- Reklama -
Teisėjai dėl savo klaidų turėtų atsakyti pagal BK, o ne Seimo balsavimu - nepakeliant jų į aukštesnį teismą. KK nuotr.
Prezidentė kreipėsi į teisėjų tarybą dėl smurtavusio teisėjo atleidimo iš pareigų jam pažeminus teisėjo vardą. KK nuotr.

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė, vadovaudamasi Konstitucija, Teismų įstatymu ir atsižvelgusi į Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato pateiktą medžiagą, pasirašė dekretą, kuriuo kreipėsi į Teisėjų tarybą patarimo dėl Kretingos rajono apylinkės teismo teisėjo Petro Kontrimo atleidimo iš pareigų jam pažeminus teisėjo vardą.

Prezidentė taip pat sustabdė teisėjo P. Kontrimo įgaliojimus, iki bus priimtas sprendimas dėl jo atleidimo iš pareigų.

Teisėjas P. Kontrimas, kaip įtariama, būdamas itin sunkaus girtumo, smurtavo šeimoje. Toks elgesys yra nesuderinamas su teisėjo pareigomis ir reputacija. Generalinė prokuratūra dėl P. Kontrimo elgesio yra pradėjusi ikiteisminį tyrimą.

Lietuvoje smurtą patiria kas trečia moteris – tai yra itin skaudi visuomenės problema, todėl netoleruotina, kad valstybės vardu teisingumą skelbiantis teisėjas pats smurtauja.

Teisėjams keliami ypač aukšti etikos ir moralės reikalavimai, todėl tiek darbe, tiek su pareigomis nesusijusioje veikloje jų reputacija ir elgesys turi būti nepriekaištingi.

Konstitucinis Teismas yra išaiškinęs, kad teisėjai turi saugoti savo profesijos garbę ir prestižą, todėl teisminės valdžios savireguliacijos ir savivaldos sistema privalo užtikrinti, kad teisėjai deramai atliks savo pareigas, o kiekvienas neteisėtas ar neetiškas teisėjo poelgis bus deramai įvertintas.

Pagal Konstituciją, dėl teisėjo atleidimo Prezidentei pataria Teisėjų taryba.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!