- Reklama -

STT krėtė Biržų savivaldybę. KK nuotr.

Po praėjusių metų lapkričio mėnesį „Karštame komentare“ išspausdinto straipsnio „Kas nuklojo kelią Biržų savivaldybėje jaunuoliui link milijonų?“, Biržų rajono savivaldybėje apsilankė Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Panevėžio valdybos pareigūnai, kurie atliko dokumentų poėmį, o netrukus buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

„Atsakydami į Jūsų klausimus, informuojame, kad 2015-12-07 Specialiųjų tyrimų tarnybos Panevėžio valdyboje buvo gautas paklausimas dėl galimai padarytų nusikalstamų veikų UAB „Docilis“ atliekant statybos darbus Biržų raj. savivaldybės objektuose.

Tikrinant gautą informaciją, iš Biržų raj. savivaldybės buvo gauti Biržų raj. Nausėdžių kultūros namų kapitalinio remonto ir Pačeriaukšlės kultūros namų rekonstrukcijos darbų dokumentai.

STT Panevėžio valdyba 2015-12-16 pradėjo ikiteisminį tyrimą pagal BK 229 str. Įtariama, kad galimai netinkamai buvo atlikta statybos darbų techninė priežiūra“, – „Karštą komentarą“ informavo Ruslanas Golubovas, Specialiųjų tyrimų tarnybos Viešųjų ryšių skyriaus viršininkas.

Kaip jau rašė „Karštas komentaras“, Biržų rajono savivaldybė leido iš europinių projektų pelnytis vietinio biržiečio Mariaus Daubaro įkurtai bendrovei „Docilis“, kuri, laimėjusi dviejų europinių projektų konkursus – kultūros namų Nausėdžių ir Pačeriaukštės kaimuose renovaciją – 871 249 Lt (252 331 Eur) ir 1 128 000 Lt (326 691 Eur), ir suplaukus į bendrovės sąskaitą iš Biržų rajono savivaldybės beveik 1,5 mln. Lt (434 430 Eur), ėmė ir subankrutavo. Nei statybos darbus baigė, nei broką pataisė, o tiesiog vieną dieną iš statybvietės ėmė ir dingo. Tuomet Biržų rajono savivaldybei teliko su biržiečio Mariaus Daubaro įmone sutartį nutraukti, pinigų ieškoti ir kitą įmonę samdyti – ir ne tik būtinus darbus pabaigti, bet ir broką ištaisyti.

Žurnalistinio tyrimo metu paaiškėjo, kad tą firmą „Docilis“ globojo nematoma ranka: darbų atlikimo terminai, nesuspėjus pagal sutartyje numatytą laiką, buvo pratęsti, tuo tarpu draudimo garanto, kuris galiojo tik sutartyje numatytam terminui, pvz., Nausėdžių projekte – iki 2013 m. rugpjūčio 31 d., o Pačeriaukštės projekte – iki 2013 m. liepos 9 d., pratęsiant sutartį, nebuvo pareikalauta.

Tai reiškia, kad nepaisant to, jog atsakingi Biržų rajono savivaldybės darbuotojai savo veiksmais sudarė sąlygas „Dociliui“ „siurbti“ iš savivaldybės pinigus bei pridirbti broko, dar buvo praleista galimybė tuos pinigus atgauti iš sutarties su bendrove „Docilis“ garanto – AB „Lietuvos draudimas“.

O štai ką nustatė ekspertai: Nausėdžių projekto objektų rekonstrukcijos užbaigimui reikalinga 394 768 Lt, peraktuota darbų už 36 145 Lt, o defektinių darbų už 225 674 Lt; Pačeriaukštės projekto objektų rekonstrukcijos užbaigimui reikalinga 639 149 Lt, peraktuota darbų už 32 279 Lt, defektinių darbų – už 73 980 Lt.

Taigi, dviejų projektų vertė – beveik 2 mln. Lt, tuo tarpu po bendrovės „Docilis“ „darbų užbaigimo“ užbaigimui reikėjo 1 mln. 33 tūkst. Lt, defektinių darbų (broko) nustatyta už beveik 300 tūkst. Lt. (kai tuo tarpu už projektus „Dociliui“ jau sumokėta apie 1,5 mln. Lt).

O ką reiškia „peraktuoti darbai“? Statybiniais terminais tai suprantama, kad nepadaryti darbai priimti kaip padaryti. Ir tokių – beveik už 100 tūkst. Lt.

Taigi, kas iš Biržų rajono savivaldybės už tai atsakys? Būtent tai dabar ir siekia išsiaiškinti Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).

Tuo metu, kai į „Docilio“ sąskaitą už padarytus, brokuotus ir nepadarytus darbus plaukė pinigai, Biržų rajono savivaldybei vadovavo dabartinė Biržų rajono vicemerė I.Varzienė.

KK inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!