- Reklama -

Valdas Tutkus

Yra toks juokas: „Cirkas išvažiavo, o klounai liko“. Panašu, pas mus ir cirkas vietoje, ir klounai niekur neprapuolė.

Dar nesibaigė valdančiųjų įžiebti skandalai – Generolo R. Pociaus dėl neteisėto atleidimo ir Kariuomenės vado Generolo V. Rupšio torpedavimo, vien už tai, kad jis įvykdė savo konstitucinę pareigą. Na, žinoma, lengva ko nors reikalauti, priekaištauti, kai pats net nesi Valstybės gynybos tarybos narys ir nieko nereikės pasirašinėti. Tegu atsako kiti, o mes šone pastovėsime. Manau, jei ir toliau bus bandoma įkąsti Generolui V. Rupšiui, tai dantukai gali ir nulūžti. Per daug jau garbingas ir sąžiningas Generolas. Gal reikėtų kito taikinio?

Surado. Šį kartą jau ne toks galingas ir ginti nėra kam. Gal tik neįgalieji galėtų? Čia tai ir laimėti galima. Nebus sunku.

Taigi, nauja „auka“ jau taikiklyje. Šį kartą ginčų komisijos prie SADK (socialinės apsaugos ir darbo ministerija) pirmininkas Arvydas Akstinavičius.

Arvydas Akstinavičius. KK nuotr.

Tai kuo gi prasikalto pirmininkas? Pasirodo, kad ginčų komisija, pagal ministerijos matymą, privalo savo sprendimus derinti su NDNT (neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnyba), nors pagal Neįgaliųjų socialinės integracijos įstatymą ginčų komisijos sprendimai yra privalomi NDNT. Keista ar ne? Ginčų komisija, pagal įstatymą, nepriklausoma struktūra, kontroliuojanti NDNT privalo derinti savo sprendimus su kontroliuojama organizacija.

Viskas pasidaro žymiai aiškiau, kai sužinai, kad per pirmuosius 2022 metų mėnesius 43% neįgaliųjų skundų ginčų komisija pripažino privalomus tenkinti (tiesa, NDNT nelabai skuba tai daryti, į teismą irgi nesiruošia. Neįgalūs gali palaukti, juk jie neis mitinguoti). Dėl to komisijos pirmininkas gerb. Arvydas Akstinavičius net viešai įspėjamas, pasak A. Akstinavičiaus, kad gadina statistiką. Ką padarysi, juk po ginčų komisijos sprendimų reikia pradaryti piniginę dėl neįgaliųjų, o to ministrė Monika Navickienė matomai daryti nenori. Neįgalieji pakentės, ministerijos biudžeto lėšos švaistomos.

Monika Navickienė. KK nuotr.

Man visada atrodė, kad šiai ministerijai lėšos ir skiriamos tam, kad pagelbėti žmonėms ir ypač neįgaliesiems žmonėms.

Sprendimas rastas.

I.Reikia greitai įteisinti „Neįgaliųjų socialinės integracijos reformą“. Ginčų komisiją, kurioje dirba kompetentingi, neįgaliųjų problemas žinantys ir jas sprendžiantys gydytojai ir juristai, panaikinti, o jos funkcijas perduoti administracinių ginčų komisijai. Tiesa, ji visai ne tam sukurta ir savo sudėtyje neturi gydytojų, ir nėra kompetentinga spręsti neįgaliųjų problemų. Galiu tik įsivaizduoti jų sprendimų kokybę. Todėl yra vilties, kad skundai tiesiog nebus tenkinami ir biudžeto lėšos liks saugios. Tiesa, neįgaliųjų sąskaita. Kam rūpi?

II.Reikia atleisti per daug principingą ginčų komisijos pirmininką p. Arvydą Akstinavičių, nes jis nepritaria reformai iš esmės, todėl kad, pasak jo, ji (reforma) tik pablogins ir taip nelengvą neįgaliųjų padėtį. Ir, va, šitas valstybės tarnautojas, paskatintas priedu už 2021 metus, staiga tampa blogas ir gauna nuobaudą. Ministrė įsijautusi net perspėja A. Akstinavičių, kad greitai bus atleistas pagal darbo kodeksą, nes antros nuobaudos nebus. Va, taip paprastai. Nėra žmogaus, nėra problemos. Kažkur jau girdėjau. Nepamenu kur. Ar nieko jums neprimena iš praeitos savaitės įvykių? Man net labai primena „kompetencija žibančią” Bilotaitės istoriją.

Tik, va, valdantieji vėl prašovė. Ponas A. Akstinavičius apskundė nuobaudą teismui. Posėdis vyks lapkričio 8 d. Žygimantų g. 2, 6 kab. 6 salė. Aš tai tikrai rasiu laiko paklausyti. Gal dar atsiras norinčių? Gal žurnalistų kuriems įdomu? Maža to ministrė tikriausia nežino, o gal jai ir nerūpi, tačiau valstybės tarnyboje netaikomas darbo kodeksas, taikomas valstybės tarnybos įstatymas. Nesistebiu, tam kad vadovauti žinių nereikia. Užtenka mylėti save. Taip kad, galimai, ponios lauks naujas teismas. Tačiau nieko baisaus. Valdantieji apgins. Nekompetentinga, bet sava. Tai jau ne kartą matėme. Šiaip tai susidaro įspūdis, kad nekompetencija ir kenkimas – tai bendras valdančiųjų bruožas.

Man tik kyla klausimas – kur pasidėjo ta moralinė politiką kurią taip garsiai deklaravo ponia Šimonytė 2019 metai. Kur ji taip greitai išgaravo ir kodėl iš tos moralės nė PIŠ neliko. Gal pas mus skirtingos moralės ir skirtingos vertybės.

Gal atsiras Seime dorų Seimo narių, kurie susidomės situacija, įsigilins į tos reformos esmę? Gal kas nors bent jau pabandys apginti neįgaliuosius, jų o ne biurokratų interesus? Ar vėl lauksime, kol „vatnikai“ sukils? Nes panašu, kad žmonių reikalai tik mums ir rūpi. Todėl mes ir „vatnikai“. Na, o „intelektualai“ turi svarbesnių reikalų. Dar ne viskas pavogta, dar ne visos „vertybės“ įgyvendintos. Dar ne visi kritikuojantys valdžią kremliniais apšaukti.

Nenorom prisiminiau vieną politinį šūkį „Nusipelnėme gyventi geriau“. Žmonės paskui juokėsi, kad nebuvo paminėta, kas nusipelnė. Panašu, kad šis šūkis ir šiandien aktualus. Kai kurie tikrai nusipelnė gyventi geriau. Tik, va, man kyla klausimas – kieno sąskaita ir kiek dar patyčias kentėsime?

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!