- Reklama -

Artėjant kitais metais vyksiantiems rinkimams Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas neturi tikrų varžovų, jų nė negali būti, antradienį sakė jo atstovas.

V. Putinas vadovauja Rusijai nuo šio amžiaus pradžios ir įsakė pulti Ukrainą. Jis laimėjo ketverius prezidento rinkimus, trumpai ėjo ministro pirmininko pareigas ir sukūrė tokią sistemą, kurioje opozicijos iš esmės nėra.

„Mes ne kartą sakėme, kad prezidentas V. Putinas neabejotinai yra politikas numeris vienas mūsų šalyje, valstybės veikėjas“, – Rusijos naujienų agentūroms sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas, lydintis V. Putiną jo kelionėje į Kiniją. „Mano asmenine nuomone (…) jis šiuo metu neturi varžovų ir negali jų turėti Rusijos Federacijoje“, – sakė jis.

V. Putinas dar oficialiai nepaskelbė, ar dalyvaus būsimuose prezidento rinkimuose, kurie turėtų vykti 2024 m. kovą, bet sakė tai atskleisiąs iki metų pabaigos. Prezidento rinkimus Rusijoje oficialiai nustato parlamentas, jie rengiami kas šešerius metus, kadencija prailginta nuo ketverių metų. Jei nė vienas kandidatas negauna daugiau nei 50 proc. balsų, turi būti surengtas antrasis balsavimo ratas, tačiau to niekada nebuvo, visus kartus paskelbta apie V. Putino pergalę dideliu atotrūkiu.

Pasak teisių grupių, rinkimai Rusijoje iš esmės tapo niekiniai, tik formaliu V. Putino ir valdančiosios partijos valdžios patvirtinimu. Dešimtys žinomų Rusijos disidentų paliko šalį arba buvo įkalinti, įskaitant opozicijos lyderį Aleksejų Navalną, atliekantį kalėjimo bausmę pagal įvairius kaltinimus. Rugpjūtį A. Navalnui buvo skirta nauja 19 metų laisvės atėmimo bausmė dėl kaltinimų ekstremizmu.

Viljama Sudikienė (AFP)
ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti ELTA turinį be ELTA raštiško sutikimo draudžiama
- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!