- Reklama -

Sirijos teroristai, save vadinantys sukilėliais, sprogdina net žurnalistus. SANA nuotr.

Trečiadienį, 2012 liepos 18 d., Sirijos sostinėje Damaske Nacionalinės saugumo tarnybos būstinėje vykusio aukščiausio lygio Sirijos vyriausybės narių ir saugumo vadų susirinkimo metu buvo įvykdytas teroristinis aktas. Per sprogimą žuvo Sirijos gynybos ministras generolas Dawoodas Rajiha, jo pavaduotojas, prezidento Basharo al-Assado svainis Assefas Shawkatas ir buvęs gynybos ministras, prezidento pavaduotojas ir krizių valdymo vadovas generolas Hassanas Turkmanis.

Per sprogimą sunkiai sužeistas Nacionalinės saugumo tarnybos direktorius Hishamas Ikhtiyaras mirė nuo patirtų žaizdų. Taip pat buvo sužeistas Sirijos Vidaus reikalų ministras Mohammedu al Shaaras.

Tai buvo vienas iš kruviniausių teroristinių išpuolių prieš artimiausius Sirijos prezidento Assado aplinkos žmones.

Sirijos vyriausybė iki šiol nepateikė nei vienos sprogdinimo versijos. Tačiau Vakarų spauda iš karto pranešė apie tariamą savižudį, kuris tariamai dirbo Sirijos Saugumo tarnybos apsaugoje, taip norėdama parodyti, kad Sirijos vyriausybės nariai ir karo vadai yra nesaugūs ir bet kada gali būti nužudyti. Neatmetama ir tai, kad į Saugumo būstinės pastatą galėjo būti paleista bepiločio lėktuvo raketa.

Per 16 mėnesių trunkantį konfliktą anksčiau buvusios neorganizuotos ginkluotos Sirijos opozicijos grupuotės, kurių taktika būdavo “smogti (Sirijos karinėms pajėgoms) ir atsitraukti”, dabar jau pakeitė kariavimo taktiką, tapo vis sunkiau įveikiamos, galinčios įmontuoti bombas ir vykdyti sprogdinimus pačioje Sirijos sostinėje Damaske.

Iki JT pasiuntinio Kofi Annan’o taikos plano paskelbimo 2012 m. balandžio mėnesio viduryje, Sirijos vyriausybinė kariuomenė padarė didelę pažangą išstumiant ginkluotas grupuotes iš jų užimtų ir ilgą laiką kontroliuotų Homso ir kitų Sirijos šiaurinių miestų.

Tuo metu, kol buvo mėginama priimti JT pasiuntinio Kofi Annan’o taikos iniciatyvą, įvyko didelis ginkluotų grupuočių, pasivadinusių “sukilėliais”, kiekybinis karinių pajėgumų pasikeitimas.

Šios karinės grupuotės niekada nesiekė įgyvendinti Annan’o šešių punktų taikos plano ir gaudavo akivaizdų palaikymą iš JAV, Britanijos ir Prancūzijos vadovų, kai atsisakydavo bet kokio politinio proceso, kuris padėtų rasti taikų konflikto sprendimo būdą.

Vakarų šalių vyriausybės yra ryžtingai pareikalavusios Sirijos prezidento Assad’o atsistatydinimo, kaip būtinos sąlygos bet kokiam politinio perėjimo laikotarpiui, ir taip leidžia toliau tęstis žudynėms Sirijoje.

Didelė ginkluotos opozicijos smurto banga atėjo po to, kai Vakarų šalių remiami teroristai, pasivadinę save “sukilėliais”, 2012 m. balandžio 1 d. Istanbule, Turkijoje, organizuotame taip vadinamame „Sirijos draugų“ susitikime gavo 100 mln. JAV dolerių paramą ginkluotoms grupuotėms paremti.

Paskutinis mirtinas išpuolis pačioje Sirijos vyriausybės šerdyje parodė ginkluotų grupuočių aukšto lygio žvalgybą ir veiksmų koordinavimą.

Šis dramatiškas opozicijos grupuočių, pasivadinusių save “sukilėliais”, karinių pajėgumų didėjimas yra susijęs su Vakarų ir Turkijos Specialiųjų pajėgų dalyvavimu Sirijos kariniame konflikte nuo pat 2011 m. kovo 15 d., kai iš Turkijos į Siriją buvo gabenami Vakarų ir Arabų šalių nupirkti ginklai Sirijoje kariaujančioms opozicijos grupuotėms.

Nuo 2012 m. pradžios Sirijoje buvo įvykdyta eilė mirtinų automobilių sprogdinimų sostinėje Damaske ir antrame pagal dydi Aleppo mieste.

2012 m. gegužės 10 d. Sirijos karinės žvalgybos būstinės kieme savižudžių susprogdintos dvi bombos, kurios nusinešė 55 gyvybes, rodo Saudo Arabijos ir Kataro remiamų Al-Qaedos Sunitų ekstremistų, kurie kariauja Libijoje, Irake ir Libane, braižą.

Šios grupuotės turi ilgą kariavimo istoriją, susietą su Vakarų žvalgybos tarnybomis dar nuo Tarybų Sąjungos – Afganistano karo laikų ir nuo neseno NATO karo nuverčiant Libijos lyderį M. Gaddafi.

Iškart po Sirijos vyriausybės vadovų sprogdinimo Damaske ginkluotos opozicijos grupuotės pradėjo plataus masto puolimą prieš Sirijos saugumo pajėgas. Buvo įvykdytos atakos netoli Sirijos parlamento rūmų ir Sirijos elitinių armijos pajėgų, kurios saugo prezidento rūmus, barakų.

Tačiau Sirijos vyriausybinės karinės pajėgos sugebėjo atremti puolimus ir atstatyti tvarką sostinėje, Sirijos Informacijos ministras apkaltino Arabų palydovinės TV naujienų kanalus “Al Jazeera” ir “Al-Arabiya” dėl tiekiamos desinformacijos žiniasklaidoje nušviečiant karinį konfliktą.

Nepaisant to, akivaizdu, kad ginkluotos grupuotės įgijo didelę karinę galią, kad net tris dienas galėjo toliau tęsti kovas Sirijos sostinės administraciniuose centruose.

Pastebimas ir didelis opozicijos atstovo pasitikėjimas, kuomet opozicija karines operacijas Damaske pavadino “Vulkanu”, leidžia manyti, kad šios ginkluotos grupuotės gavo užsienio garantijas, siekiant tikslo – nuversti Sirijos prezidento Assado vyriausybę.

Kariniai išpuoliai Sirijos sostinėje Damaske prasidėjo tuo metu, kai Vašingtonas ir Londonas neseniai padidino politinį spaudimą Rusijai ir Kinijai, siekiant priimti JT Saugumo Tarybos rezoliuciją, kuri leistų pradėti karinę intervenciją į Siriją, panašiai kaip NATO vykdė Libijoje.

JAV Valstijų sekretorė pries išvykdama vizitui į Izraelį pareiškė, kad Basharo Assado vyriausybė neišgyvens. Hillary Clinton sakė: “Mes ir toliau darysime spaudimą JT Saugumo Taryboje. Mes ir toliau spausime rusus. Aš tikiu, nors negaliu pateikti kalendoriaus kada tai įvyks, kad šis (Sirijos) režimas negalės išlikti”.

Dar anksčiau H. Clinton siekė sukelti tarptautinį siaubą, kai ji pareiškė liūdną įspėjimą Rusijai ir Kinijai, kad jos ateityje turės “užmokėti” už tai, kad nepritarė Vakarų pastangoms kartu paskelbti sankcijas Sirijai, kuri yra Rusijos ir Kinijos sąjungininkė.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pasmerkė tokią grasinačio pobūdžio kalbą ir pasakė, kad Vakarų (NATO) valstybės jau anksčiau bandė šantažuoti Maskvą, siekiant priimti jų priešingą poziciją nukreiptą prieš Siriją.

Iš karto po Sirijos vyriausybės ir kariuomenės vadų nužudymo Britanijos užsienio reikalų sekretorius William Hague greitai suskubo atnaujinti spaudimą Rusijai ir Kinijai, kad šios priimtų Vakarų paruoštą rezoliuciją. Hague pasakė: “Visi tokie įvykiai padidina argumentus priimti tvirtą ir ryžtingą Jungtinių Tautų rezoliuciją. Aš manau, jau yra aišku, kad situacija yra greitai blogėjanti.” Kažką lyg žinodamas, Britanijos užsienio reikalų ministras Hague pridūrė, kad Sirijai grės “chaosas ir griūtis”.

Taigi, paskutinis teroristinis aktas – Sirijos prezidento Assado vyriausybės narių ir gynybos mnistro nužudymas yra “kaina”, kuria grasino sumokėti JAV Valstybės sekretorė Hillary Clinton.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!