„Dalinė“ mobilizacija Rusijoje: skaičiai apmąstymams ir prielaidos išvadoms

0
964
Lietuvos Ginklų savininkų asociacijos (LiGSA) Valdybos pirmininkas, advokatas Arūnas Marcinkevičius. KK nuotr.
- Reklama -

2022 m. rugsėjo 22 d., ketvirtadienį, Ukrainos Ginkluotųjų pajėgų paskelbtais duomenimis, agresorės okupacinių pajėgų gyvosios jėgos, t.y. žmonių, nuostoliai vien nukautaisiais (žuvusiaisiais) jau sudaro 55 510 asmenų.

Kremliaus režimui paskelbus apie 300 tūkst. rezervistų mobilizaciją karui su Ukraina viešumon iškilo klausimų kodėl įvardintas būtent tos skaičius, ar jis tikrai „baigtinis“, ką gi slepia 7-as (septintas) įsako dėl mobilizacijos straipsnis ir koks yra tikrasis paskelbtos mobilizacijos mastas?

Buvusios Sovietų sąjungos, tai gi, galima teigti, ir dabartinės Rusijos karybos praktikoje bei jos istorijoje yra žinoma „negrįžtamųjų nuostolių“ („безвозвратные потери“) kategorija. Į juos įprastai būdavo įtraukiami: nukautieji, sunkiai sužeistieji arba suluošintieji, patekę į nelaisvę ir dingę be žinios.

Praeito šimtmečio devintajame dešimtmetyje Sovietų armijoje egzistavo vadintų „pateisinamais ir leistinais“ negrįžtamųjų nuostolių standartai bei jų santykiai. Sovietų laikais tokie SSRS ginkluotųjų pajėgų gyvosios jėgos nuostoliai priklausė nuo kareivių, karininkų ir dalinių profesinio parengimo ir praktinių įgūdžių (patirties) kokybės, idėjinės motyvacijos ir lojalumo, ginkluotės ir amunicijos modernumo lygių ir jų santykio su atitinkamais priešo kariuomenės kriterijais. Be to, gyvosios jėgos nuostoliai taip pat buvo siejami su tuo, kokie vyksta arba bus vykdomi kariniai veiksmai: puolamieji ar gynybiniai.

Taip pat būdavo vertinami ir kiti, įtakos nuostoliams ir jų dydžiams turintys veiksniai. Savoje ar svetimoje teritorijoje vyks ar vyksta karo veiksmai? Karo veiksmų teritorijos geografinio klimato, natūralaus reljefo ypatumai. Priešo gynyba, įtvirtinimų sistema, jos atsparumas, gylis ir kt. techninės- karinės savybės. Gyventojų valios aktyviai priešintis ginklu, kovingumo, ištvermės, bei abejingumo ir separatizmo lygiai. Gyventojų ginkluoto pasipriešinimo organizuotumo arba spontaniškumo lygmenys ir jų santykis. Kaip priešinsis arba jau priešinasi gyventojai: kolektyviai ar pavieniui, ir t.t. bei pan.

Fizinės gyvosios jėgos netektys, kaip beje ir kiti karo veiksmų nuostoliai, jų kompensavimo formos ir būdai, atkūrimo mąstai, tam būtinas laikas, rezervai bei resursai, privalėjo būti numatomi ir gana tiksliai apskaičiuojami iš anksto. Nuo viso to priklausė net ir atskiros karinės operacijos veiksmų pradinis planavimas, įgyvendinimas bei rezultatas.

Visa šia, ir itin tikslia informacija privalėjo iš anksto pasirūpinti, išskirtinai, karinė žvalgyba. Kremliui rengiantis užpulti Ukrainą, pirmiausiai visą tai privalėjo padaryti Rusijos federacijos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo vyriausioji žvalgybos valdyba.

Todėl sugrįžkime prie Rusijos okupacinių pajėgų gyvosios karinės jėgos negrįžtamų nuostolių dydžių ir jų santykio. Nereikėtų apsigauti, jog daline vadinamoji mobilizacija pradėta vykdyti tik dabar, nuo paskelbimo dienos. Ji vykdoma nuo pirmos karo dienos. O dabar, sėkmingai vystantis Ukrainos kontrpuolimui, ženkliai išaugo agresorės gyvosios jėgos nuostoliai. Galima teigti, kad jų augimo tempai ir kritinis mastas, nebeleidžia nuslėpti imperinių ambicijų tenkinimui būtinų mobilizacijos apimčių. Todėl išviešinti anksčiau neskelbtas mobilizacijos apimtis privertė sėkmingi Ukrainos kariuomenės veiksmai.

Atsižvelgus į aukščiau išvardintus veiksnius, jų reikšmes ir lygius, puolamajame kare, savarankiškos Ukrainos valstybės, svetimos ir atvirai priešiškos Rusijos agresoriams teritorijoje okupantai galėjo patirti nepataisomus nuostolius, kuomet vienam nukautam agresoriui tenka nuo 3,5 iki 7 sužeistųjų ir nuo 1,3 iki 3 pasidavusių Ukrainos kariams į nelaisvę okupantų.

Turint omenyje, kad Rusijos armijos negrįžtamųjų nuostolių apskaičiavimo 2022 m. rugsėjo 22 d. momentui nukautųjų skaičius sudaro 55 510, tuomet, minimaliais skaičiavimais, sunkiai sužeistųjų okupantų yra apie 192 000, o pasidavusiųjų ukrainiečiams – apie 71 500 asmenų.

Sudėjus mažiausiųjų reikšmių skaičius: 55 510 + 192 000 + 71 500 gauname 319 000 asmenų. Dingusieji be žinios (~ nuo 5 iki 10 % nuo bendro nukautųjų ir sužeistųjų skaičiaus) – 15 950 asmenų. Tokiu būdu, šiam momentui Rusijos patirti gyvosios jėgos bendrieji nuostoliai jau gali sudaryti apie 334 950 asmenų.

Ar tai nereiškia, kad, paskelbdamas dalinę mobilizaciją bei įvardinamas jos dydį, Kremlius tokiu būdu pripažįsta ir patvirtina Ukrainos paskelbtus duomenis apie tikruosius Rusijos nuostolius?

Palyginus Rusijos okupacinių pajėgų gyvosios jėgos negrįžtamų nuostolių Ukrainoje ir Kremliaus paviešintos „dalinės mobilizacijos“ šauktinių skaičius, įvertinus įsako 7-ojo punkto turinio demonstratyvų įslaptinimą, aiškinant tai riboto, t.y. „tarnybinio naudojimo paskirtimi“, ir Rusijoje prasidėjusių gyventojų protestų faktus, atsiveria galimybės platesniems apmąstymams ir gilesnei analizei.

Lietuvos Ginklų savininkų asociacijos (LiGSA)
Valdybos pirmininkas, advokatas Arūnas Marcinkevičius

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!