- Reklama -

Seimo narys Petras Gražulis kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją dėl Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime ir šios partijos vadovės Viktorijos Čmilytės-Nielsen elgesio. P. Gražulio teigimu ji kartoja konservatorių antikonstitucinį elgesį su Seimo nariu M. Majausku, kai pastarasis buvo verčiamas Seime balsuoti prieš jo paties valią – dabar lygiai taip pat yra prievartaujamas Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Andrius Bagdonas.

ES ir Vakarų pasaulio valstybėse nėra imperatyvinio mandato, kai partija turi teisę nurodyti savo deleguotam įstatymų leidėjui, kaip balsuoti. Toks mandatas būdingas tik autoritarinėms valstybėms, pvz. buvo taikomas tarybinio bloko šalyse (TSRS, Čekoslovakija, Vengrija). Demokratinėse valstybėse imperatyvinio mandato nėra, nes tai prieštarauja visuotinio atstovavimo principams.

LR Konstitucinis Teismas 1993 m. lapkričio 26 d. nutarime konstatavo, kad negalimas imperatyvus Seimo nario mandatas, t. y. jį kandidatu iškėlusi partija neturi teisės nurodinėti, kaip jam balsuoti.

LR Konstitucinis Teismas 1999 m. lapkričio 9 d. yra priėmęs sprendimą, kad Seimo narį iškėlusi partija negali versti balsuoti prieš jo valią.

Tačiau dalis aukštas pareigas užimančių Lietuvos politikų ignoruoja aukščiau išdėstytus principus ir., mano galva, pažeidinėja LR Konstituciją: žiniasklaida pranešė, kad 2023 01 23 d. Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen pareikalavo, kad jos vadovaujamos Liberalų sąjūdžio partijos narys, Seimo narys Andrius Bagdonas kuo skubiau privalo pasitraukti iš Seimo Etikos ir procedūrų komisijos, nes jis „neteisingai balsavo“ Etikos ir procedūrų komisijoje, kai nutarė nepritarti siūlymams, kad Seimo narys Remigijus Žemaitaitis pažeidė etiką savo socialiniuose tinkluose kvestionuodamas visuomenininko Andriaus Tapino surinktų lėšų Ukrainai panaudojimą.

Viktorija Čmilytė-Nielsen taip pat kaip papildomą spaudimo svertą pranešė svarstanti dėl nepasitikėjimo Liberalų sąjūdžio frakcijos nariu A. Bagdonu, kaip savo pavaduotoju partijoje. Dvi dienas priešinęsis, A. Bagdonas vakar palūžo ir pats pasitraukė iš V. Čmilytės-Nielsen kaip Liberalų sąjūdžio partijos pirmininkės pavaduotojo pareigų ir jau trečia diena, kaip viešai aiškina, kad padarė klaidą nepaklusęs V. Čmilytės-Nielsen nurodymui ir balsavęs, kad R. Žemaitaitis nepažeidė etikos.

P. Gražulio teigimu, „toks Seimo narės, Seimo pirmininkės V. Čmilytės-Nielsen elgesys su jos vadovaujamos partijos nariu – Seimo nariu A. Bagdonu mano įsitikinimu grubiai pažeidžia LR Konstitucijos 59 straipsnio 4 dalies nuostatas: „Pareigas eidami Seimo nariai vadovaujasi Lietuvos Respublikos Konstitucija, valstybės interesais, savo sąžine ir negali būti varžomi jokių mandatų“. Todėl prašau Seimo Etikos komisijos įvertinti tokį antikonstitucinį Seimo narės, Seimo pirmininkės V. Čmilytės-Nielsen elgesį“.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!