuose taškuose.

Nei vienas iš kandidatų į prezidento postą nedeklaruoja ir nedeklaruos, jog jų politika patenkins užsienio piliečius. Veikiausiai toks pareiškimas tik nurėžtų dalį amerikiečių balsų. Ir vis vien, vienas iš jų atrodo patrauklesnis.

Europiečiai turi gana vieningą nuomonę apie dabartinį prezidentą Baracką Obamą. Atrodo, kad ši simpatija truko ištisus ketverius metus. 2012 m. Pew tyrimų centro apklausos duomenimis, šiuo JAV prezidentu pasitiki 87 proc. vokiečių, 86 proc. prancūzų ir 80 proc. britų. Ne ką mažesnė dalis respondentų norėtų, jog B. Obama būtų perrinktas, atitinkamai – 89 proc., 92 proc. ir 73 proc. Įdomu, jog kiekvienu atveju pasitikėjimas šiuo vadovu didesnis nei pasitikėjimas savo šalies vadovu.

Kodėl europiečiai taip nenori Mitto Romney? O gal jie tiesiog nenori naujo prezidento? Gali būti, jog jų atsakymai paremti vien nežinomybe ir tai, jog Europos gyventojai nori matyti B. Obamą liekantį savo poste, nulemta vien žinomumo. Žinomumo šiuo atveju pakanka, jog B. Obama atrodytų saugesnis variantas. Gali būti, jog valdymo atveju Mittas Romney taip pat taptų pažįstamu ir mėgstamu JAV lyderiu. Kita vertus, 2004 m. tokio pat pobūdžio apklausos duomenimis G. Bushą matyti JAV prezidento poste norėjo gerokai mažesnė dalis europiečių. Taigi atsakymus lemia ne vien žinomumas.

Vis dėlto tokia stipria simpatija B. Obamai pasižymi tik europiečiai. Kinijoje tik 35 proc. apklaustųjų norėtų matyti jį liekant poste, Japonijoje – 66 proc. Lotynų Amerikoje nuomonės ganėtinai skirtingos. 42 proc. meksikiečių ir 72 proc. brazilų norėtų, jog B. Obama būtų perrinktas. Nieko stebėtino, jog mažiausiai simpatijos sulaukiama iš Vidurio Rytų valstybių – 29 proc. norėtų kito JAV prezidento. Tačiau dabartinėje situacijoje šio regiono gyventojams tikriausiai neįtiktų joks JAV prezidentas, svarbu reikšti nepasitenkinimą juo.

M. Romney kaltino savo oponentą jo valdymo metais šaliai praradus dalį reikšmingumo pasaulinėje arenoje. Respublikonų kandidato žodžiuose yra nemažai tiesos. Pew tyrimų duomenimis (apklausa vykdyta 14 pasaulio šalių), dar 2008 m. net 44 proc. respondentų teigė, jog JAV yra galingiausia pasaulio ekonomika, antroje vietoje likusi Kinija tuomet surinko tik 22 proc. respondentų balsų. 2012 m. šių apklausų skaičiai ženkliai pakito. Likusi su 36 proc. balsų JAV nusileido Kinijai (41 proc.). Ilgametės lyderystės praradimas šaliai itin skaudus.

Visgi JAV išlieka itin svarbiu globalios politikos veikėju, todėl svarbu suprasti, kokios politikos tikimasi iš dabartinių kandidatų. Štai respublikonų kandidatas kritikavo JAV vykdomą fiskalinį palaidumą ir žadėjo žymiai griežtesnę fiskalinę politiką. Tik 7 iš 8 didžiausių Europos valstybių pritartų tokiems pokyčiams.

Visgi garsiausiai skundžiamasi JAV vienašalio nusiginklavimo politika. Daugelis nusivylė, jog B. Obama šiuo klausimus elgiasi ne ką geriau nei jo pirmtakas G. Bushas. Nors valdant B. Obamai kritika iš Europos ir Kinijos kiek sušvelnėjo, tačiau dar labiau paaštrėjo Vidurio Rytuose ir beveik nepasikeitė Japonijoje. Be to, 56 proc. respondentų iš 20 pasaulio šalių pareiškė, jog B. Obama nebuvo teisingas spręsdamas Izraelio ir Palestinos klausimus. Tiesa, M. Romney politika, sprendžiant iš jo rinkiminės kampanijos, šio regiono klausimais tikriausiai nebus „teisingesnė“. Šis kandidatas atrodo ypač artimas Izraeliui.

48 proc. tos pačios apklausos respondentų mano, jog B. Obama nepadarė jokių reikšmingų pokyčių kovoje su klimato atšilimu. Tačiau jo oponentas prisipažįsta net nežinantis šios problemos masto ir kokią įtaką šiam reiškiniui daro žmogaus veikla. Vargu, ar galima tikėtis reikšmingesnių sprendimų nei įvykdyta B. Obamos valdymo metais.

Taigi daugeliu atveju B. Obama nepateisino lūkesčių, tačiau M. Romney tuo labiau neatrodo tas, kuris galėtų pateisinti. Taigi dabartinis JAV prezidentas pasaulio gyventojams neatrodo idealus vadovas, jis tiesiog atrodo geresnis, ir to pakanka gana akivaizdžiai užsienio gyventojų simpatijai, ypač Europoje.

Pagal CNN parengė Vaida Paciūnaitė

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!