- Reklama -
Seimas spręs, ar naikinti teisinį imunitetą Vytautui Gapšiui. KK nuotr.
Seimo narys Vytautas Gapšys. KK nuotr.

Seimas, išklausęs generalinio prokuroro Evaldo Pašilio pranešimą ir vadovaudamasis Seimo statuto 23 ir 71 straipsniais, nusprendė svarstyti siūlymą sudaryti Seimo laikinąją tyrimo komisiją dėl sutikimo suvaržyti Seimo nario Vytauto Gapšio laisvę.

Siūloma, kad frakcijų proporcinio atstovavimo principu sudarytoje Laikinojoje komisijoje darbuotųsi 12 Seimo narių: Albinas Mitrulevičius, Eduardas Šablinsnkas, Rimantė Šalaševičiūtė (Lietuvos socialdemokratų partijos frakcija), Audronius Ažubalis, Andrius Kubilius, Kęstutis Masiulis (Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcija), Ričardas Sargūnas, Darius Ulickas (Darbo partijos frakcija), Kęstas Komskis (frakcija „Tvarka ir teisingumas“), Arminas Lydeka (Liberalų sąjūdžio frakcija), Michalas Mackevičius (Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcija), Valerijus Simulikas (Mišri Seimo narių grupė).

Komisijos pirmininku siūloma paskirti K. Komskį. Komisijai tyrimą numatoma pavesti atlikti iki rugsėjo 15 d.

Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė prieš balsavimą dėl nutarimo „Dėl Lietuvos Respublikos Seimo laikinosios tyrimo komisijos dėl sutikimo Lietuvos Respublikos Seimo narį Vytautą Gapšį patraukti baudžiamojon atsakomybėn, jį suimti ir kitaip suvaržyti jo laisvę sudarymo“ projektą Nr. XIIP-4555(2) kreipėsi į Etikos ir procedūrų komisiją su prašymu įvertinti, ar Seimo nariai, gavę oficialią paramą iš tyrime minimų bendrovių, balsuodami dėl komisijos sudarymo nesupainiotų viešųjų ir privačių interesų ir ar nereikėtų jiems nusišalinti nuo balsavimo.

Generalinis prokuroras E. Pašilis kreipėsi į Seimą, informuodamas, kad Generalinėje prokuratūroje organizuojamas ir kontroliuojamas Specialiųjų tyrimų tarnybos šių metų gegužės 11 d. pradėtas ikiteisminis tyrimas, kurio metu „surinkti duomenys pagrįstai manyti, kad V. Gapšys nuo praėjusių metų rugsėjo 28 d. iki šių metų sausio 22 d. Vilniuje vykusių susitikimų metu vienu koncerno atstovui už teisėtą veikimą vykdant įgaliojimus dviejų šiam koncernui palankių ir finansiškai naudingų politinių sprendimų priėmimą tiesiogiai savo ir kitų naudai pažadėjo, susitarė priimt ir priėmė 25 tūkst. eurų dydžio kyšį, pažadėdamas ir pasinaudodamas turimais Seimo nario, parlamentinės politinės partijos pirmininko pirmo pavaduotojo ir šios politinės partijos Seime frakcijos nario įgaliojimais ir kita, tikėtina arba tariama įtaka, paveiks Darbo partijos frakcijos Seime narius, kad jie teisėtai veiktų vykdydami įgaliojimus, t. y. balsuotų už dviejų koncernui palankių ir finansiškai naudingų politinių sprendimų priėmimą“.

Pasak generalinio prokuroro, duomenų visuma, kurios pagrindu manoma, kad Seimo narys V. Gapšys „galimai padarė įvardytus sunkius korupcinius nusikaltimus yra užfiksuota kriminalinės žvalgybos veiksmų atlikimo protokoluose, liudytojų apklausos protokoluose ir kituose šio ikiteisminio tyrimo dokumentuose“.

E. Pašilis pažymėjo, kad tolesnis baudžiamasis procesas Seimo nario V. Gapšio atžvilgiu negalimas negavus Seimo sutikimo patraukti šį asmenį baudžiamojon atsakomybėn, jį suimti ar kitaip suvaržyti jo laisvę.

LRS inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!