- Reklama -

Po savo paskutiniųjų pareiškimų apie žydus, kurie greitai buvo susieti su antisemitizmu, parlamentaras, mišrios Seimo narių grupės atstovas Remigijus Žemaitaitis atsitraukti neketina.

Priešingai, drąsiais teiginiais ir kontraversiškomis nuomonėmis neretai garsėjantis politikas dabar skelbia Lietuvos žydų sąrašus: juose – pavardės tų, kurie demonstruodami ištikimybę sovietams, 1941 m. birželio 15 dieną prisidėjo prie tūkstančių lietuvių ištrėmimo į Sibirą.
R. Žemaitaičio teigimu, Antrojo pasaulinio karo metais mūsų šalyje vyko tikras „lietuvių Holokaustas“. Dėl to, parlamentaras tikisi, kad Vilnius sulauks Jeruzalės atsiprašymo.

„Buvo Holokaustas žydų, bet dar didesnis holokaustas lietuvių buvo Lietuvoje! Jei mūsų juokdariai politikai Izraelyje atsiprašinėja žydų, tai kada žydai atsiprašys mūsų?“ – klausia R. Žemaitaitis.

Toliau nekeičiantis savo pozicijos žydų klausimu, politikas itin aštriai sukritikavo ir premjerės Ingridos Šimonytės vizitą Izraelyje – jo nuomone, toks dvišalių santykių plėtojimas nėra tinkamas.

Tačiau didžiausią skandalą Lietuvos visuomenėje ir net tarptautinėje arenoje sukėlė ankstesni R. Žemaitaičio pasisakymai. Prieš kelias savaites politikas pasidalino įrašu apie tai, kad Palestinoje Izraelis sugriovė mokyklą.

Komentarą apie tokią žinią politikas papildė drąsiu teiginiu: „be Putino dar vieni gyvuliai atsirado Pasaulyje – Izraelis“.

Į tokį Lietuvos politiko pareiškimo skubiai sureagavo užsienio šalių diplomatinės atstovybės bei žydų bendruomenės. Atsiriboti nuo į skandalą įsivėlusio politiko suskubo ir partija „Laisvė ir Teisingumas“, apribojusi R. Žemaitaičio narystę.

Dėmesį į parlamentaro pasisakymus atkreipė ir Lietuvos teisėsauga, pradėjusi du ikiteisminius tyrimus. Pirmasis pradėtas gegužės pradžioje, įvertinus Seimo nario socialiniame tinkle paskelbtą įrašą, kuriame gali būti įžvelgiamos antisemitizmo ir neapykantos skleidimo formos.

Antrasis, pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį, pradėtas jau šią savaitę – jo imtasi už viešą neapykantos skatinimą bei kurstymą prieš žmonių grupę dėl jų tautybės.

Parlamentaras dalijasi Lietuvos žydų, galimai prisidėjusių prie lietuvių tremties, pavardėmis

Birželio 14-oji yra svarbi diena Lietuvai, juk tuomet minime Gedulo ir vilties dieną, kuria pagerbiame 1941 m. Sovietų Sąjungos pradėtų masinių gyventojų trėmimų į Sibirą aukas. Vien per kelias 1941 m. birželio dienas iš Lietuvos buvo išvežta apie 17 485 žmonių.

Būtent šią dieną parlamentaras R. Žemaitaitis prabilo apie „Lietuvos žmonių Holokaustą“ ir pareiškė, kad būtent Lietuvos žydai prisidėjo prie lietuvių ištrėmimo – tą jie darė bendradarbiaudami ir talkindami sovietams.

Politikas pažadėjo netrukus paskelbti su okupantais galimai bendradarbiavusių Lietuvos žydų sąrašą ir tai padarė ketvirtadienio rytą.

Savo feisbuko paskyroje Seimo narys paskelbė 40-ies asmenų sąrašą, pridūręs, kad kita jo dalis pasirodys vėliau.

1. Gersonas Abramavičius;

2. Girsa Abramavicius;

3. Chaimas Aizenas;

4. Fuviia Anbinderis;

5. Rocha Aronavičiūtė;

6. Abramas Bangisas;

7. Nachmanas Bencikovičius;

8. Abramas Bermanas;

9. Dveira Beršakaitė;

10. Joselis Beranickis;

11. Gilelis Blochas;

12. Sara Salmanaitė – Breivienė;

13. Moisiejus Breneris;

14. Aronas Brukas;

15. Icikas Demba;

16. Rachilė Vinaitė – Deviatnikovienė;

17. Seina Dikerytė;

18. Calkis Duleckis;

19. Nachmanas Dusanskis;

20. Jakovas Epsteinas;

21. Abramas Feldmanas;

22. Leonas Finkelsteinas;

23. Civa Fišerytė;

24. Malka Frankaitė;

25. Berelis Fridmanas;

26. Estera Kunickvte – Fridmanienė;

27. Seina Klipaitė – Gailevičienė;

28. Basie Garbaitė;

29. Mina Popelytė – Garberienė;

30. Abramas Garberis;

31. Samuilas Gilis;

32. Hirsas Glikas;

33. Icikas Giršauskas;

34. Gese Glezerytė;

35. Bliuma Savlerytė – Goldsteinienė;

36. Aronas Greisas;

37. Samuelis Grinfeldas;

38. Girsas Groznikas;

39. Izraelis Ickovičius;

40. Judita Seraitė – Imelienė.

Paskelbęs šį sąrašą Seimo narys R. Žemaitaitis dar kartą pakartojo, kad tai yra – „Lietuvos Holokaustas“.

„1941 m. birželio 14-22 dienos ir vėliau į Lietuvos istoriją buvo įrašytos kaip pačios bjauriausios ir skausmingiausios. Tai buvo LIETUVOS HOLOKAUSTAS!!! Net praėjus daugiau nei 80 metų viena „porūšio“ grupė žydai, taip ir nesugeba pripažinti, kad šioje LIETUVOS tragedijoje jų atstovai suvaidino labai svarbų vaidmenį, prisidedant prie Lietuvių kankinimų, trėmimų ir žudymų. Kartu su rusais, LIETUVĄ jie naikino ne tik kaip valstybę teritoriniu principu, bet kaip tautą, jos kultūrą, papročius, inteligentiją, sunaikino valstybės ateitį, kurią tik 1990-1991 metais pavyko atkurti“, – teigia R. Žemaitaitis.

Ypač aštrios kritikos iš Seimo nario lūpų sulaukė Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky. Parlamentaro teigimu, ji yra „buvusi tarybine milicininke, tardytoja, o vėliau ir prokurore“, tačiau dabar atsisako pripažinti, kad jos tautiečiai „atliko svarbų vaidmenį naikinant Lietuvą“.

R. Žemaitaitis taip pat teigia, kad F. Kukliansky pati asmeniškai ypač sunerimo dėl jo ruošiamų paskelbti sąrašų ir platinamos informacijos, o šią situaciją prilygino liūdnai pagarsėjusiam „čekiukų“ skandalui.

Seimo nario teigimu, pati F. Kukliansky turi prisipažinti, ką jos tėvas SSRS laikais veikė ir kokias pareigas ėjo, o R. Žemaitaičio teigimu, iš „dokumentų galima matyti, kad daug linksmybių šioje šeimoje buvo“.

„Ji net neturi moralinių vertybių atsiprašyti Kaniukų, Pirčiupio kitų kaimų ir miestelių gyventojų palikuonių už tuos barbariškus veiksmus, kuriuos atliko tuo metu Lietuvoje gyvenę žydai. Kas atsiprašys, lietuvių, anūkų, senelių, prosenelių …. už tuos bjaurius veiksmus? Mūsų Prezidentas A. M. Brazauskas žydų tautos atsiprašė už mūsų lietuvių veiksmus, o jų valdžios ponai net praėjus 82 metams taip ir nesugeba išmekenti žodžio A T S I P R A Š O M E. Panašu, tokio žodžio toje tautoje nerasta“, – savo feisbuko paskyroje rašo politikas.

Savo ruožtu F. Kukliansky pareiškė esanti šokiruota tokiais R. Žemaitaičio pareiškimais ir kaltinimais žydų tautai.

„Aš esu šokiruota. Aš jau tiek laiko nebuvau susidūrusi su panašiu reiškiniu – su niekuo panašaus. Kaip žmogus negaliu patikėti, kad staiga, iš niekur nieko atsiranda toks tonas, toks įžūlumas, toks kitos valstybės piliečių menkinimas. Ir tai atviras kvietimas, reikalui esant, ir susidoroti. Tai nenormalu“, – teigė F. Kukliansky.

F. Kukliansky pabrėžė, kad šioje situacijoje turi reaguoti ne tik žydų bendruomenė, bet visa valstybė, kuri, pasak jos, turi galvoti, kokiais metodais ir kaip gali apginti žydų reputaciją ir visą tautą.

Tuo tarpu R. Žemaitaitis pareiškė, kad tikisi, jog Lietuvos žydų bendruomenė artimiausiu metu Lietuvoje sulauks Izraelio prezidento vizito, kuris prie partizano Adolfo Ramanausko–Vanago bei kitų kovotojų kapų atsiprašys Lietuvos už žydų veiksmus.

Šaltinis: 77.lt
- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!