- Reklama -

Jolanta Blažytė

Aš tai šiaip nežinojau, bet, anot vieno leidinio antraštės, medikai sako, kad mūsų medicina tikrai nemokama. Ir dar sako, kad su ta „nemokama“ medicina reikia baigti. Ania???

Teiginiai apie „nemokamą“ Lietuvos mediciną iš karto sukėlė internautų nusistebėjimą: o tai už ką mes mokame PSD (Privalomo sveikatos draudimo) mokesčius? „Ir jeigu už medicinines paslaugas turėsime mokėti patys, tai vadinasi to mokesčio nebus?“, – teiravosi internautai?

Aha , norėtumėte. Mokestis tikrai liks, nes jis visada buvo tiesiog mokestis. Be jokios konkrečios prasmės atskiram žmogui, o tiesiog kaip dar viena valstybės kišenė, tik kitaip pavadinta.

Milijoną kartų esu analizavusi įvairių pasaulio šalių mokestines sistemas ir tiek pat kartų tvirtinau, kad tose šalyse visi mokesčiai turi savo logiką: fizinis asmuo moka pajamų mokesčius į valstybės kišenę ir moka įvairias socialines įmokas – į savo kišenę. Sveikatos draudimo mokestis – tai įmoka į asmeninę kišenę, kurią pakračius žmogus iš valstybės gauna medicinines paslaugas.

Deja, Lietuvoje taip nėra – PSD mokesčiai nuplaukia į bendrą kolūkio kasą ir patenka kažkur kažkam ir nežinia kam. „Kolūkio“ kasos malone naudojasi tikrai ne visi – dažniausiai tie, kurie turi daugiausia kantrybės stovėti ne trumpesnėse, nei mūsų politikų liežuviai, eilėse.

Paradoksas, bet su „nemokama“ medicina pirmiausia baigė tie, kurie sumoka daugiausia PSD mokesčių. Pavyzdžiui, „turtuolis“, kuris per mėnesį uždirba 10 000 eurų, per metus sumoka apie 8300 eurų sveikatos draudimo mokesčių. Ar jis už tai gauna taip vadinamas „nemokamas“ medicinos paslaugas? Turėtų gauti, bet negauna, nes eilėse nestovi ir gydosi privačiose gydymo įstaigose. Jo sumokėtos PSD įmokos lieka valstybės „kolūkiui“. Ar jam kas nors už tai pasako ačiū? Ne, niekada. Atvirkščiai – išlenda koks nors A. Sysas ar A. Maldeikienė ir praneša, kad minėtieji „turtuoliai“ moka per mažai progresinių mokesčių ir kad per juos čia pas mus visos bėdos. Ir tada net tie, kurie atrodytų pagal savo išsilavinimą turėtų suprasti lietuviškosios mokestinės sistemos debiliškumą, kukliai tyli. Panašiai yra ir su socialinio draudimo mokesčiais. Dėl tokios „kolūkinės“ santvarkos, kurioje fizinių asmenų įmokos (ne mokesčiai) tampa kolūkio nuosavybe, mūsų šalis garsėja bene didžiausiu darbo jėgos apmokestinimu pasaulyje.

Dar 2017m lyginau Lietuvos ir Švedijos mokestines sistemas. Rezultatas buvo įdomus: Lietuvos „turtuoliai“ be progresinių mokesčių bendroje sumoje sumokėdavo mokesčių daugiau, nei Švedijos „turtuoliai“ su visais progresiniais. Tada sakydavau: pavadinkite viską tikraisiais vardais, t.y. „turtuolių“ sumokamą PSD įmoką pavadinkite mokesčiais valstybei, ir gausite didžiausius progresinius mokesčius.

Bet tada buvo labai populiarus komunistinis naratyvas „turtuolius reikia mušti“, todėl tie pastebėjimai vedė ne prie logikos ieškojimo ir civilizuotų šalių praktikos taikymo, bet prie eilinio emocinio burbuliavimo.

Bet štai buvusi „turtuolių“ bėda atsirito ir iki kuklesnes pajamas gaunančių žmonių – pastarieji taip pat sužinojo, kad jų sumokamas PSD yra „niekas“, tarsi koks Bermudų trikampyje dingstantis laivas. Ir dar sužinojo, kad su „nemokama“ medicina reikia baigti. Na tai ką „mušime“ dabar?

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!