- Reklama -

"Nesinorėtų manyti, kad „Hitachi“ vadovai Lietuvą laiko tokia aborigenų šalimi, kurios žmonėms tereikia blizgučių, tokių kaip muzikos festivaliai ar mirksintys atominės elektrinės modeliukai, kad jie neaiškiems atominiams projektams nuolankiai atnašautų savo žemę ir savo vaikų ateitį," – sako V. Žiemelis. KK nuotr.

Referendumo „Dėl atominės elektrinės statybos“ Seimo narių iniciatyvinės grupės vardu jos koordinatorius, Krikščionių partijos frakcijos seniūnas Vidmantas Žiemelis laišku kreipėsi į korporacijos „Hitachi“ prezidentą Hiroakį Nakanišį prašydamas „iš pirmų lūpų“ Lietuvos visuomenei pateikti informaciją apie savo tikruosius ketinimus susijusius su Visagino atominės elektrinės (VAE) projektu.

Šį kreipimąsi paskatino „Hitachi“ korporacijos viceprezidento Masaharos Haniu vieši pareiškimai Lietuvos žiniasklaidoje, kuriuose reiškiama nuostaba dėl vyksiančio referendumo dėl VAE statybos reikalingumo.

“Japonų nesuvokimą galima būtų paaiškinti nebent kalbos barjeru, kuris neleidžia „Hitachi“ atstovams patiems tiesiogiai stebėti Lietuvoje vykstančias diskusijas ir tenka pasikliauti informacija, kurią jiems parenka Energetikos ministerija ar Visagino savivaldybė. Tai Hitachi vadovams gali sudaryti įspūdį, kad kelių dabar valdžioje esančių partijų lyderių ir A. Sekmoko noras bet kokia kainą prastumti VAE projektą išreiškia visos tautos nuostatas,” – sako V. Žiemelis.

Atkreipiamas „Hitachi“ vadovų dėmesys, jog šio projekto vertė siekia ištisų metų Lietuvos valstybės biudžeto dydį ir jo pagrindiniu investuotojų lieka mūsų valstybė, kuriai kyla grėsmė patirti milijardinius nuostolius. Be to, mūsų įsitikinimu, VAE statybos ir koncesijos sutartys rengiamos neskaidriai, už jas atsakingi šalies pareigūnai vengia prisiimti bet kokią atsakomybę dėl šio projekto finansinės naštos, ekonominio patrauklumo ir saugumo patikros abejones išsakė ir Europos komisija.

„Nepasitikėjimą sumanymu statyti VAE didina ekonominių argumentų stoka. Lietuvos Vyriausybės pareigūnai vengia teikti ekonominę informaciją, prisidengdama jūsų kompanijos vardu. Todėl, kaip parlamente paskelbto referendumo iniciatyvinė grupė kreipiamės į Jus ir kviečiame konstruktyviai bendradarbiauti su Lietuvos visuomene, kurios didesnė dalis kritiškai vertina dabartinį VAE projektą.“, – rašoma laiške.

Šiuo metu prisidengiant Hitachi kompanijos autoritetu, Lietuvoje organizuojamos dviprasmiškos reklaminės akcijos, kur naudojamas šios bendrovės vardas, vykdomi agitaciniai renginiai, kurių finansavimo teisėtumo atitikimą referendumo įstatymui iki šiol negali patvirtinti Vyriausia rinkimų komisija.

Hitachi kompanijos prezidento prašoma pradėti atvirą dialogą ir paaiškinti, kada buvo pagamintas ir kiek kainuos VAE projekte minimas atominis reaktorius bei jo transportavimas, ar „Hitachi“ gali pagaminti ir pasiūlyti Lietuvai vietoj dabar proteguojamo vieno galingo reaktoriaus, kurio analogai patyrė avariją pačioje Japonijoje, mažesnio galingumo du reaktorius. Taip pat klausiama, kiek dabartinėmis kainomis kainuotų suplanuotame VAE reaktoriuje gaminama elektros energija įvertinant visas sąnaudas, įskaitant amortizacinius kaštus ir investuoto kapitalo palūkanas, ir už kiek planuojama pasiūlyti VAE pagamintą energiją prekybai dabar veikiančioje „Nord Pool Spot“ elektros biržoje (dabartinėmis kainomis).

“Nesinorėtų manyti, kad „Hitachi“ vadovai Lietuvą laiko tokia aborigenų šalimi, kurios žmonėms tereikia blizgučių, tokių kaip muzikos festivaliai ar mirksintys atominės elektrinės modeliukai, kad jie neaiškiems atominiams projektams nuolankiai atnašautų savo žemę ir savo vaikų ateitį,” – svarstė V. Žiemelis.

Laiške išreiškiamas įsitikinimas, kad atviru bendradarbiavimu su Lietuvos visuomene „Hitachi“ pagerbtų tos valstybės žmones, kurios žemėje planuoja statyti atominį reaktorių, ir padėtų jiems apsispręsti, kaip balsuoti referendume.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!