- Reklama -

PD nuotr.

Policijos pareigūnų pusantrų metų atkaklaus darbo vaisiai: išaiškinta ir likviduota Lietuvoje veikusi narkotikų gamybos laboratorija, išimta denatūruoto etilo alkoholio gaminimo įranga, rasta ir išimta daugiau kaip 11 kg psichotropinės medžiagos – metamfetamino, kurio mažmeninė „gatvės“ kaina siekia apie 100 000 eurų, apie 5,5 kg narkotinės medžiagos – kanapių ir jų dalių, kurių mažmeninė rinkos kaina – apie 65 000 eurų. Įtarimai dėl sunkių ir labai sunkių nusikalstamų veikų pareikšti 27-iems asmenims, daugiau kaip pusei įtariamųjų skirtos kardomosios priemonės – suėmimai.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato (toliau – Vilniaus apsk. VPK) Kriminalinės policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos ir Lietuvos kriminalinės policijos biuro Organizuoto nusikalstamumo tyrimo padalinių pareigūnai, glaudžiai bendradarbiaudami su Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (toliau – Kauno apsk. VPK) Kriminalinės policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos bei Muitinės kriminalinės tarnybos kolegomis, išaiškino ir nutraukė trijų brolių, priskiriamų Vilniaus ir Kauno miestų organizuotoms nusikalstamoms struktūroms, nelegalų verslą – narkotinių ir psichotropinių medžiagų platinimą labai dideliais kiekiais.

Įtariama, kad vienas iš brolių, šalia turimo legalaus verslo – medžio apdirbimo įmonės, subūrė daugiau kaip 20 asmenų organizuotą grupę, kurių pagrindinis veiklos tikslas – ,,kvaišalų“ platinimas labai dideliais kiekiais. Narkotinės ir psichotropinės medžiagos buvo platinamos ne tik Vilniuje ir Kaune, bet ir kituose Lietuvos miestuose. Dalis narkotinių medžiagų patekdavo į Marijampolės pataisos namus, labai dideli kiekiai narkotinių medžiagų kontrabandos keliu buvo išvežami ir į Norvegiją.

Šį, į ilgalaikį ir daugiaepizodį išsirutuliojusį, ikiteisminį tyrimą pradėjo Vilniaus apsk. VPK pareigūnai, gavę informacijos, kad 32 metų vyriškis, siejamas su Kauno miesto organizuotomis nusikalstamomis struktūromis, Vilniaus apskrityje labai dideliais kiekiais platina psichotropinę medžiagą – metamfetaminą. Pareigūnai, atlikę tyrimo veiksmus ir turėdami svarų pagrindą, įtariamojo gyvenamojoje ir pagalbinėse patalpose atliko kratą, kurios metu rado ir iš neteisėtos apyvartos išėmė labai didelį kiekį, apie 2 kg psichotropinės medžiagos – metamfetamino. Tęsiant tyrimo veiksmus buvo nustatyta, kad šių narkotikų neteisėtame įsigijimo sandoryje dalyvavo du Vilniaus miesto gyventojai, o narkotikų platinimą labai dideliais kiekiais Vilniaus ir Kauno miestuose organizuoja trys broliai.

Atsižvelgiant į tyrimo sudėtingumą ir į tai, kad tyrimas apima ne tik Vilniaus apskritį, t.y. įtariamieji asmenys veikia tarpregioniniu mastu ir gali būti tiesiogiai susiję su asmenimis, kurie betarpiškai organizuoja ir vykdo narkotinių ar psichotropinių medžiagų gamybą bei platina šias medžiagas labai dideliais kiekiais, buvo sudaryta bendra Vilniaus apskr. VPK ir Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnų tyrimo grupė, kurios darbą koordinavo Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras.

Ikiteisminis tyrimas organizuotas ir atliktas keliais etapais, kurių metu jungtinė tyrimo grupė išaiškino ir patraukė baudžiamojon atsakomybėn ne tik asmenis, kurie platina narkotines ar psichotropines medžiagas labai dideliais kiekiais, bet ir asmenis, kurie tiekia ir gamina šiuos narkotikus. Tyrimo metu taip pat išaiškinta ir likviduota Lietuvoje veikusi psichotropinių medžiagų (metamfetamino) gamybos laboratorija.

Pirmajame tyrimo etape, 2015 m. gegužės mėn., Kaune buvo sulaikyti pirmieji penki, su šios organizuotos grupės nusikalstama veikla siejami įtariamieji, kuriems pareikšti įtarimai dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis labai dideliais kiekiais (LR BK 260 str. 3 d.). Įtariamiesiems teismas paskyrė kardomąsias priemones – suėmimus. Pastarieji itin kruopščiai konspiravo savo neteisėtą veiklą. Narkotines medžiagas gabeno ir slėpė šunų ėdalo pakuotėse. Pareigūnams sukėlė įtarimų tai, kad nė vienas iš sulaikytųjų namuose augintinio neturėjo, todėl kratų metu patikrino vieną šunų ėdalo pakuotę ir čia aptiko daugiau kaip kilogramą narkotinės medžiagos – kanapių ir jų dalių. Pas vieną iš sulaikytųjų name, kratos metu, buvo rasta ir paimta apie 2 kg psichotropinės medžiagos – metamfetamino ir apie 100 gramų narkotinės medžiagos – kanapių ir jų dalių. Kito įtariamojo garaže taip pat buvo rasta ir paimta apie 2 kg metamfetamino, apie 20 g kokaino, 50 g kanapių ir jų dalių, ginklai. Pas kitus įtariamuosius, be narkotinių medžiagų, buvo aptikta denatūruoto etilo alkoholio gaminimo vieta, įrenginiai ir apie 200 litrų jau pagaminto skysčio, akcizinių prekių – cigarečių be Lietuvos Respublikos banderolių, ginklai.

Antrajame tyrimo etape, tęsiant tyrimo veiksmus ir renkant duomenis organizatorių atžvilgiu, buvo nustatyta, kad šeši, su šia organizuota grupe siejami asmenys, ne tik platina narkotikus, bet ir organizuoja bei vykdo neteisėtą kanapių auginimą Kauno r. miškuose įrengtame šiam tikslui pritaikytame šiltnamyje. Pareigūnai atlikdami slaptus ikiteisminio tyrimo veiksmus nustatė, kad neteisėtai auginamos kanapės nėra pluoštinės ir iš jų nebus spaudžiamas aliejus, o minėtų asmenų tikslas vienas – auginamose kanapėse subrandinti kuo didesnį psichoaktyvios medžiagos – tetrahidrokanabinolio (THC) kiekį. Šiltnamyje vienu metu buvo auginama apie 40 kanapių stiebų, kurie buvo kruopščiai prižiūrimi, matuojama aplinkos temperatūra, dirvožemio drėgmė, kanapės reguliariai laistomos ir tręšiamos tam skirtomis trąšomis. Atliekant slaptus, teismo sankcionuotus, ikiteisminio tyrimo veiksmus pareigūnams pavyko iš nelegalios apyvartos išimti pusketvirto kilogramo narkotinės medžiagos – kanapių ir jų dalių, kurių vertė daugiau kaip 40 000 eurų, surinkti kitus ikiteisminiam tyrimui reikšmingus duomenis dėl neteisėto kanapių auginimo dideliais kiekiais (LR BK 265 str.).

2015 m. spalio mėn. viduryje, trečiajame tyrimo etape, surinkus pakankamai duomenų, pareigūnai organizavo ir įvykdė organizuotos nusikalstamos grupuotės branduolio (10 asmenų) sulaikymo operacijas. Šios operacijos metu Vilniaus ir Kauno miestuose buvo atlikta daugiau kaip 20 kratų įtariamųjų gyvenamosiose vietose, garažuose, automobiliuose, slėptuvėse. Jų metu buvo rastos ir išimtos įvairių rūšių narkotinės ir psichotropinės medžiagos: metamfetaminas, ekstazy tabletės, kokainas, hašišas, kanapės ir jų dalys, o taip pat priemonės skirtos narkotikų fasavimui: elektroninės svarstyklės, plastikiniai maišeliai, lipnios juostos ritinėliai, vakuumavimo aparatas, taip pat kiti ikiteisminiam tyrimui reikšmingi objektai: mobilaus ryšio telefonai, SIM kortelės ir pan. Visiems sulaikytiems asmenims pareikšti įtarimai dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis labai dideliais kiekiais, šių medžiagų platinimo (LR BK 260 str. 1-3 d.), skirtos kardomosios priemonės – suėmimai.

2015 m. lapkričio mėn. tęsiant aktyvius tyrimo veiksmus, pareigūnai sutelkė ir koncentravo tyrimo veiksmus galutiniam tyrimo etapui – psichotropinių medžiagų gamybos laboratorijos paieškoms ir jos likvidavimui. Atliekant intensyvius slaptus ir kitus kompleksinius ikiteisminio tyrimo veiksmus, pareigūnai nustatė asmenis, kurie, kaip įtariama, organizavo ir vykdė psichotropinių medžiagų – metamfetamino gamybą labai dideliais kiekiais. Viename iš žemės sklypų, esančiame tarp Ukmergės ir Anykščių rajonų ribų, miške, buvo rasta šių psichotropinių medžiagų (metamfetamino) gamybos laboratorija. Specialiai žemėse iškastose slėptuvėse rastos laikomos ir saugomos cheminės medžiagos, kita įranga ir priemonės skirtos narkotikų gamybai. Pareigūnų duomenimis, šioje narkotikų gamybos laboratorijoje per 8 val. galima buvo pagaminti iki 5 kg geros kokybės metamfetamino (80-90 proc.). Tokio grynumo metamfetamino išgavimą leido pasiekti šiam tikslui specialiai sukonstruota ir gamybos metu naudota įranga – reaktorius. Pirminiais pareigūnų duomenimis, metamfetaminas buvo gaminamas iš 1 kategorijos narkotinių ar psichotropinių medžiagų pirmtako (prekursoriaus), kitaip dar vadinamo BMK, o taip pat kitų pagalbinių cheminių medžiagų.

Pareigūnų turimais duomenimis, išaiškintoje ir likviduotoje narkotikų laboratorijoje gaminamas metamfetaminas buvo tiekiamas ir į Norvegijos Karalystę, kur bendradarbiaujant su Norvegijos policijos ir Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnais dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis labai dideliais kiekiais, šių medžiagų kontrabandos organizavimo ir vykdymo, buvo sulaikyta 18 šias nusikalstamas veikas organizavusių ir vykdžiusių asmenų grupė. Visi jie – Lietuvos Respublikos piliečiai.

LR Baudžiamasis kodeksas už neteisėtą labai didelio kiekio narkotinių ar psichotropinių medžiagų gaminimą, perdirbimą, įgijimą, laikymą, gabenimą, siuntimą, pardavimą ar kitokį platinimą (LR BK 260 str. 3 d.) numato laisvės atėmimo bausmę nuo 10 iki 15 metų.

Ikiteisminį tyrimą kontroliuoja Vilniaus apygardos Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras.

PD inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!