- Reklama -
Širvintų rajono merė Živilė Pinskuvienė. KK nuotr.

Iš 2016 metų Širvintų rajono savivaldybės biudžeto bus skiriamos specialios lėšos socialinės rizikos šeimų nariams, pasiryžusiems gydytis nuo alkoholio priklausomybės ir moterims kontraceptinėms spiralėms. Širvintų rajono savivaldybės merės Živilės Pinskuvienės teigimu, kai šalies valdžia kalba apie naujų institucijų steigimą, ieško spragų esamoje pagalbos socialinės rizikos šeimoms, vaiko teisių apsaugos sistemoje, pradėti visų pirma reikėtų nuo glaudesnio santykio su žmonėmis užmezgimo, nuo konkrečių problemų sprendimo.

Švietimas, atviras pokalbis ir konkreti pagalba girtaujančioms, socialinių įgūdžių stokojančioms, smurtą patiriančioms, dažnai – ir protinę negalią turinčioms moterims, kurios pagimdžiusios jau ne vieną vaiką ir negalinčios jais tinkamai pasirūpinti – pradžia to darbo, kuriuo siekiama suteikti pagalbą ir užtikrinti, visų pirma, vaikų priežiūrą, saugumą. Labai svarbu, kad žmonės, kurie išreiškia bent menkiausią abejonę dėl savo gyvenimo, pasiryžimą taisyti klaidas būtų išgirsti ir jiems būtų pagelbėta. „Yra ne vienas atvejis, gerasis pavyzdys, kai atsikratęs alkoholio priklausomybės žmogus tarsi atgimsta, ima tvarkytis, rūpintis savo artimaisiais, namais, savimi…“ – sako merė Živilė Pinskuvienė.

Po Širvintų rajono savivaldybės socialinių paslaugų centro reorganizacijos įstaigoje dirbančioms socialinėms darbuotojoms duota labai konkreti užduotis – pasikalbėti su kiekviena socialinės rizikos šeima, išsiaiškinti konkrečius skaičius, kiek suaugusiųjų norėtų pagalbos pasakant „ne“ alkoholiui, kiek moterų norėtų, bet dėl finansinių ar kitų priežasčių, negali sulaukti pagalbos planuojant šeimos gausumą. Socialinių darbuotojų teigimu, dažnai probleminių šeimų moterys skundžiasi dėl neplanuotų nėštumų, nejaučia motyvacijos rūpintis vaikais. Joms trūksta švietimo, trūksta informacijos apie šeimos planavimą, apsisaugojimą nuo nėštumo. Konkreti pagalba siūlant moterims kontraceptines spirales padėtų ne tik dėl šeimos planavimo, bet ir dėl bendros moters sveikatos būklės – jos būtų paskatintos pasitikrinti sveikatą, nueiti pas medikus, gautų naudingų patarimų.

Skaičiuojama, kad Širvintų rajone kontraceptinės spiralės galėtų būti siūlomos moterims iš maždaug 25 probleminių šeimų, o gydymo nuo alkoholio priklausomybės – apie 100 suaugusiųjų asmenų, auginančių vaikus.

„Labai dažnai šiose šeimose sukasi probleminis ratas – girtaujama, nesirūpinama mažamečiais vaikais, gimsta dar nelaukiamų vaikų, kuriems net kraitelius turi suruošti socialinės darbuotojos… O prie teikiamos pagalbos tiek priprantama, kad žmogus visiškai nebejaučia atsakomybės nei už save, nei už savo šeimą. Socialinė darbuotoja turi ir maisto produktus atvežti, ir už paslaugas sumokėti, ir patikrinti, ar vaikams košės kas išvirė… – taip neturi būti,“ – teigia Širvintų rajono merė Živilė Pinskuvienė. – „Pradėsime nuo mažų, bet labai konkrečių darbų, pagalbos priemonių, tuomet galima mąstyti ir apie didesnius sistemos pokyčius“.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!