- Reklama -

NATO narės Europoje pasirašė kontraktą dėl iki 1 000 raketų „Patriot“ įsigijimo, siekiant sustiprinti oro gynybą Rusijos keliamos grėsmės akivaizdoje, trečiadienį pranešė Aljansas.
Apie kontraktą, kurio vertė siekia 5,5 mlrd. dolerių, paskelbta Maskvai pastarosiomis dienomis surengus daugybę mirtinų raketų ir dronų smūgių prieš Ukrainą.

NATO viešųjų pirkimų agentūra teigė, kad pagal kontraktą, dėl kurio susitarė pradinė šalių grupė, įskaitant Vokietiją, Nyderlandus, Rumuniją ir Ispaniją, bus padidinta „Patriot“ raketų gamyba Europoje.

Aljanso vadovas Jensas Stoltenbergas palankiai įvertino „laiku paskelbtą sprendimą investuoti į 1 000 naujų „Patriot“ oro gynybos raketų, kad būtų sustiprintas Aljanso saugumas“.

„Rusijos raketų ir dronų atakos prieš Ukrainos civilius gyventojus, miestus ir miestelius rodo, kokia svarbi yra moderni oro gynyba. Amunicijos gamybos didinimas yra labai svarbus Ukrainos ir mūsų saugumui“, – sakoma J. Stoltenbergo pareiškime.

NATO sąjungininkės, įskaitant Jungtines Valstijas ir Vokietiją, nusiuntė JAV gamybos „Patriot“ sistemas į Ukrainą, kur jos buvo naudojamos Rusijos hipergarsinių raketų atakoms atremti.

Tačiau raketų tiekimas Kyjivui išsekino Vakarų atsargas ir privertė Vašingtoną kreiptis į sąjungininkes, pavyzdžiui, Japoniją, kad padėtų jas atkurti.

NATO Paramos ir viešųjų pirkimų agentūra pranešė, kad pagal naująjį kontraktą raketų gamyklą Vokietijoje įsteigs bendra Vokietijos MBDA ir „Raytheon“, priklausančios JAV grupei RTX, įmonė.

„Europa pati pasigamins 1 000 oro gynybos raketų „Patriot“. Tai rodo, kad Europos bendradarbiavimas užtikrina konkrečius pasiekimus“, – socialinėje žiniasklaidoje rašė Nyderlandų gynybos ministrė Kajsa Ollongren.

Kiekviena „Patriot“ raketa kainuoja apie 4 mln. dolerių, o sandoris, NATO teigimu, apima ir kitus elementus, įskaitant bandymų įrangą ir atsargines dalis būsimai techninei priežiūrai.

 

Živilė Aleškaitienė (AFP)
ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti ELTA turinį be ELTA raštiško sutikimo draudžiama
- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!