- Reklama -

Tautų draugystės popietė. Organizatorių nuotr.
Tautų draugystės popietė. Organizatorių nuotr.
Tautų draugystės popietė. Organizatorių nuotr.
Tautų draugystės popietė. Organizatorių nuotr.

Neseniai Lietuvos technikos bibliotekoje įvyko tradicinė, jau kelis metus vykstanti, visuomenės veikėjo ir vaikų neformalaus lavinimo vyresniojo mokytojo, istorijos mokslų magistro Žilvino Radavičiaus inicijuota „Tautų draugystės popietė“. Renginio tikslas – skirtingų tautų žmones supažindinti su vieni kitų kultūra, istorija bei tradicijomis. Tik geriau susipažinę žmonės geriau vieni kitus girdės ir supras.

Ši šventė siejama su Tarptautine tolerancijos diena, kuri, pasak Žilvino Radavičiaus, priklauso visiems žmonėms, o ne atskiroms jų grupėms arba tautoms. Į šventę jis atvyko drauge su savo mokiniais ir kolege, kibernetikos bei švietimo mokslų magistre, informatikos mokytoja metodininke Gražina Montrimiene iš Vilniaus Senamiesčio mokyklos.

„Tautų draugystės popietės“ rengiamos ne tik švietimo įstaigose, dvaruose, ar kitose svarbiose įstaigose, bet ir Lietuvos Respublikos Seime.

Šį kartą į renginį susirinko lietuviai, lenkai, rusai, totoriai ir ukrainiečiai. Buvo pristatyta šių tautų kultūra.

Lietuvius, lenkus, vokiečius ir prancūzus per pianinu atliktą klasikinę muziką suvienijo žymi vargonininkė, muzikologijos mokslų daktarė, Jungtinių tautų Lietuvos asociacijos direktorė Jūratė Landsbergytė, kuri atliko M. K. Čiurlionio, M. K. Oginskio, Marcel‘io Dupre, Ludvigo van Bethoveno kūrinius, o legendinis ansamblis „Puelli Vilnensis“ savo nuostabiais šokiais ir angliška poezija emociškai svečius perkėlė į LDK renesanco epochą, tiesiog privertė pasijusti didikais Valdovų rūmuose.

Renginį tęsė Žilvinas Radavičius su savo mokiniais Ernestu Jodzevičiumi ir Svetlana Pavlova. Aktyviai į klausimus atsakinėjo Erikas Maksimovas. Jie samprotavo apie toleranciją: „Tolerancija –tai pagarba kitiems žmonėms kol jie nepažeidžia kitų žmonių teisių. Turime mylėti pasaulį, ginti žmonių gyvybę, gerbti, užjausti vieni kitus ir dažniau šypsotis…“

Buvo pristatyti moksleivių piešiniai apie toleranciją. Tuo rūpinosi edukologijos mokslų magistrė, istorijos mokytoja metodininkė Gražina Kosarieva.

Lietuvos ukrainiečių bendrijos atstovas Jurij Tankich trumpai pasakojo apie lietuvių-ukrainiečių santykius, deklamavo ukrainiečiu poeto Taraso Ševčenko eiles.

Rusų ir lietuvių kultūrą pristatė žinomi dainininkai Olegas Mozarskis ir Galina Zdanovič- dainavo lietuviškas ir rusiškas dainas. Ypač vaikams patiko drauge su jais padainuoti dainą „Bremeno muzikantai“.

Premjero Algirdo Butkevičiaus visuomeninis patarėjas, Lietuvos totorių bendruomenių pirmininkas dr. Adas Jakubauskas kalbėjo apie lietuvių ir totorių draugystę, deklamavo savo sukurtas eiles.

Ne mažiau įdomus buvo žinomas Lietuvos lenkų dailininkas Vladislav‘as Lavrinovič‘ius. Jo darbuose vaizduojami senovės egiptiečiai, lenkai, žydai, kitų tautų žmonės ar Biblijos personažai. Jo darbus taip pat galime priskirti tautų draugystės filosofijai, kadangi daugelį iš jo pavaizduotų asmenų galima sieti su keliomis tautomis: Adomas Mickevičius – lietuviams, lenkams ir baltarusiams savas, lenkų dainininkė Anna German dainavo lenkiškai ir rusiškai. Vaizduojami Vilniaus žydai…

Lietuvos technikos bibliotekos direktorius Kazys Mackevičius pakvietė šį dailininką atidaryti savo darbų parodą šioje bibliotekoje.

Įdomiai kalbėjo Vilniaus Žaros vidurinės mokyklos mokytoja, Naujosios Vilnios seniūnijos Strelčiūkų seniūnaitė Halina Boravska. Ji ne tik maloniai atsiliepė apie šį renginį, bet ir jo dalyvius, esą daugelis yra susiję: Žilviną Radavičių pažino per jo bendradarbę savo kolegę lituanistę Renatą Šeštakauskienę, asmeniškai pažįsta Olego Mozarskio Tėvą, aptarė Vladislav‘o Lavrinovič‘iaus kūrybą.

Renginio pabaigoje buvusi prokurorė, tardytoja ir advokatė Tatjana Žeberskienė, bibliotekos direktorius Kazys Mackevičius, medikė Ilona Sapinska (per mokslininkę Nataliją Nemkovičienę) Žilvinui Radavičiui įteikė vertingų dovanų.

Pirmą kartą „Tautų draugystės popietėje“ dalyvavo ir Vilniaus miesto savivaldybės tarnautojas Alvydas Klečkauskas.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!