- Reklama -

Algimantas Rusteika

Ar nors vienas atsakysit? Šiandien noriu tiesiai šviesiai paklausti – kur jūs esat?

Kur jūs, pasaulio, visuomenės ir tautų sąžinės? Kur pradingot, ką galvojat – jei iš viso ką nors galvojat?

Ar tik naktį po jaukia kaldryte drąsiai pauostot savo drąsą ir įsivaizduojat, kad kažką reiškiat? Ar užmiršot, kad literatūra ir menas buvo visuomenės sąžinė?

Žurnalai ir savaitraščiai, eilės nusipirkti kioskuose, tekstai, atveriantys protus, širdis ir ateitį? Ar užmiršot, kas kadaise buvo kūrybinės sąjungos, susirinkimuose keliančios reikalavimus valdžiai?

Nebepamenat, kad net baisiausia pasaulio imperija po jūsų protestų atsisakydavo statyti naftos platformas Baltijoje?

Kur jūs, geriausi, žinomiausi žurnalistai ir rašytojai, režisieriai ir poetai, dramaturgai, kompozitoriai?

Aktoriai ir dailininkai, architektai, kurie ėjot žmonių priešakyje? Kur jūs, atvedę Lietuvą į pirmąjį sąjūdį, kurie netylėjot, kalbėjot, kurių žodžio laukdavom?

Kur visa tai? Ar dar nors vienas esate gyvas? Ar jūs jau bunkeriuose ant gultų, kad tik Panorama ir valdžios dobermanai neaplotų?

Kur jūsų drąsa? Ar tik tamsa, tyla, apkasų žvakių šviesa jums liko? Ar liko tik senoliai, susirūpinę savo nuopelnais ir rinktiniais raštais?

Ar liko tik vidurinioji karta – mintanti tuščiais, biudžetiniais, modernizmo vamzdžiais ir pinigais? Ar tebeturim tik jaunais pasenusį jaunimą su tuštybės instaliacijomis ir žolyte?

Tik su rusais sugebame barškindami klaviatūra „pakovoti“? Liko tik bedantė, pataikūniška žurnalistų „kūrybinė“ sąjunga, virtusi valdiška cenzūros įstaiga su nieko gyvenime neparašiusiu menkysta priešakyje?

Ar gyvi dar kultūros leidiniai, kur žodis „patriotas“ ir „tauta“ jau rašomi ironiškose kabutėse? Ar tai jau teksto autoriaus laisva raiška, tik kitokiai raiškai vietos laisvai neatsiranda?

Kur jūs esat, Lietuvos sąžine ir vedliai? Ar šįvakar vėl išjungę telikus išgersit savo kokteilį iš eisit į vienišus guolius, į tamsą, nesuprasti, neišgirsti, užmiršti ir gyvi numirę?

Ar tik dėl to ir gyvenot? Ar ir vėl paliksit savo žmones ir tautą vienui vienus?

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!