- Reklama -

Mindaugas Puidokas
Seimo Sveikatos reikalų komiteto narys

Pacientų laukimo eilės yra sena ir žinoma Lietuvos sveikatos sistemos problema. Paaiškėjo Klaipėdos universitetinėje (Jūrininkų) ligoninėje susidariusi skandalinga situacija, kuomet pas gydytojus – kardiologus nepatenkama po kelis mėnesius. Seimo narys Mindaugas Puidokas raštu kreipėsi į Sveikatos ministrą Arūną Dulkį, ragindamas skubiai imtis konkrečių priemonių, kurios gerintų pacientų patekimą pas kritinių ligų gydytojus – specialistus. Dabartinė situacija yra visiškas pasityčiojimas iš žmonių, kurie nesulaukia adekvačios pagalbos ir problemos skubaus sprendimo.

Šiuo metu konsultacijai pas kardiologą Klaipėdos universitetinėje ligoninėje yra susidariusi apie 700 pacientų eilė.

Prastą situaciją su eilėmis pas gydytojus – specialistus patvirtina ir Jūrininkų ligoninės vadovybės komentaras, kuriame patvirtinama, kad pas kai kurių specialybių gydytojus eilės yra didesnės nei įprasta. Įstaiga registruoja pacientus į laukimo eilę, tačiau neatsisako ir gyvų eilių, nes didžioji dalis senjorų negeba naudotis elektronine registracijos sistema. Gyvose ilgose eilėse garbaus amžiaus senjorai ir kiti žmonės šąla bei laukia jiems teisėtai priklausančių gydymo paslaugų suteikimo galimybės, kaip vilties išsaugoti savo sveikatą ir gyvybę.

Kaip aiškina ligoninės atstovai, patekimui pas specialistus pacientams yra sudaryta galimybė registruotis E.sveikata sistemoje, telefonu ar gyvai, atvykus į ambulatorinių konsultacijų skyriaus registratūrą, tačiau pas kai kuriuos specialistus (dažniausiai pas kardiologus, hematologus ir neurologus) talonai dingsta akimirksniu. Tokiais atvejais pacientai registruojami į laukimo eilę tikintis, kad kitą mėnesį taloną priėmimui pas gydytoją tikrai gaus.

Laukimo eilė daugeliui pacientų palengvina patekimą pas gydytoją, tačiau turi keletą trūkumų: E.sveikata sistemoje veikianti išankstinės pacientų registracijos (IPR) sistema, kurią administruoja Registrų centras, neleidžia pacientui pačiam registruotis į laukimo eilę. Todėl pacientai susiduria su nepatogumais ir yra priversti skambinti į registratūrą, arba stoti į gyvą eilę. Gyvos eilės, nuo kurių jau esame atpratę, prie ligoninės nusidriekia prieš 8 val. ryto, prieš prasidedant darbo dienai.

Apie eilių mąstą galima spręsti iš to, kad vieną iš registracijos pas kardiologus dienų iki 15.30 val. pas Jūrininkų ligoninės kardiologus gyvai ir telefonu buvo užregistruota 850 pacientų! Pasak ligoninės atstovų, paskutinieji užsiregistravę kitą mėnesį pas kardiologą tikrai nepateks, nes per mėnesį išdalinama apie 300 talonų.

Taigi akivaizdu, kad nežiūrint gydymo įstaigos pastangų, didelė dalis pacientų šias paslaugas gaus tik už kelių mėnesių.

Atsižvelgiant į tai, kad Lietuvoje mirtingumas nuo širdies ligų sudaro bene didžiausią dalį, tai yra grėsmė tiek šalies piliečių gyvybėms, tiek ir valstybės saugumui, nes žmonių pasitikėjimas Lietuvos valstybe po tokių skandalingų situacijų tampa kritiškai žemas. Ligonių patiriama įtampa dėl laiku negaunamos pagalbos dar labiau blogina jų sveikatos būklę. Akivaizdu, kad be centrinių sveikatos institucijų pagalbos padėtis šioje srityje artimiausiu metu nepagerės, todėl M.Puidokas ragina Sveikatos apsaugos ministerijos skubiai imtis konkrečių priemonių gerinant pacientų patekimą pas kritinių ligų gydytojus – specialistus. Savo ruožtu, šios problemos aptarimui parlamentaras inicijuos specialų LR Seimo Sveikatos reikalų komiteto posėdį.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!