- Reklama -

Prof. Rasa Čepaitienė

Kas tirpina tautą? Ar galime rasti algoritmą, paaiškinantį, kodėl lietuviai bevelija likti nieko bendro nebeturinčių pavienių individų sankaupa, kuriai neberūpi jų kadais sukurtos kultūros ir valstybės likimas? Žinoma, ne visi, tačiau tų, kuriems tai išties rūpi ir kuriems skauda, dalis nykstamai maža, dargi vis likusių su malonumu apspardoma, laikoma kvaileliais ar „kremlinais“, arba, geriausiu atveju, palydima abejingu vypsniu.

Tai visiškai naujas reiškinys, todėl jo paaiškinti remiantis istoriniais precedentais vargu ar pavyks.

Fb įrašo apimtis netinka išsamiam atsakymui išdėstyti, tad čia paliesiu tik vieną, bet svarbų, ar net svarbiausią, aspektą.

Kas apskritai vienija žmones? Bendri reikalai ir dalijimasis resursais. Resursai visada būdavo riboti, jų dažnai trūkdavo. Todėl kultūra išplėtojo mechanizmus, kaip bendruomenės ir individai privalėtų juos paskirstyti, kad tai būtų laikoma teisinga visų atžvilgiu. Pavyzdžiui, sovietmečiu buvo įprasta įsidarbinant surengti kolegoms „prisirašymo“ šventę, arba, gavus premiją, dalį jos išleisti vaišėms ar dovanėlėms. Baliai lydėdavo ir talkas ar pan. Tai stiprino tarpusavio ryšius ir neleisdavo kam nors išsiskirti iš kolektyvo.

Kaip yra dabar? Ištekliai tampa neriboti ir nesibaigiantys. Žinoma, anaiptol ne visiems, o tik mažytei vad. „elito“ daliai, tačiau ji niekaip nebeįpareigojama dalintis. Priešingai, savininkiškumas ir puikybė mažiau sau galinčių leisti atžvilgiu tampa ideologiškai pagrindžiama ir puoselėjama savybe.

Tokios sistemos esmė ir siekiamybė – nežaboto godumo ugdymas.

Troškimui patenkinti nelieka jokių ribų, jį riboja tik fantazija. Semti tai, kas prieinama – svarbiausia dorybė, kaip rodytų „čekučių skandalas“, uoliai puoselėjama net milijonierių, kuriems, atrodytų, tie keli šimtai ar tūkstančiai nieko nereiškia.

Godumas

GODumas

Glemžimosi dievas

Niekada nesiliaujantis trokšti ir niekaip ir niekada nepasotinamas.

Amžinas sielos alkis. Niekada gana.

„Tegul dirba SAVO naudai…“ – kaip giedojo prezidentas. Netyčinis, bet nuoširdus lapsus linguae.

GOD OF DOOM – pražūties, destrukcijos dievas.

GOD Dūmas – dievas iliuzija, dievas Maja, tuštuma, niekis, nyksmas…

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!