- Reklama -

Algimantas Rusteika

Na ką, sveikiname brangius Lietuvos žmones su buhalterių-bukalaurų parengta mokesčių „reforma“. Tiesiog išverskim į paprastą, dar neuždraustą lietuvių kalbą visus tuos skaisčių ir šimonyčių pliurpalus apie mokesčių „optimizacijas“ ir „teisingumus“.

Dėsnis toks – kada keičiami mokesčiai, juos „reformuojantieji“ pirmiausia stropiai suskaičiuoja, kaip ten bus su jų pačių ir savo chebros pajamomis? Ir to elito sluoksnio, kurį atstovauja, mokamus mokesčius susimažina, o kiek dėl to pritrūks – pasiims iš kitur.

Tik vienas pavyzdukas. Nuo 60 iki 120 VDU per metus uždirbantys dabar moka 32 proc. GPM, po reformos mokės mažiau, tik 25 proc. VDU dabar yra 1684,90 € per mėnesį. Taigi 60 VDU per metus bus 101 094 €, 120 VDU bus 202 188 €. Kas gi uždirba ar gali uždirbti tokias algas Lietuvoje?

Teisingai, vaikučiai, visokių litgridų masiulių ir igničių maikštėnų, kitų valstybės strateginių įmonių, staiga urmu patapusių privatizacijai parengtomis akcinėmis bendrovėmis su konservatorių rato žmogystų pritutintomis valdybomis, vadovybės siaurasis ratas.

Taip pat bankų, finansinių įstaigų, stambiųjų korporacijų grietinėlė, kuriai irgi atstovauja valdantieji.

Na, o jei dar kol kas ne visų valstybinių akcinių bendrovių vadukų atlyginimai pasiekė tokio lygmens, tai būkit ramūs, neabejotinai greit pasieks, tokiu maždaug greičiu, kaip ir įsigalios naujieji mokesčiai.

Ir tada 60 VDU arba 101 194 € uždirbantis koks nors vidutinis valstybinis masiulis mokės biudžetui ne 32 proc. GPM, t.y. 32 350 €, o tik 25 proc., t.y. 25 273 €. Valstybė po „reformos“ jam, vargšui, asmeniškai pridės dar.  Jei jis uždirbs, tarkim, 120 VDU, tai toks valstybės „generalinis“, sumažinus GPM, „po reformos“ mokės valstybei 7 procentais nuo 60 VDU, t.y. 7077 € mažiau.

Beje, gaunantieji tuos pačius 60 VDU arba 101 194 € per metus nuo didesnės sumos sodros mokesčio jau nebemoka. 2023 m. sodros įmoka darbuotojams yra 19,5 proc., tai jau nurodytu atveju 120 VDU per metus uždirbantis vargšas sutaupo 19,5 proc. nuo 60 VDU, t.y. neįmoka tikrų vargšų pensijoms 19 732 € per metus. Su sodros mokesčiais šiems „vargšams“ jau susitvarkyta anksčiau, įvedant „lubas“.

Tą akivaizdų plėšikavimą iš valstybės ir regresinių mokesčių faktinį įvedimą bandoma užmaskuoti tokių asmenų neva kitomis gaunamomis pajamomis iš individualios veiklos ar dividendų, kurios, atseit, būtų papildomai apmokestinamos.

Tai aiški demagogija naivuoliams – parodykit nors vieną tokį stambų valstybinį generalinį, kuris dar „užsiimtų individualia veikla“ ar neperrašytų akcijų žmonai?

O tam, kad biudžetas „susibalansuotų“ ir „nieko neprarastų“, jie pasitelks visokius kuodžius ir kitus vargo „ekonomistus“, jau dešimtmetį nuvalkiotomis frazėmis klykiančius apie „gyvulių ūkį“. Ir šaltu veidu padidins mokesčius viduriniąjai klasei ir smulkiesiems verslininkams, kurie patys save išlaiko, savo darbo vietas susikuria patys ir nieko iš valstybės neprašo.

Tai ne kas kita, kaip politinis užsakymas didinti korporacijų galią ir mokesčiais spausti konkuruojantį smulkųjį verslą. Ir partokratijos interesas toliau naikinti valstybės ir visuomenės stabilumo stuburą – politiškai ir finansiškai nepriklausančią nuo sistemos viduriniąją klasę.

Ir visa ta maitvanagių puota rengiama artėjančio didelio karo ir visuotinės krizės akivaizdoje.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!