- Reklama -

 

Lietuvos Respublikos Prezidentui sprendžiant klausimą dėl Seimo priimto teisės akto – Negalios reformos pasirašymo, jaučiame pareigą informuoti apie tai, kad 2022 m. gruodžio 12-ąją, likus kiek daugiau nei savaitei iki negalios reformos projekto priėmimo Seime, „LRT.lt“ portale visuomenei buvo pateikti iškreipti ir net akivaizdžiai melagingi duomenys apie Ginčų komisijos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos veiklą, todėl šiuo pranešimu teikiame visuomenei tikslią informaciją apie 2022 metų Ginčų komisijos veiklos rezultatus.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė minėtą gruodžio 12 d. per portalą „LRT.lt“ viešai paskelbė visą eilę tikrovės neatitinkančių žinių apie Ginčų komisiją prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos.

1. Ministrė teigė, kad Ginčų komisija dirba „nekokybiškai“, todėl ji yra naikinama. Deja, Ministrė nutylėjo faktą, kuris tiek jai pačiai, tiek visuomenei jau yra žinomas, kad 2022-ais metais Ginčų komisija tenkino apie 50 procentų neįgaliųjų skundų ir nė vienas iš šių sprendimų nebuvo nuginčytas teisme. Apmaudu, kad Ministrė ignoruoja faktą, jog būtent šie duomenys objektyviausiai ir atspindi Ginčų komisijos darbo kokybę bei efektyvumą ir yra labai svarbūs visiems neįgaliesiems.

2. Ministrė paskleidė dar vieną melagingą teiginį, kad Ginčų komisijos nariai esą išnagrinėja per mažai skundų, todėl jos funkcijos perduodamos Lietuvos administracinių ginčų komisijai (toliau – LAGK). Deja, ši Ministrės žinia taip pat prasilenkia su realybe, nes remiantis pačios LAGK oficialiai skelbiamais duomenimis, 2021 metais 25 LAGK nariai (neskaičiuojant Pirmininko ir pavaduotojos) išnagrinėjo 873 skundus (746 skundus atsisakė priimti, 33 procentus skundų tenkino pilnai arba iš dalies), taigi, vienam LAGK nariui per metus teko vidutiniškai 35 išnagrinėti skundai. Ginčų komisija prie SADM per 2022 metus gavo 336 skundus (iš jų 83 buvo nepriimti nagrinėjimui), Ginčų komisijos 3 nariai (neskaičiuojant Pirmininko) per 2022 metus (iki gruodžio 30 d.) išnagrinėjo ir priėmė sprendimus dėl 248 skundų (iš jų tenkino – 124, atmetė – 124), tai reiškia, kad vienam Ginčų komisijos prie SADM nariui per 2022 metus vidutiniškai teko apie 83 išnagrinėtus skundus. Prie šių skaičių reikia pridėti ir darbo užmokesčio skirtumus.

LAGK nario vidutinis darbo užmokestis 2022 metais sudarė apie 2269 Eur iki mokesčių, tuo metu Ginčų komisijos prie SADM nario vidutinis darbo užmokestis iki mokesčių sudaro apie 1270 Eur (be teisės į priedus ir be teisės dirbti kitą darbą). Taigi, iš tokių duomenų galima apytikriai apskaičiuoti, kad vienas Ginčų komisijos narys per metus išnagrinėjo maždaug 2,5 daugiau skundų, nei LAGK narys. Turint omeny, kad Ginčų komisijos prie SADM nario darbo užmokestis yra maždaug 2 kartus mažesnis nei LAGK nario, tokiu atveju skundo nagrinėjimas Ginčų komisijoje valstybei kainuoja iki 5 kartų pigiau nei skundo nagrinėjimas LAGK. Ministrė Monika Navickienė taip pat pateikė netikslius duomenis apie Ginčų komisijos darbuotojų skaičių, kad jų neva yra – 16. Iš tiesų 2022 m. gruodžio 31 dienai Ginčų komisijoje prie SADM dirbo 4 Komisijos nariai – valstybės pareigūnai (įskaitant Pirmininką) ir 7 etatiniai darbuotojai, taigi iš viso – 11 dirbančiųjų.

Iš pirmiau pasakyto peršasi kelios išvados:

Pirma – Ministrė Monika Navickienė veikiausiai nesiorientuoja, kaip ir ką realiai dirba jos vadovaujamos ministerijos pavaldumo institucijos ir kokie jų veiklos rezultatai. Antra – Ministrė Monika Navickienė negalėjo nežinoti šių skaičių ir galimai sąmoningai klaidino visuomenę, siekdama pateisinti Ginčų komisijos sunaikinimą. Trečia – mažiausiai tikėtina, kad Ministrę „kažkas“ suklaidino.

Ginčų komisijos prie SADM pirmininkas Arvydas Akstinavičius
Nariai: Tomas Bakučionis
Liudmila Burdienė
Vitalija Šumauskienė

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!