Kinijos URM nuotr.
- Reklama -

Birželio 19 d. popietę prezidentas Xi Jinpingas Pekine susitiko su JAV valstybės sekretoriumi Antony Blinken, pranešė Kinijos užsienio reikalų ministerija.

Prezidentas Xi pabrėžė, kad pasaulis vystosi, o laikai keičiasi. Pasauliui reikia apskritai stabilių Kinijos ir JAV santykių. Tai, ar abi šalys gali rasti tinkamą būdą sutarti, lemia žmonijos ateitį ir likimą.

Anot Kinijos prezidento, planeta Žemė yra pakankamai didelė, kad galėtų prisitaikyti prie atitinkamo Kinijos ir JAV vystymosi ir bendros gerovės. Kinai, kaip ir amerikiečiai, yra orūs, pasitikintys ir savimi pasitikintys žmonės. Jie abu turi teisę siekti geresnio gyvenimo. Turėtų būti vertinami bendri abiejų šalių interesai, o jų sėkmė yra galimybė, o ne grėsmė viena kitai.

Tarptautinė bendruomenė apskritai yra susirūpinusi dėl dabartinių Kinijos ir JAV padėties santykių. Ji nenori matyti konflikto ar konfrontacijos tarp Kinijos ir Jungtinių Valstijų arba pasirinkti pusės tarp dviejų šalių. Ji tikisi, kad abi šalys sugyvens taikiai ir palaikys draugiškus bei bendradarbiavimo santykius.

Abi šalys turėtų elgtis jausdamos atsakomybę už istoriją, žmones ir pasaulį, taip pat ir Kinijos bei JAV santykiuose. Tokiu būdu Kinija ir JAV gali prisidėti prie pasaulinės taikos ir vystymosi bei padėti besikeičiantį ir neramią pasaulį padaryti stabilesnį, tikresnį ir konstruktyvesnį.

Prezidentas Xi pabrėžė, kad didžiųjų šalių konkurencija neatspindi šių laikų tendencijų, juo labiau ji gali išspręsti pačios Amerikos problemas ar iššūkius, su kuriais susiduria pasaulis. Kinija gerbia JAV interesus ir nesiekia mesti iššūkio ar išstumti JAV. Taip pat Jungtinės Valstijos turi gerbti Kiniją ir neturi pažeisti Kinijos teisėtų teisių ir interesų. Nė viena pusė neturėtų bandyti formuoti kitos pusės savo valia, juo labiau atimti iš kitos pusės teisėtos teisės į vystymąsi.

Anot Prezidento Xi, Kinija visada tikisi išvysti tvirtą ir stabilų Kinijos ir JAV santykį ir tiki, kad dvi pagrindinės šalys gali įveikti įvairius sunkumus ir rasti tinkamą būdą sugyventi, remdamosi abipuse pagarba, taikiu sambūviu ir abipusiai naudingu bendradarbiavimu. Jis paragino JAV laikytis racionalaus ir pragmatiško požiūrio ir dirbti su Kinija ta pačia kryptimi.
Prezidentas Xi pabrėžė, kad abi pusės turi ir toliau laikytis bendro susitarimo, kurį jis ir prezidentas Bidenas pasiekė Balyje, ir paversti teigiamus pareiškimus veiksmais, siekiant stabilizuoti ir pagerinti Kinijos ir JAV santykius.

Sekretorius Blinkenas perdavė prezidento Bideno sveikinimus prezidentui Xi. Jis sakė, kad prezidentas Bidenas mano, kad Jungtinės Valstijos ir Kinija turi pareigą atsakingai tvarkyti savo santykius. Tai yra JAV, Kinijos ir viso pasaulio interesai. Jungtinės Valstijos yra pasiryžusios grįžti prie abiejų prezidentų Balyje nustatytos darbotvarkės. JAV laikosi prezidento Bideno prisiimtų įsipareigojimų – JAV nesiekia naujo Šaltojo karo, nesiekia pakeisti Kinijos sistemos, jos aljansai nėra nukreipti į Kiniją, nepalaiko „Taivano nepriklausomybės“, ir nesiekia konflikto su Kinija. JAV laukia aukšto lygio bendravimo su Kinijos puse, atvirų bendravimo linijų, atsakingo nesutarimų valdymo ir dialogo, mainų ir bendradarbiavimo.

Prezidentas Xi paprašė sekretoriaus Blinkeno perduoti linkėjimus prezidentui Bidenui.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!