Jurbarkiečiui trūko kantrybė: „Pone prezidente, jei mes – NIEKAS, tai kodėl tas NIEKAS turi mokėti mokesčius?“

3
64758
Prezidentas Gitanas Nausėda ir Vidas Šukys. Nuotr. iš asmeninio V. Šukio archyvo
- Reklama -

Jurbarkiečio Vido Šukio atviras laiškas LR Prezidentui

Sveiki, pone Prezidente!

Gerovės valstybėje nieko naujo, tik problemos dauginasi geometrine progresija. Elektra. Ko gero, pati aktualiausia tema šiandien.

Nesiplėsiu pasakodamas seniai žinomas tiesas, kuriomis užverstas visas internetas. Gal tiksliau norėčiau iš Jūsų patarimo verslui, visam Lietuvos verslui.

Premjerė I. Šimonytė kandžiai metė verslui frazę: „jūs, verslas, visada rizikuojate, todėl turite prisiimti visas rizikas, kurios atsiranda, planuoti jas ir joms pasiruošti“.

Planuoti ką? Rizikas, kurias mums sukelia gerovės valstybės institucijos!?!

Nežiūrint visokių galimų išorinių priešų, ekonominių veiksmų, vidinis priešas – mūsų valstybinės institucijos, yra didžiausias galimas priešas šiandien!!!

Mes raginami pasirengti rizikoms, mes raginami susiveržti diržus, mes raginami visokiais būdais taupyti, taupyti jau apskritai viską, mes raginami optimizuoti savo gamybą, savo darbo jėgą, atleidžiant darbuotojus, mes raginami ir raginami. Bet pati gerovės valstybė savęs nestato į kampą, neragina savo institucijoms optimizuoti savo darbo, neragina peržiūrėti tarnautojų skaičiaus, neragina persėsti į visuomeninį transportą ir jiems policininkai nedalina dykai viešojo transporto bilietėlių.

Jūs gavote tokį, jūsų darbuotojai optimizuoja savo darbą? Atleidote ką nors iš pareigų? Manau, ne.

O kam valstybinėms įmonėms tai daryti, kam taupyti, kodėl veržtis diržus? Mano geras pažįstamas Aurelijus Veryga kažkada pasakė irgi lakonišką frazę: „taigi pinigų yra biudžete, kokios problemos, imi kiek reikia“. Ir jis teisus. Pinigų valdininkams yra pakankamai, o jei kuriai valstybinei gamybos oligopolinei įmonei lėšų pritrūks, tai yra nuostabusis VERT (valstybinė energetikos reguliavimo taryba). Nueini pas juos, sakai, jog tavo valstybinės įmonės darbininkai (šiuo atveju buvo ESO) dirba alkani, vaikšto suplyšusiais drabužiais ir kiaurais sportbačiais ir sako: „padidinkite mūsų teikiamų paslaugų kainas, neišgyvename!!!“ VERT klerkai sako: „gerai, didinam, kiek norite?“ „Na, – ESO atstovas sako, – galima du kartus“. VERT sako: „gerai, bet ko tiek mažai, verslas gi turi įvertinti mūsų sugalvotas rizikas jie turės išgyventi, ko jaudinatės, imkite daugiau“. Ima ir padidina elektros perdavimo kainas du kartus, pradžiai.

Ir nereikia su niekuo tartis, niekam atsiskaitinėti – susėdo keletas valdiškų klerkų, pakalbėjo, padarė kavos pertraukėlę, parūkė koridoriuje ir nusprendė. Taškas.

Man apie tai pasiteiravus, VERT atstovė labai nepatenkintai pareiškė: „O kas čia tokio? Tai numatyta kokiais tai įstatymais“. Tai, sakau, gal jūs galite ir mums, verslui, ką tai pareguliuoti – dešros kainą, alaus kainą ar batono kainą, kurio jau močiutės neįperka. Sako: „ne, tai jau ne mūsų kompetencija“.

Va, tau ir rizika! ESO ploja rankytėmis, farsas pavyko. Mes plojam ausytėmis su makaronais ir toliau galvojame, kokia bus batono kaina po tokių elektros tarifų.

Mes neįdomūs gerovės valstybėje, mes – tik daiktavardis valstybės dokumentuose, mes – NIEKAS. Tik kodėl tas NIEKAS turi mokėti mokesčius???

ESO – oligopolinė valstybės kapitalo įmonė, vienintėlė tokia, kurios laidais mes visi gauname elektros energiją. Pasirinkimo, kaip su elektros pardavėjais, mes neturime, mes tiesiog įvaryti į kampą ir turime paklusti ESO valiai ir esame tiesioginiai jų vergai. Tai normalu, pone Prezidente???

ESO kainodarą reguliuoja VERT – pati viena, nesitardama su niekuo. Kokiais principais, kokiais parametrais vertinami nauji įkainiai, niekas nežino ir niekas nesiruošia mums to aiškinti, nes mes NIEKAS.

Mums niekas nepranešė apie galimus ir planuojamus kainos pakeitimus, paskambinus į ESO ( jei pavyksta), su tavimi bendrauja kaip su elgeta, prašančio išmaldos, neva „ko tu čia dabar esi nepatenkintas?“, į laiškus neatsakinėja.

Ir jie teisūs: NIEKAS yra NIEKAS, o gyventojai – apskritai tuščia vieta.

Per 30 metų šioje valstybėje susiformavo valstybinės mafijos struktūros, kurios lobsta gyventojų ir verslo sąskaita ir yra niekieno nekontroliuojamos. Vadovybė keičiasi tik savų, patikimų ir paklusnių draugų rate, kurie apie jokius optimizavimus ar juo labiau diržų susiveržimus net negalvoja, jų atlyginimai didesni nei Jūsų.

Manyčiau, jog visi taupymo ir kiti dabartinės infliacijos lygyje skatinami pavyzdžiai turėtų, visų pirma, prasidėti nuo pačios valstybės – ji turi rodyti tam pavyzdį ir pavydį turi rodyti jos valdomos įmonės. Šiuo atveju ESO privalėjo sumažinti savo įkainius, užuot juos padidinus.

Ėmiausi tam tikrų veiksmų, nes tylėti negaliu, o ir nepilietiška nieko nedaryti – negaliu pateisinti valdžios puotos maro metu, didinant kainas.

Prašau Jūsų, pone Prezidente, į tai atkreipti atitinkamą dėmesį ir suvaldyti valstybinių institucijų savivaldžiavimą bei griežtai kontroliuoti VERT veiklą, nes sekantis etapas – vandens kainos. Elektra, vanduo, šildymas. Kas toliau bus apmokestinama – lietus, oras ir panašiai? Manau, VERT ir tam turės pateisinimą.

Pagarbiai,
Gerovės valstybės niekas
Vidas Šukys

- Reklama -

3 KOMENTARAI

  1. Straipsnis – puikus,viskas aiškiai išsakyta,bet kas jį skaito??? tik tas NIEKAS,o ką tas NIEKAS gali pakeisti tik skaitydamas ir dejuodamas???Sakom,reik keist vyriausybę…tai tiesa,bet kas ateis į jų vietą???Žiauru,ką padarė valdžia su mūsų ,,Marijos ,,žeme.Grįšim į gadynės laikus,va kokia prezidento žadėta ,,gerovės,,valstybė…

  2. O niekas tai yra Nausėda, nes jis žadėjo gerovės valstybę. TIK BUVO NEAIŠKU KAM. O dabar ko gero jau “visiems” aišku, kam jis kuria gerovės valstybę.

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!