- Reklama -

Prof. Povilas Gylys

Daugiau nei pusę amžiaus esu moksle. Ir nuolat susiduriu su visuomenės mokslų paradoksu: visi ekonomistai kalba apie ekonomiką, nors negali aiškiai pasakyti, kas tai yra; visi politologai kalba apie politiką, nors ir jie negali aiškiai apibrėžti, kas tai per reiškinys; visi teisininkai kalba apie teisę, nors daug kas nežino, kuo teisė skiriasi nuo teisingumo.

Profesoriaus Aleksandro Vengrio dėka jau mokslinės karjeros pradžioje suvokiau šių kognityvinių, pažintinių spąstų pavojų ir daug dėmesio skyriau pagrindinių visuomenės reiškinių – ekonomikos, valstybės, teisingumo ir pan. – turinio tyrinėjimui.

Tų tyrinėjimų rezultatais dalinuosi ne tik savo moksliniuose darbuose, bet ir publicistikoje. Tokiu būdu dalyvauju švietėjiškoje veikloje. Mat žinau, kad kirvio nepagaminsi, namo nepastatysi, jei nežinai, kas tai yra.

Tas pats ir su valstybe: jei nežinai, kas tai yra, kokia jos „konstrukcija“ (o dauguma nežino), nesitikėk, kad ją sėkmingai statysi, remontuosi…

Kodėl rašau neįprastai ilgą tekstą, kuris įdomus tik labai nedidelei daliai fb draugų?

Atsakau – turiu kantriai ir įkyriai diegti mintį, kad pagrindinių sąvokų – ekonomika, valstybė, politika ir pan. – turinio supratimas yra svarbus vertinant ir tobulinant TIKROVĘ. Pavyzdžiui, jei gerai žinai, kas yra demokratija, lengvai gali atskirti ją nuo, tarkim, autoritarizmo. Žinant, kurie požymiai rodo, kad ji iš tikrųjų yra.

Gal dar svarbesnė šio posto misija – diegti savikritiškumo jausmą ir skatinti žmones vengti „visažinystės“ atvejų, kai asmuo NEŽINO, KAD NEŽINO, ir todėl yra labai kategoriškas savo nežinojime.

Pabaigai: esu ne kartą ir ne du metęs kognityvinį iššūkį šalies Prezidentui, Premjerei, Seimo Pirmininkei ir visam akademiniam elitui – jūs nežinote, kas yra valstybė, todėl negalit veiksmingai jos kurti, tobulinti. Kol kas neteko matyti nė vieno paneigimo…

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!