- Reklama -

Rožinis. sxc.hu nuotr.

Prabangus Katalikų bažnyčios kunigų gyvenimas – problema ne tik Lietuvoje, tačiau ir kitose Europos valstybėse. Visos Vokietijos dėmesio sulaukė Limburgo mieste kunigaujantis Franzas Peteris Tebartz van Elstas, kuris leidžia sau daug ką – gyventi prabangiuose apartamentuose, važinėtis prabangia mašina ir pirma klase skristi į Indiją, tuo pat metu nepamiršdamas tikintiesiems kalbėti apie skurdą ir žmogiškumą. Limburgo vyskupas tapo turtais pertekusios bažnyčios simboliu, kuris piktina visus, tačiau būdo sudrausminti išlaidaujantį kunigą vis dar nėra. Visgi žiniasklaidos dėmesys ir didėjantis visuomenės nepasitenkinimas pranašauja, jog sočios vyskupavimo dienos artėja prie pabaigos.

Vyskupas kaltinamas ir kitais dalykais – melavimu, narcizizmu, išpuikimu. F. Tebartzu van Elstu pradeda piktintis netgi Liuteronų pastoriai ir patys katalikų kunigai, vienas jų išdrįso prabilti viešai: „Nors aš ir myliu Katalikų bažnyčią su visais tais žmonėmis, kurie jai dirba, tačiau vis vien esu piktas, nusivylęs ir pasišlykštėjęs padėtimi, kurioje mes esame. Tai ne vien dėl vieno žmogaus, tai dėl visos Katalikų bažnyčios struktūros. Jie turi pasikeisti kartą ir visiems laikams. Ir tikriausiai tik tragiški įvykiai mūsų vyskupijoje taps varomąją jėga tai padaryti“.

Tik keli žmonės tiki, jog F. Tabertzo van Elsto galimybės išlikti poste yra realios. Tačiau iš posto jis gali būti pašalintas tik tada, kai atsistatydins pats. Kol kas vyskupas vengia daryti tai, ko reikalauja kone visi kiti Vokietijos vyskupai ir Limburgo vyskupijos kunigai. Tuo tarpu pastangos rasti jam kitas pareigas Romoje taip pat buvo bevaisės. Žmogus, kuris kadaise atrodė būsiąs puikus Katalikų bažnyčios lyderis, toliau griauna šios institucijos įvaizdį.

Vyskupijoje esančių miestų ir miestelių bažnyčių kunigai negaili tiesioginės ir netiesioginės kritikos vyskupui, kiekvienas aštresnis žodis palydimas aplodismentų. „Gyvenimas nubaudžia tuos, kurie delsia išeiti,“ – kalbėjo tiesumu garsėjantis kunigas Hubertas Jansenas. Žmonės laukia, jog kunigai apie tai kalbėtų tiesiai ir be užuolankų, nepaisant to, jog smerkiamas yra jų bendruomenės narys. Lojalumo šioje situacijoje būti negali.

Kitas kelias – vyskupo atstatydinimas iš viršaus. Tačiau Katalikų bažnyčios viršūnėlės tyli. Vienas iš kunigų piktinasi, jog vyskupija yra palikta likimo valiai, kol vienas savanaudis vyskupas ją tiesiog sunaikins. Vyskupiją sudaro maždaug 200 kunigų, kurie iš vyskupo reikalauja skaidrumo ir tiesos kitame susitikime pagrindžiant savo išlaidas. Reikalaujama pateikti dokumentus apie bažnyčios rekonstrukcijos išlaidas, skrydžių ir pragyvenimo išlaidas.

Visoje šalyje vyskupas pagarsėjo būtent po skrydžio pirma klase į Indiją, kurioje lankėsi norėdamas padėti vargšams vaikams. Su juo kartu skrido ir vikaras Franzas Kasparas, kuris taip pat sulaukė kritikos bei melavo žurnalistams sakydamas, jog skrido verslo klase. Užginčijęs skrydžio sąskaitas vikaras pateko prokurorų akiratin ir užsitraukė grėsmę būti patupdytas į kalėjimą už melagingą informaciją. Tyrimą ketinama atlikti ir dėl bažnyčios rekonstrukcijos išlaidų. Nežymiu išsišokimu laikomas vyskupo stilius – su pasididžiavimu vilkimas paauksuotas brokatas.

Limburgo vyskupo elgesys kelia daugybę klausimų. Vienas svarbiausių – kodėl arkivyskupija turinti prižiūrėti tokius dalykus yra atsisakiusi kištis į Limburgo vyskupijos finansinius reikalus? Ar kas nors sėdintis auksčiau kada nors stebėjo, kiek išleidžia Limburgo vyskupas? Atrodo, jog tai rūpi tik žemiau esantiems kunigams, nors švaistomi galėjo būti milijonai eurų.

Tabertzas van Elstas neseniai persikėlė į prabangią rezidenciją prie Limburgo katedros, tačiau nepateikė jokių dokumentų su sąmata, o žiniasklaidai atsako, jog apartamentų statybos kaina neviršijo 200 tūkst. eurų. Tiesa, neseniai vyskupas turėjo pripažinti, jog kaina siekė 10 milijonų eurų. Nors manoma, jog tikrieji skaičiai dar įspūdingesni – galbūt 15 ar net 20 milijonų eurų. Pažymėtina, jog bet kokios vyskupijos išlaidos viršijančios 5 milijonus eurų reikalauja Vatikano patvirtinimo, tačiau abejojama, ar rekonstrukcijai apskritai buvo gautas koks nors leidimas.

Vienas Frankfurto kunigas pasakojo, jog pas jį atėjo tikinti moteris, kuris teigė nebegalinti vaikščioti į šią vyskupiją, kuomet joje vyksta atviras pasityčiojimas iš tikinčiųjų. Kunigams reikalaujant dokumentų vyskupo laikas beveik suskaičiuotas, tačiau viltis neprarasta. Atrodo, jog kartu su savo patikėtiniu išlaidas patvirtinantys dokumentai kepami vienas po kito. Visiškai sutepta reputacija ir žemesnių kunigų reikalavimas pasitraukti Tabertzui van Elstui neatrodo pakankama priežastis atsisakyti posto. Kaip teigia Katalikų mokymų centro direktorius Hausas de Begegnungas Limburgo vyskupas yra praradęs ryšį su tikrove ir dabar jam svarbiausia išlaikyti valdžią bei privilegijas.

Franfurto diakonas pasiūlė nusižengusiam vyskupui pakankamai palankią išeitį. Septynis metus kunigauti skurdžiausioje vyskupijos bažnyčioje ir po jų atgauti savo postą. Kunigams tai atrodo patenkinti tokia išeitimi, tačiau kol kas nežinoma, ar Tabertzas van Elstas sutiks su kompromisu, ar toliau nepaisydamas protestų laikysis įsikibęs vyskupo karūnos.

Parengta pagal Spiegel.de.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!