- Reklama -

Spalio 26 d. prie Seimo susirinkę trys tūkstančiai Lietuvos gyventojų protestavo prieš nekilnojamojo turto mokestį.

Tačiau vadinamoji „valdiška“ žiniasklaida akcentavo ne faktą – prieš ką ir kodėl tokią žvarbią ir lietingą dieną žmonės suvažiavo protestuoti iš visos Lietuvos, o bandė sudaryti įspūdį, jog „prieš tokį gerą mokestį protestuoja tik marginalai“.

 

Metodiką, kaip tai buvo vizualizuota LRT reportaže, savo paskyroje feisbuke išnarpliojo dr. Nida Vasiliauskaitė.

„Titulinė foto: kažkoks atsitiktinis (arba VSD parinktinis iš kino studijos masuotės) kazoku persirengęs gauruotas keistuolis su vėliava, kadras tokiu kampu, jog pačios vėliavos nesimato, tik storas, kuoką primenantis jos kotas, laikomas lyg smūgiui parengta beisbolo lazda. Čia – titulinė foto, pati renginio esmė ir tipiškas dalyvis, supraskime.

Žemiau – foto stambiu planu su keliais protestuotojais.

Toliau – stambiu planu aš (būtinai nemaloniu išsišiepusiu rakursu), nors nei kalbėjau mitinge, nei organizavau, tik, žinoma, kaip ir kiti susirinkusieji (ir daugybė nesusirinkusių), esu prieš šį NT mokesčio projektą (todėl ir atėjau, todėl ir kitus pakviečiau).

Žemiau – irgi stambiu planu kažkoks senukas.

Žemiau – irgi stambiu planu dar vienas protestuotojas su plakatu.

Žemiau – keli žmonės, už jų kažkas laiko garsųjį nevykusį plakatą „Konservų šaika – tautos pražūtis“, keliaujantį per visus mitingus, mano aiškiai iš anksto įvardintą kaip nevykusį, bet dabar, žinoma, LRT susietą ir su manimi.

Žemiau – vienintelė „bendro vaizdo“ foto kiek smulkesniu planu, kurios pagrindu atrodo, jog mitingą tesudarė keliasdešimt žmonių.

Žemiau – Laurynas Ragelskis su gramofonu lyg pagrindinis veikėjas. Su mitingo organizatoriais ir mitingu neturintis tačiau nieko bendra, atėjęs jau po oficialiosios dalies, nuo tolesnių kalbėtojų ir jų pasakytų dalykų mitingo organizatoriams aiškiai garsiai atsiribojus.

Žemiau – Celofanas, žinoma, Celofanas. Irgi lygiai taip pat savavališkai įšokęs į sceną post factum ir rėžęs „Mes nemokėsime jokių mokesčių!“ Lygiai taip pat užsilipo Petras Gražulis ir Erika Švenčionienė, kurių žiniasklaida nė nepastebėjo (tekste pamini, kad jie – po oficialios dalies, tačiau būtent jie dosniai minimi tiek tekste, tiek, svarbiausia, vizualiai, todėl mitingo atsiribojimo nuo jų faktas, net ir įvardintas, sąmoningai užtrinamas ir paverčiamas priešingu).

Likusiose foto – pats organizatorius Raimondas Šimaitis, išsirikiavusi policija, du trispalviuoti senukai, o pabaigoje – respektabili Seimo salė ir baigiamasis akordas – NT mokesčio vienas iniciatorių Mindaugas Lingė, „nutrauktas“ kažkur Seime, ne mitinge, gražiai, skoningai, solidžiai, profesionaliai, geliu suteptais plaukučiais, dailiai gulinčiu geros kokybės švarku: žiū, prieš kokius žmones ir idėjas protestuoja „visokie celofanai“!

 

Taip, pirma, mitingo centru tampa būtent su juo nesusiję veikėjai – „visokie celofanai ir švenčionienės“.

Antra, tarp jų būtinai kažkodėl atsiduriu aš – netgi manimi pradedama.

Trečia – tikrieji kalbėtojai ir organizatorius Šimaitis (o jie pakalbėjo tikrai visai šauniai) reprezentuojami minimaliai ir paskandinami minėtame „kontekste“.

Ketvirta: kuriamas įspūdis, jog susirinko keliasdešimt „marginalų“, kai realiai buvo pilna tanki aikštė tarp Seimo, Mažvydo ir prospekto: mažiausiai kokie trys tūkstančiai (bent triskart daugiau nei planuota prašant leidimo). Tekste beveik tas pripažįstama, sakoma „apie 2500“, bet nei viena foto to neliudija, o liudija kitką, netyčia“, – vaizdelį, kaip kuriama propaganda, neva prieš NT mokestį protestuoja tik „visokie celofanai ir švenčionienės“, atskleidė dr. Nida Vasiliauskaitė.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!