- Reklama -
Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė ir dar 27 Bendrijos šalių lyderiai Briuselyje dalyvauja dviejų dienų Europos Vadovų Tarybos posėdyje. Nuotr. iš lrp.lt
Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė ir dar 27 Bendrijos šalių lyderiai Briuselyje dalyvauja dviejų dienų Europos Vadovų Tarybos posėdyje. Nuotr. iš lrp.lt

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė ir dar 27 Bendrijos šalių lyderiai Briuselyje dalyvauja dviejų dienų Europos Vadovų Tarybos posėdyje. Šio susitikimo tikslas aptarti padėtį Sirijoje, ES santykius su Rusija, tolesnes priemones migracijos krizei įveikti, ES prekybos ir ekonomikos klausimus.

Valstybių vadovai aptaria smarkiai gilėjančią humanitarinę krizę Alepo mieste ir visoje Sirijoje. ES griežtai smerkia Asado režimo ir Rusijos veiksmus, kurių metų masiškai žūsta civiliai gyventojai, bombarduojamos ligoninės bei humanitarinės pagalbos konvojai.Tokie veiksmai taip pat skatina dar didesnius migracijos srautus į Europą.​

Pasak Prezidentės, Rusija toliau eskaluoja įtampą su Vakarais, kuri šiuo metu jau siekia Šaltojo karo laikus. Pasitikėjimas neįmanomas, jei paliaubos yra naudojamos tam, kad būtų laimėta laiko ir sukoncentruota karinė galia Sirijoje. Šiuo metu pranešama apie vieną didžiausių nuo Šaltojo karo laikų Rusijos karinių jūrų pajėgų perdislokavimą į Viduržemio jūrą.

Dėl Rusijos antskrydžių Sirijoje per metus žuvo beveik 3000 civilių gyventojų ir stiprėja humanitarinė krizė. Ukrainoje toliau pažeidinėjamos paliaubos, vykdomos agresyvios karinės provokacijos Baltijos jūros regione.

Europos Vadovų Taryboje taip pat aptariamos tolesnės priemonės migracijos krizei pažaboti. Šalies vadovės teigimu, žymiai sumažėję pabėgėlių srautai iš Turkijos parodė, jog ES sutartis su Turkija pasiteisino. Todėl atitinkami susitarimai turi būti sudaryti ir su nelegalios migracijos šalimis Afrikoje. Šiuo metu jau pradėtas intensyvus dialogas su Nigeriu, Nigerija, Maliu, Čadu ir Etiopija.

Europos Komisija taip pat yra pateikusi pasiūlymą dėl išorinio investicijų fondo, kuris padėtų gerinti ekonominę ir socialinę padėtį Afrikos šalyse, prisidėtų kovojant su skurdu.

Pasak Prezidentės, ES išorinių sienų apsauga yra viena esminių sąlygų siekiant suvaldyti masinius migracijos srautus. Lietuva yra pasirengusi prisidėti prie naujai įsteigtos Europos pasienio ir pakrančių apsaugos agentūros, taip pat turimais pajėgumais dvišaliu pagrindu padėti Bulgarijai, Graikijai ir Italijai.

Penktadienį EVT posėdyje bus diskutuojama prekybos ir ekonomikos klausimais. Bus aptarti galimi sprendimai dėl ES prekybos sutarties su Kanada pasirašymo, kalbama apie derybas dėl laisvosios prekybos sutarčių su JAV ir Japonija.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!