- Reklama -

Suomijos valdžios institucijos trečiadienį pranešė, kad nuotėkis, dėl kurio buvo sustabdytas gamtinių dujų vamzdynas iš Estijos į Suomiją, įvyko dėl „mechaninės“ jėgos, o ne dėl sprogimo.

Institucijos atsisakė spėlioti apie konkretų jėgos pobūdį, tačiau anksčiau teigė, kad dujotiekio „Balticconnector“ trūkimą sukėlė „išoriniai“ veiksmai.

Žinia apie dar vieną dujotiekio pažeidimą paskatino kelti įvairias teorijas ir klausimus po sprogimų, per kuriuos praėjusiais metais buvo pažeisti trys vamzdynai, kuriais gamtinės dujos iš Rusijos buvo tiekiamos į Vakarų Europą.

„Panašu, kad žalą sukėlė mechaninė jėga, o ne sprogimas“, – žurnalistams sakė Nacionalinio tyrimų biuro vyresnysis inspektorius Risto Lohi.

„Niekas neatmetama“, – pridūrė R. Lohi, kalbėdamas konkrečiai apie įtrūkimo priežastį.

Suomijos prezidentas Sauli Niinisto antradienį pareiškė, kad nuotėkis, dėl kurio savaitgalį buvo uždarytas povandeninis vamzdynas, tikriausiai įvyko dėl „išorinių“ veiksnių.

Tyrimas dėl nuotėkio priežasties, taip pat dėl greta nutrūkusios telekomunikacijų linijos, vyksta toliau. Incidentas įvyko kelių dešimčių metrų gylyje.

Valdžios institucijos paragino organizacijas ir įmones, atsakingas už ypatingos svarbos infrastruktūrą, padidinti savo parengties lygį.

„Žala ypatingos svarbos infrastruktūrai, greičiausiai padaryta tyčia, yra labai rimtas dalykas“, – sakė Nacionalinės nepaprastųjų situacijų valdymo agentūros (NESA) generalinis direktorius Janne Kankanenas.

Dujotiekio remontas užtruks mažiausiai penkis mėnesius, trečiadienį pranešė jį valdanti operatorė, todėl Suomija žiemą bus visiškai priklausoma nuo suskystintų gamtinių dujų (SGD) importo.

Živilė Aleškaitienė (AFP)
ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti ELTA turinį be ELTA raštiško sutikimo draudžiama
- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!