- Reklama -

Žinomas pasakymas – „vaikai mokina savo tėvus“. Kartais sveikos gyvensenos, kartais elgesio, kartais ekologijos. Gamtos darželio „Po smilgom“ vaikai mokina savo tėvus, kaip gyventi vis darniau su gamta.

VšĮ „Tėvystės centro“ gamtos darželis „Po smilgom“ dirba keliomis kryptimis – tai prieraišaus tarpusavio ryšio kūrimas, sveikų įgūdžių formavimas, palankios žmogui psichologinės atmosferos puoselėjimas ir bendrystė su gamta, ekologija, meditacija ir dailės terapija.

Vaikai pakvietė savo tėvelius pažymėti ir Europos judumo savaitę rugsėjo 16 – 22 d. bei Tarptautinę dieną be automobilio, kuri minima rugsėjo 22 d. Kai kas į darželį važiavo visuomeninių transportu, kai kas su dviračiu. Taip pat kreipiamas dėmesys į klimato kaitą ir kaip mes galime kiekvienas prisidėti, kad išvengtume klimato kaitos skaudžių pasekmių.

Dvi darželio auklėtojos – Deimantė Čeikauskaitė ir Bernadeta Taraškevičienė darželio patirtimi šį pavasarį dalijosi Danijoje, o iš ten parsivežė naujo įkvėpimo, kaip gilinti šią ekologinio būvio kryptį darželyje.

„Pavasarį teko dalyvauti dviejų savaičių „Nature now“ kursuose, kuriuose daugiausiai buvo kalbama apie klimato kaitą, jo priežastis ir padarinius bei apie mūsų – žmonių – galimybes veikti drauge, kad būtų galima spręsti kylančius iššūkius ir sunkumus.

Nepaisant įvairių šalių mokytojų pasidalinimų savo patirtimis, teorinių paskaitų apie dabartinę situaciją pasaulyje, nemažai dėmesio buvo skiriama ir praktiniams užsiėmimams“, – pasakojo D. Čeikauskaitė.

„Šių užsiėmimų metu kursuose dalyvaujantys dalyviai kūrė įvairiausius planus, kaip galėtų savo gyvenamojoje šalyje prisidėti prie esamos situacijos gerinimo, artimos bendruomenės švietimo ir jų įtraukimo į veiklas siekiant sulėtinti klimato kaitą.

Šių kursų metu mes – „Po Smilgom“ darželio auklėtojos – pasidalinome savo patirtimi apie mūsų vaikų švietimą gamtos saugojimo klausimais, darželio vykdomas veiklas bei projektus, kurie prisideda prie geresnės planetos kūrimo ateities kartoms.

Dalinantis savo patirimi su kitais kurso dalyviai paaiškėjo, jog mes, kaip darželis, jau darome pakankamai daug, siekdami išsaugoti mus supančią aplinką“, – pasakojo D. Čeikauskaitė.

Darželio bendruomenėje organizuojamos žaislų ir rūbų mainytuvės, kad vystytųsi dalinimosi, daugkartinio naudojimo ekonomika, mažėtų vartotojiškas gyvenimo būdas.

Darželyje vykdomas vaikų ugdymas apie maistą, iš kur ir kokiais būdais jis atkeliauja ant mūsų stalų. Vaikai drauge su auklėtojomis auginasi daržoves, vaisius, uogas ir vaistažoles. Leisdami didžiąją dienos dalį lauke mes ne tik stipriname savo sveikatą, bet ir tausojame elektrą bei vandenį darželio patalpose.

Pavilnių regioniniame parke, kur įsikūręs darželis, vaikai, auklėtojai, prisijungia ir tėvai, susiburia rinkti kitų paliktas šiukšles. Darželyje šiukšlių rūšiavimo tradicija jau sena.

Vaikai daug laiko praleidžiantys lauke, žygiuose nužingsniuoja daug kilometrų. Net sugalvojo iššūkį – Žingsnių maratoną.

Darželio auklėtoja Julija Baltrūnaitė pasakoja:

„Su vaikais darželyje daug kalbame apie sveikatą ir kasdieninio judesio prasmę. Tad vieną savaitę sugalvojom paskelbti Žingsnių maratoną ir kiekvieną dieną keliauti į žygį skirtingose Vilniaus vietose.

Iš pradžių vyko planavimas ir pasirengimas. Su vaikais skaičiavome, kiek reikia žingsnių, kad įveiktume 10 km, todėl kiekvienas išsimatavo savo žingsnio ilgį. Tada vaikai besvarstydami, kokį atstumą galėtų įveikti per dieną, nusprendė, jog mūsų 5 dienų tikslas yra 40 km.

Taip nuo pirmadienio visur pėstute aplankėme skirtingas vietas: Trijų Kryžių kalną, Belmonto žirgyną einant pro Batoro mišką, apkeliavome Balžio ežerą, pasiekėme pačią Gedimino pilies bokšto viršūnę.

Gera žinia, kad jau ketvirtadienį buvo pasiektas mūsų bendrai išsikeltas tikslas, bet vaikai nenorėjo sustoti ir penktadienį patys surengė sporto varžytuves.

Šiame maratone dalyvavo 3-6 metų amžiaus vaikai, įveikdami tuos pačius atstumus. Kad rezultatai būtų tikslūs, vaikai ant savo blauzdos nešiojo išmanųjį laikrodį, kuris skaičiavo tiek žingsnius, tiek nužingsniuotus kilometrus.

Darželyje vis dar kabo plakatas, kuriame vaikai su pasididžiavimu žymėjo kiekvieną dieną surinktų žingsnių skaičių“.

Darželio direktorė Ieva Dapšauskė sakė, kad ugdymo įstaigoje buvo atliktas vidinis tyrimas pagal vaikų lankomumą ir pastebėta, kad gamtos darželio vaikai ženkliai mažiau serga.

Juozas Dapšauskas

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!