KK nuotr.
- Reklama -

Premjerės Ingridos Šimonytės pasiūlyta rokiruotė tarp Krašto apsaugos ministerijos (KAM) ir Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK), rodos, nėra priimtina nei pareigas paliekančiam Arvydui Anušauskui, nei Seimo opozicijai. Parlamento mažumai priklausantys politikai nenorėtų matyti netikėtai darbą ministerijoje baigiančio politiko komiteto vadovo pareigose.

NSGK narių teigimu, vargu, ar įmanomas konstruktyvus darbas su ministru, kuris komiteto posėdžiuose buvo retas svečias ir nevengdavo įvairiais klausimais prieštarauti dabartiniam pirmininkui Laurynui Kasčiūnui.

Opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis pastebi, kad L. Kasčiūno pamaina NSGK pirmininko poste – konservatorių partijos sprendimas. Visgi, jis abejoja, ar premjerės vizija dėl L. Kasčiūno ir A. Anušausko rokiruotės būtų tinkama – tai, anot jo, komiteto darbui galėtų ir pakenkti.

„Tai valdančiosios koalicijos postas ir mes negalime nieko įtakoti – kaip jie nuspręs, taip ir bus. Bet tai atrodytų labai keistai ir, manau, tai labiau kenktų nei padėtų“, – Eltai sakė S. Skvernelis, primindamas ne kartą į viešąją erdvę iškilusias trintis tarp ministro ir NSGK pirmininko.

„Jeigu pasikeistų pirmininkas, kas gali paneigti galimybę, kad ponas Anušauskas nepradėtų elgtis taip, kaip elgėsi Laurynas Kasčiūnas, ir jam kerštautų? Komiteto pirmininkas laikė ranką ant pulso ir su bizūnėliu vertė Krašto apsaugos ministeriją judėti į priekį. Dabar, kai bizūnėlis paklius į rankas Anušauskui, gali būti keršto akcija ir sučaižyta nugara naujo ministro“, – svarstė jis, pridurdamas, kad konservatorių frakcija turi platų pasirinkimą, ką būtų galima skirti naujuoju komiteto pirmininku.

Ekspremjerui antrina ir Darbo partijos pirmininkas Andrius Mazuronis. Seimo narys pabrėžia – sunku prognozuoti, koks komiteto pirmininkas būtų A. Anušauskas, mat, ministras NSGK posėdžiuose dalyvaudavo itin retai.

„Sunkiai įsivaizduoju, kaip jis komitetui paaiškins, kad jis dabar nori jam vadovauti, kai keturis metus nesirodė ir nesilankė posėdžiuose, akivaizdžiai juos ignoravo“, – Eltai sakė „darbietis“.

„Darbas ir būtų toks – politinis pasistumdymas su labai daug emocijų ir bandymų politiškai įkąsti, parodyti kažkokius darbo trūkumus ar brokus ir, galbūt, ne visada konstruktyviausiu būdu“, – tęsė A. Mazuronis.

Visgi, samprotavo jis, likus mažiau nei metams šio Seimo kadencijos, didelės prasmės, kas pakeistų L. Kasčiūną, nėra.

„Turbūt, likus keletui mėnesių iki kadencijos pabaigos, net ir Marytė iš Balbieriškio būtų tinkama, nes tiesiog laiko nebėra kažką tokio daug padaryti. Tiesiog komiteto veikla kaip vyko, taip vyks“, – rėžė jis, akcentuodamas, jog pats klausė L. Kasčiūno, ar jis bemato prasmėms pakeisti A. Anušauską ministerijos vadovybėje.

„Jam jau brūkštelėjau žinutę – pagalvok, ar dėl keleto mėnesių verta palikti komitetą pakrikimo būsenoje, kuris funkcionavo labai neblogai“, – atviravo Seimo narys.

ELTA primena, kad žinia apie netikėtą ministro atsistatydinimą informacija pasirodė penktadienį. A. Anušauskui nei patvirtinant, nei paneigiant socialiniuose tinkluose pasklidusių kalbų apie atsistatydinimą, Vyriausybės spaudos tarnyba penktadienio vakare patvirtino, kad premjerė I. Šimonytė gavo A. Anušausko prašymą trauktis iš Ministrų kabineto.

Netrukus po šios žinios, šeštadienio rytą A. Anušauskas susitiko su prezidentu G. Nausėda ir pateikė daugiau detalių apie savo sprendimą trauktis. Politikas pripažino iš premjerės sulaukęs netikėto pasiūlymo užleisti krašto apsaugos ministro pareigas kitam politikui, o pačiam užimti jo, komiteto pirmininko vietą Seime. A. Anušauskas tikino, kad atsisakė tokios rokiruotės. Visgi, pirmadienį politikas leido suprasti, kad nesako ne pasiūlymui vadovauti Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui (NSGK), jeigu šio vadovas L. Kasčiūnas bus paskirtas naujuoju ministru.

Šeštadienio rytą daugiau informacijos apie pokyčius Vyriausybėje pateikė ir ministrė pirmininkė. Pasak jos, A. Anušausko atsistatydinimas yra susijęs su lūkesčiu per likusią Vyriausybės kadenciją padaryti „dar daugiau ir greičiau“.

Vienu iš realiausių kandidatų pakeisti A. Anušauską tiek premjerė, tiek prezidentas įvardija NSGK pirmininką L. Kasčiūną. Šis tikino esąs pasirengęs tapti ministru, jeigu tik sulauks tokio pasiūlymo.

 

Augustė Lyberytė
ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti ELTA turinį be ELTA raštiško sutikimo draudžiama

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!