JŪS NIEKO NETURĖSITE… Arba kaip Ukrainai skirti pinigai atsirado pas JAV demokratus

0
3246
Fox news stop kadras
- Reklama -

Jolanta Blažytė

Šiuo metu Ameriką krečia kone didžiausia šimtmečio finansinė afera – FTX kriptovaliutų biržos žlugimas, nusinešęs iš investuotojų 32 milijardus dolerių. Šis bankrotas ne tik galingas, bet ir laabai įdomus, tarsi rėkte rėkiantis pasauliui: „ar jūs pagaliau prasikrapštysite akis“?

Apie tai – plačiau.

FTX yra JAV Demokratų partijos rėmėjas – antras pagal dydį po filantropo Dž. Sorošo.

Bahamuose registruotos FTX įkūrėjas yra toks 29 metų vaikinas Samas Bankmanas Friedas (vadinsiu jį tiesiog Samu). Samas turi labai vešlius juodus plaukus, gyvena viename kambaryje su 10-čia kambariokų ir yra Pasaulio ekonomikos forumo reklaminis veidas, į kurio lūpas įdėta garsioji frazė: „jūs nieko neturėsite ir būsite laimingi“.

Jau akivaizdu, kad kai kurie žmonės, patikėję savo pinigus Samui, tikrai nieko nebeturės, tik neaišku, ar dėl to bus laimingi.

Šiuo metu pradėtas tyrimas ir, neabejoju, tikrai dar daug ką sužinosime apie šią aferą.

Bet jau dabar joje „spindi“ viena labai įdomi finansinė grandinė: JAV Demokratų partija skiria pinigus Ukrainai – Ukraina savo pinigus investuoja į FTX – FTX atiduoda pinigus Demokratų partijai.

Fox News žurnalistas Jesse Watters negali atsistebėti:

„Juokingiausia tai, kad Ukraina buvo investuotoja į FTX. Kodėl šalis, kurioje vyksta karas, investuoja į kriptovaliutas? Ar nevertėtų už tuos pinigus pirkti ginklų? Argi V. Zelenskiui kriptovaliutos neatrodo šiek tiek rizikingos? Pasirodo, ne – Zelenskis manė, kad investicinę grąžą atiduos ką tik koledžą baigęs vaikinas juodais plaukais, gyvenantis Bahamų salose kartu su 10-čia kambariokų.

Kai demokratai tau siunčia milijardus dolerių ginklams, mažiausia, ką gali padaryti – tai atsidėkoti jų pagrindiniams rėmėjams. Ir ką FTX padarė su Ukrainos investuotais pinigais? Jie juos vėl atidavė demokratų partijai“.

***

Laidos vertimas į lietuvių kalbą (pažodžiui):

„Nežinau, ką šie žmonės galvojo, ir nemanau, kad jie suprato, jog, be turtingų investuotojų, skriaudžia viduriniosios klasės investuotojus, į pensiją išėjusius policijos pareigūnus, gaisrininkus ir t.t.. Tai skandalas.“

„Dabar galite įtraukti savo miestą Fairfieldą, Konektikuto valstijoje, į Bernardo Madoffo aukų sąrašą. 58 000 miestelio gyventojų pensijų fondas per naktį prarado 42mln. dolerių.“

Istorija tikrai turi tendenciją kartotis. Kartais dar stipriau. Demokratų partija vėl atsidūrė didžiausios JAV istorijoje finansinio sukčiavimo bylos epicentre. Viena kriptovaliutų bendrovė ką tik prarado 32mlrd. dolerių savo klientų pinigų. Jie ne tik prarado juos rinkoje. Jie tiesiog dingo. Kažkas juos pavogė. FTX pavadinta bendrovė ką tik bankrutavo po to, kai pradangino 32mlrd. dolerių.

„Po FTX biržos žlugimo kriptovaliutų rinkoje tvyro chaosas ir kyla naujų klausimų, kur dingo milijardai dolerių.“

„Bahamų salose pradėtas baudžiamosios bylos tyrimas dėl jos įkūrėjo Samo Bankmano-Friedo.“

„Tai vadinama didžiausia katastrofa kriptovaliutų istorijoje.“

Tai didesnė problema nei Bernie Madoffas. Tačiau kitaip nei Bernie Madoffas, kuris praturtėjo iš Ponzi schemos, Demokratų partija praturtėjo iš FTX. 2019 m. FTX pasirodė scenoje ir išleido 10 mln. dolerių, kurie 2020 m. padėjo Joe Bidenui patekti į Baltuosius rūmus. FTX vadovaujantis vyrukas, antras pagal dydį demokratų rėmėjas po Soroso, vidurio kadencijos rinkimams išleido 40 mln. dolerių, kad demokratai būtų išrinkti. Įdomu, kaip toks žmogus kaip Johnas Fettermanas sugebėjo surinkti net keturis kartus daugiau grynųjų pinigų nei Ozas? Už tai galite padėkoti Samui Bankmanui-Fridui, kuris vadovavo šiai kriptovaliutų schemai iš penthauzo Bahamų salose.

„Sveiki, mano vardas Samas, ir tai yra mano istorija…“

„Samas turi beprotiškus plaukus. Samas yra veganas. Samas miega 5 valandas per naktį. Samas gyvena Bahamų salose su dešimčia kambariokų. Samui tik 29 metai, bet jis turi 22 milijardus dolerių ir nori juos visus paaukoti labdarai.“

O ta labdara – Demokratų partija. Pažvelkite į Samą, stovintį čia pat už George’o Soroso. Sorosas sumokėjo už nusikaltimų bangą, o Samas galimai įvykdė nusikaltimą, kad sustabdytų „raudonąją bangą“. Vyrukas paaukojo tiek pinigų, kad jam atiteko vieta greta Klintono. Maža to, jis gavo kvietimą į Billo vakarėlį, su tokiomis įžymybėmis kaip Katy Perry. Klintonas tikrai jaučia simpatiją savo mega-donorams. Iš pradžių Epšteinas, paskui Samas Bankmanas-Friedas, kurį jie vadina SPF. Jei dosniai remi demokratus, jiems nerūpi, kaip tuos pinigus gavai.

Visi su nuostaba stebėjo Larry Davidą, kai šis reklamavo FTX, o Tomas Brady ir Gisele buvo ambasadoriai.

Johnas Fettermanas neseniai buvo Baltuosiuose rūmuose. Pavasarį jis turėjo du uždarus susitikimus su Bideno vyresniuoju patarėju, kaip tik tuo metu, kai Bidenas siuntė milijardus Ukrainai. Juokingiausia, kad Ukraina buvo investuotoja į FTX. Turbūt klausiate, kodėl šalis, kurioje vyksta karas, investuoja į kriptovaliutas? Ar nevertėtų jiems pirkti ginklų? Argi Zelenskiui kriptovaliutos neatrodo šiek tiek rizikingos? Juk visi norėtumėme investicijos su solidžia grąžos norma ir ilgus metus trunkančiu stabiliu augimu. Ne. Zelenskis manė, kad tą grąžą atiduos ką tik koledžą baigęs vaikinas juokingais plaukais, gyvenantis mokesčių rojuje.

Kai demokratai siunčia tau milijardus dolerių ginklams, mažiausiai, ką galėtum padaryti, tai apdovanoti jų mėgstamiausią mega-donorą. Ir ką FTX padarė su Ukrainos investuotais pinigais? Jie juos iš karto investavo atgal į Demokratų partiją. Demokratai siunčia pinigus Ukrainai. Ukraina siunčia pinigus FTX, o FTX siunčia pinigus demokratų kampanijoms. Nežinau, ar tai pelnymasis iš karo, ar pinigų plovimas. Tikrai nežinau. Bet tai reikia ištirti. Mes nežinome, kas ką gauna, nes SPF, kriptovaliutų vaikas, kuris atrodo kaip mini Madoffas, mėgsta savo pinigus laikyti tamsoje.

„ – Noriu daryti tai, kas naudinga šaliai.

– Manote, kad kiekvienas politikai išleistas doleris turėtų būti viešai atskleidžiamas? Ar Jums tai priimtina?

– Jei būtų norma, pagal kurią kiekvienas politikoje paaukotas doleris būtų viešai atskleidžiamas? Aš tam labai pritarčiau. Manau, kad galėčiau tam pritarti. Nesu pakankamai gerai apie tai pagalvojęs, kad žinočiau.

– Bet panašu, kad norite pasakyti, jog galbūt yra tokių aukų, kurių nebūtumėte paaukojęs, jei žinotumėte, kad jos bus iš karto paviešintos.
– Manau, kad apskritai apie tai negalvoju.“

Ar galite patikėti Chucku Toddu? Iš pradžių jie patikėjo Avenatti, paskui patikėjo šiuo vaikinu. Ar tai išvis buvo jo pinigai? Ne. Tai buvo investuotojų pinigai, kuriuos jis išleido demokratams. Dienraštis „The Wall Street Journal“ praneša, kad FTX įsilauždavo į klientų sąskaitas ir jų lėšas naudodavo kitiems dalykams. O kai klientai norėjo atsiimti savo pinigus, didžioji jų dalis buvo dingusi. Teisingumo departamentas ir Vertybinių popierių ir biržos komisija pradėjo tyrimą, nes panašu, kad mega-donoras taip pat melavo Kongresui.“

„Turime skaidrią sistemą, kurioje visi mūsų duomenys yra atvirai ir nemokamai prieinami. Visi mūsų vieši rinkos duomenys, kur rizikos parametrai dabar yra skaidrūs.“
Taigi, skaidrūs. Ar jis manė, kad yra per galingas, kad žlugtų, nes jo kišenėje buvo visos institucijos? Tikriausiai. Esi neperšaunamas, kai gali nusipirkti politikus. O šis vyrukas planavo nusipirkti Bideną už milijardą dolerių.

„ – Įsivaizduoju, kad mintyse turite kažkokį tikimybių pasiskirstymą, kiek pinigų galėtumėte duoti per kitą rinkimų ciklą, pvz., nurodykite man kokį nors skaičių.
– Spėčiau, kad nuo 100 milijonų dolerių.

– Taigi, jei tai yra žemiausia riba, tai kokia yra viršutinė riba? Milijardas. Ar galėtumėte skirti milijardą?

– Taip, manau, kad tai yra padori suma, kurią reikėtų peržvelgti.“

Taigi, antrasis pagal dydį demokratų rėmėjas ką tik sprogo, po to, kai padėjo demokratams išlaikyti Senatą. Ups. Gėda. Beje, tai buvo šeimos reikalas. Kriptovaliutų sukčiaus brolis dirba Kongrese. Jis dirba demokratams, Finansinių paslaugų komitete. Taigi už kontrolę atsakingas asmuo yra Mini Madoffo šeimos narys.

Kas vis dėlto atsitiko su tais 32 milijardais dolerių? Įdomu, ar buvo kokių nors raudonų vėliavų. Viena tikrai buvo. Žmogus, atsakingas už FTX pinigų srautus, nemokėjo gerai skaičiuoti.

„- Aš naudoju labai mažai matematikos. Aš naudoju daug pradinės mokyklos matematikos.

– Norite pasakyti, kad tos abstrakčiosios matematikos pamokos yra nereikalingos?

– Jūs niekada neturite visos informacijos, todėl jūs tiesiog turite daryti geriausią spėjimą, remdamiesi tuo, ką matote. Mes nesame linkę taikyti tokių dalykų kaip nuostolių stabdymas. Manau, kad tai nebūtinai yra puiki rizikos valdymo priemonė. Bandau sugalvoti gerą pavyzdį, kai praradau daugybę pinigų. Nežinau. Tikriausiai nenorėčiau per daug gilintis į konkrečius dalykus.“

FTX turėjo vadovų, kurie gyrėsi, kad jie neužsiima rizikos valdymu. Beje, tai buvo SPF mergina. Ji su jais gyveno penthauze, viename garsiausių pasaulio mokesčių rojuje Bahamuose. Šiame „biure“ dirbo dešimt vaikų, ir jie visi miegojo vienas su kitu. Tai buvo poliamoriškas penthauzas. Tai vadinama „pump and dump“ schema. Ir niekas nieko nepastebėjo iki tol, kol praėjus savaitei, demokratai išsaugojo Senatą.“

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!