J. Stoltenbergas: Turkijos prezidento R. T. Erdogano artumas „Hamas“ nėra problema NATO

0
66

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas nemato problemų kariniam Aljansui dėl Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano pareiškimų, palaikančių su Izraeliu kariaujantį palestiniečių judėjimą „Hamas“.

„Niekada nėra lengva, kai Aljanse turime skirtingus požiūrius“, – interviu dpa sakė J. Stoltenbergas. Vakarų gynybos Aljanso vadovas pridūrė, kad tai „iš esmės neturi įtakos tam, ką darome arba nedarome, nes mes nevaidiname jokio vaidmens šiame konkrečiame konflikte“.

Po žiauraus „Hamas“ teroro išpuolio prieš Izraelio bendruomenes netoli Gazos Ruožo, kai palestiniečių teroristai nužudė daugiau nei 1 400 žmonių, R. T. Erdoganas pavadino „Hamas“ „išlaisvinimo grupe“.

JAV ir Europos Sąjunga, Turkijos sąjungininkės NATO, laiko „Hamas“ teroristine organizacija.

Dėl karo Gazos Ruože R. T. Erdoganas nutraukė ryšius su Izraelio ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu. „B. Netanyahu mums nebėra pašnekovas jokia prasme. Mes jį ištrynėme, išbraukėme“, – sakė R. T. Erdoganas.

Anksčiau Turkijos prezidentas yra pavadinęs Izraelį „teroristine valstybe“ dėl jo elgesio su palestiniečiais ir ne kartą prisistatė kaip vadinamojo palestiniečių reikalo gynėjas. Jis pasmerkė Izraelį dėl daugiau nei 10 tūkst. žuvusiųjų per bombardavimus Gazos Ruože. Tokį aukų skaičių pateikia „Hamas“ valdoma sveikatos ministerija, bet jis gali būti išpūstas.

NATO narės viešai nepareiškė jokios kritikos R. T. Erdogano atžvilgiu, tarp jų ir Vokietijos kancleris Olafas Scholzas, kitą savaitę priimsiantis R. T. Erdoganą Berlyne.

J. Stoltenbergas paneigė spėliones, kad NATO narių tylėjimas gali būti susijęs su laukiamu Švedijos stojimo į Aljansą ratifikavimu Turkijos parlamente. „Tai dvi visiškai atskiros problemos“, – sakė jis.

Viljama Sudikienė (DPA)
ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti ELTA turinį be ELTA raštiško sutikimo draudžiama
- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!