- Reklama -

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda sekmadienį vadovavo Valstybės gynimo tarybos (VGT) posėdžiui, kuriame aptarti neramumai Rusijoje ir jų pasekmės Lietuvos nacionaliniam saugumui.

Pasak šalies vadovo, Rusijos režimas, dėl privačios karinės kompanijos „Wagner” veiksmų atsidūręs naujoje krizinėje situacijoje, parodė, kad yra pažeidžiamas. Todėl panašaus masto, ar net didesnių, iššūkių galima laukti ir ateityje.

„Įvykių seka pademonstravo, kad karalius yra nuogas, ir kad tokios kolonos, tokio dydžio pajėgos gali nužygiuoti pakankamai toli ir pradėti kelti fundamentalią grėsmę režimui”, – po VGT posėdžio sakė Prezidentas.

Šalies vadovas pabrėžė, kad didelės kaimyninės valstybės nestabilumas neišvengiamai turės įtakos Lietuvos nacionaliniam saugumui. Papildomu veiksniu gali tapti ir „Vagner” grupuotės įsitvirtinimas Baltarusijoje.

Būtent padėčiai Baltarusijoje nemažai dėmesio skirta VGT posėdyje. Sutarta, kad auga nelegalios veiklos Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje, taip pat įvairių provokacijų grėsmė. Tai reiškia būtinybę stiprinti Lietuvos ir NATO rytinių sienų saugumą.

VGT pavedė žvalgybos institucijoms dar daugiau dėmesio skirti informacijos rinkimui Baltarusijoje ir Rusijos Kaliningrado srityje. Prezidentas kviečia grįžti prie jau teikto siūlymo taikyti individualizuoto papildomo patikrinimo tvarką ne tik Rusijos, bet ir Baltarusijos piliečiams.

Pasak Prezidento, taip pat būtina sparčiau įgyvendinti VGT rekomendaciją atnaujinti sienos priedangos planą, kuris iki šiol nėra suderintas ir patvirtintas. Tai turi būti padaryta dar iki NATO viršūnių susitikimo Vilniuje.

VGT posėdyje dalyvavo Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė, krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė, Lietuvos kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas, šalies žvalgybos institucijų atstovai.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!