- Reklama -

Jolanta Blažytė 

Šiuo metu populiariausias karo kurstytojų naratyvas yra šis: „nori taikos – ruoškis karui“.

Ir ruošiamės. Šiuo metu LR vyriausybė krapšto papildomus mokesčius gyventojams ir verslui, kad realizuotų tą „4 proc šalies gynybai“ lozungą. Dabar bus 4 proc., neabejoju, kad netrukus bus 5, 10, 50 ir t.t..

Na, čia to „buduliško“ mąstymo, kad „viską galima nupirkti už pinigus, tame skaičiuje ir taiką“, rezultatas. Ok.

Tuo tarpu leidinys „The Guardian“ paviešino Stokholmo universiteto SIPRI skaičiavimus, kad 2023 metais pasaulis ginklams išleido 2440 milijardų dolerių!!!! Ar kas įsivaizduoja, koks tai skaičius?

Instituto duomenimis, išlaidos ginklavimuisi per pastaruosius metus stipriai šoktelėjo visame pasaulyje: tiek Europoje, tiek Amerikoje, tiek Azijoje, tiek Artimuosiuose rytuose.
SIPRI programos vyr. tyrėjas sako: „Visų valstybių prioritetas šiuo metu yra karinė galia. Tačiau vis labiau neprognozuojamo geopolitinio landšafto sąlygomis valstybių vadovai vis labiau rizikuoja įsitraukti į veiksmo ir atoveiksmio spiralę“.

O jeigu paklausus taip paprastai ir ūkiškai: kažin kiek pasaulis turi išleisti pinigų ginklams, kad jame įsivyrautų taika? Mat 2440 milijardų neužtenka – atvirkščiai, geopolitinės įtampos tik didėja.

Ir tada dar: kiek konkrečiai Lietuvoje reikia surinkti mokesčių ir kiek už juos reikia pripirkti ginklų, kad Lietuva būtų saugi?

Gerbiamieji lozungo „nori taikos – ruoškis karui“ tampytojai, plyzzz, pasakykite konkretų skaičių: KIEK?

O gal kas galvoja, kad ant kiekvienos morkų lysvės pasistatę po branduolinį kupolą mes būsime saugūs ir dar plius galėsime visame pasaulyje, įskaitant Kiniją, įvedinėti savo „teisybes“?

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!