- Reklama -

Jolanta Blažytė

Kažkaip labai mažai pas mus buvo pastebėtas vienas svarbiausių pastarųjų dienų pasaulio įvykių – tai BRICS šalių Summit‘as Pietų Afrikoje. Prie BRICS šalių bloko, kurį „vairuoja“ Rusija ir Kinija, ir kuriam dar priklauso Indija, Brazilija ir PAR, prisijungė dar 6 šalys: Etiopija, Egiptas, Argentina, Jungtiniai Arabų Emyratai, Saudo Arabija ir Iranas.

Šis blokas kontroliuos apie 80 proc pasaulinės naftos gavybos kiekio. Štai toks Bideniškos politikos rezultatas. Įdomu, kaip čia bus su tomis sankcijomis?

Išsiplėtus BRICS, šis blokas kurs apie 30 proc pasaulinio BVP. Jis taip pat planuoja 5-10 metų bėgyje įsivesti savo valiutą ir visiškai atsirišti nuo JAV dolerio.

Leidinys „The Wall Street“ rašo:

„Kinijos Prezidentas Xi ir Rusijos prezidentas V. Putinas Johanesburge vykusiame BRICS Summit‘e pasmerkė Vakarus. Šios dvi supervalstybės suderino savo pozicijas užsienio politikos klausimais ir pareiškė apie ketinimus sustiprinti savo įtaką besivystančiose šalyse, kurias ilgus metus smaugė Vakarų metropolijos.

Rusija ir Kinija taip pat išdėstė savo argumentus dėl BRICS stiprinimo, kuris turėtų būti, kaip politinė ir prekybinė atsvara Vakarams.

V. Putinas pakvietė sustiprinti vidinę koordinaciją ir atrišti savo ekonomikas nuo dolerio.

Tuo tarpu Xi, kuris paleido tokias programas, kaip „Globalaus saugumo iniciatyva“, kurios yra skirtos tam, kad Kiniją pastatyti į naujos pasaulio tvarkos centrą, pareiškė, kad „palaiko BRICS plėtrą tam, kad padaryti pasaulio valdymą labiau teisingu“.

Taigi, kol mes čia lakstome su dvispalvėmis vėliavėlėmis, o galingiausios pasaulio valstybės vadovas J. Bidenas kaitina savo pilvą JAV paplūdimiuose, pasaulio jėgos centras slenkasi į Rytus.

Gerai nors tiek, kad turime tokį Seimo narį Matuką, kuris laimėjęs karą su Kinija, tikėtina, be vargo atgal atstums ir tą į Rytus nuslinkusią pasaulio ašį.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!