- Reklama -

Trečiadienį Seime vykusiame Seimo Energetikos ir darnios plėtros komiteto posėdyje paaiškėjo šokiruojantis dalykas: elektra buitiniams vartotojams galėtų būti pigesnė. Tačiau kodėl tuo keliu neinama, atsakingi valdžios institucijų asmenys negalėjo atsakyti.

„Kodėl valstybė nesudaro ilgalaikių fiksuotos elektros kainos supirkimo kontraktų su saulės ir vėjo jėgainių parkais, nors tie parkai yra pasirengę tai daryti?“ – Seimo narys Jonas Pinskus kreipėsi į Energetikos viceministrę ir VERT vadovą Renatą Pocių.

Pasak J. Pinskaus, kuris kalbėjosi su didžiaisiais saulės ir jėgainių parkų elektros gamintojais, beveik visi sutiktų pasirašyti ilgalaikius kontraktus, pvz., penkeriems metams, ir tokiu būdu elektros kWh kainuotų 10 centų. Šiuo momentu nustatyta kaina yra 40 ct/kWh.

„Ta energija eitų į biržą ir tą skirtumą tarp pasirašyto kontrakto ir biržos kainos gamintojas galėtų atiduoti valstybei. Bet kada biržoje kaina nukristų po kiek tai metų žemiau, tada valstybė įsipareigotų kompensuoti šitą kainą“, – didžiųjų elektros energijos gamintojų siūlomą schemą, kaip jau dabar žmonėms galėtų būti parduodama pigesnė elektros energija, pristatė J. Pinskus.

„Ar tuo klausimu Energetikos ministerijoje arba VERT buvo diskutuojama? Nes klausimas yra: dabar ir čia. Mes suprantam, kad 2030-ais metais mes jau pardavinėsim tą elektros energiją. Bet kaip dabar išgyventi verslui, išgyventi žmonėms?“ – klausė Jonas Pinskus.

Tačiau VERT vadovas Renatas Pocius tiesiogiai į Seimo nario klausimą neatsakė.

„Kalbant apie daugiau buitinius vartotojus, tas principas yra taikomas kai kurių tiekėjų, pvz., „Enefit“. Jeigu vartotojas pasirinks „Enefit“ kaip tiekėją, ir jeigu jis pasirašo kontraktą 5 metams, jis šiandien gali gauti gerokai mažesne kaina. Buvo kalbėta apie liberalizavimo procesą ir visi gali rinktis nepriklausomą tiekėją“, – toks buvo VERT vadovo R. Pociaus atsakymas į klausimą, kodėl valstybė nesudaro ilgalaikių fiksuotos elektros kainos supirkimo kontraktų su saulės ir vėjo jėgainių parkais, nors tie parkai yra pasirengę tai daryti.

Energetikos viceministrė taip pat nesugebėjo atsakyti į klausimą, kodėl atsisako sudaryti ilgalaikes sutartis su vėjo ir saulės parkais, pagal kurias elektra vartotojams būtų pigesnė.

„Aš visiškai pritarčiau, kad tokios galimybės dabar yra. Vis tiek kalbėdami apie tokius kontraktus mes nepabėgam nuo to fakto, kad vystyti reikia generaciją ir vystyti ją greičiau. Tas yra vienintelis būdas, kad tokius kontraktus būtų galima apskritai sudaryti.

Jeigu supratau teisingai mintį, kad dar valstybei prisiimti tam tikrą riziką sudarinėti tokius kontraktus valstybės vardu, tai čia reikėtų įsivertinti riziką, kokie būtų nuostoliai ir kaip jie galėtų būti dengiami. Tai man atrodo, tie mechanizmai dabar egzistuoja, jais reikia naudotis“, – kalbėjo viceministrė.

„Valstybė dabar iš tokio kontrakto uždirbtų, o ne praradimus turėtų“, – pažymėjo Seimo narys Jonas Pinskus.

- Reklama -

8 KOMENTARAI

  1. Parduoti gal galėtų ir po 10 cnt, bet kiek prisiskaičiuoja perpardavinėtojai, pavadinti nepriklausomais tiekėjais? Na, tikras monkės biznis. Gaila, kad tik valdžia to nesupranta. Tam yra 2 priežastys: nekaip su: 1) matematika; 2) su vadyba.
    Niekaip nesuprantu, ko taip visi veržiasi į tą Seimą? Konkursas į vieną vietą bene trigubai didesnis negu į mediciną. Pasirodyti visai Lietuvai, kad yra neįgalūs? Gal ir paskutiniųjų metų matematikos egzaminų rezultatai ne iš kosmoso atskridę? Staiga negali viskas taip drąstiškai pasikeisti.

  2. Tai kuom baigiasi atsakymai? Jei prieštarauja verslininkų pasiūlymui, turi nurodyti dokumentą, kuris neleidžia taip daryti. Nepasitikėkite valdininkų pliurpalyne.

      • Spėjai pamiršti jos visas elektros liberalizavimo mechanizmas ir įstatymas priimtas dar praeitoj karbauskinių seimo kadencijoj… ir dabar matom prastumto įstatymo pasekmes…. iš 7 tiekėjų jau liko tik 5 …. nedaug laiko liko kai liks maks. 4…. Padėkokit valstiečiams…

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!