Dr. Audrius Plioplys. Nuotr. iš plioplys.com
- Reklama -

Savaitę Lietuvoje viešėjęs ir Lietuvos medicinos bibliotekoje paskaitą „Menas ar medicina? Pasiekimai NeuroMene“ skaitęs neuromokslininkas ir dailininkas dr. Audrius Plioplys į Ameriką grįžo su nuotykiais.

„Vakar LOT aviakompanijos skrydyje iš Varšuvos į Čikagą, praėjus valandai po pakilimo, pasigirdo pranešimas, kad būtinas gydytojas. Pasisiūliau padėti. Pagyvenusiam ukrainiečiui pradėjo silpnėti dešinė ranka ir dilgčioti dešinė koja. Žmona pastebėjo, kad ir jo kalba šiek tiek pasikeitė (pora galėjo kalbėti tik ukrainietiškai – vertėjai padėjo).

Apžiūrėjęs jį, nusprendžiau, kad jį ištiko insultas. Kadangi jis nevartojo jokių vaistų, kaip laikiną priemonę išrašiau aspirino tabletę. Per kitas 15 minučių jis pagerėjo neurologiškai – dešinės rankos stiprumas buvo beveik normalus. Jis galėjo vaikščioti be vargo. Nusprendėme jį atidžiai stebėti, nes tai gali būti laikinas išeminis priepuolis, kuris gali visiškai išnykti.

Po pusvalandžio, pakartotinai jį apžiūrėjus, jis buvo silpnesnis, o silpnumo apimtis padidėjo ir apėmė veidą. Tai paskatino pokalbius su kapitonu. Variantai buvo tęsti skrydį iki Čikagos (7 valandos kelio), sustoti Monrealyje (4 valandos kelio) arba vykti į Reikjaviką (1 valanda kelio). Reikjaviko pasirinkimo problema buvo ta, kad lėktuvas buvo per sunkus, kad galėtų nusileisti tame oro uoste – pusę reaktyvinio kuro tektų išmesti virš Atlanto vandenyno.

Su insultu yra 4 valandų laiko langas, per kurį specifiniai antikoaguliacijos protokolai gali ne tik išgelbėti žmogaus gyvybę, bet ir pakeisti neurologinius pažeidimus. Atsižvelgiant į tai, kad šio pono neurologinė būklė pablogėjo, aš rekomendavau nukreipti į Reikjaviką.

Kai lėktuvas nusileido ir atvyko greitoji pagalba, jis jau nebegalėjo vaikščioti. Jo insultas progresavo toliau. Mano sprendimas nukreipti lėktuvą buvo teisingas.

Taigi, prie šimtų keleivių skrydžio laiko pridėjau 3 valandas, į Atlantą išmetė didelį kiekį reaktyvinio kuro (aplinka! tarša!) ir padariau finansinių nuostolių aviakompanijai LOT. Ir aš tuo didžiuojuosi.

Atsidėkodamos stiuardesės perkėlė mane iš ekonomiškos sėdimos vietos į pirmą klasę ir netgi padovanojo ypatingą dovaną parsinešti namo – lenkiškų saldainių“, – taip savo kelionę iš Lietuvos į JAV aprašė garsus neuromokslininkas ir dailininkas dr. Audrius Plioplys.

Dr. Audrius Plioplys, viešėdamas Lietuvoje, lankėsi ir „Karšto komentaro“ redakcijoje. Pokalbį su dr. A. Pliopliu kviečiame žiūrėti čia:

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!