- Reklama -

LR Prezidentė Dalia Grybauskaitė (president.lt nuotr.)

Gerbiamieji Sausio 13-osios įvykių dalyviai, žuvusiųjų artimieji, Seimo nariai, garbūs svečiai ir visi Lietuvos žmonės,

Kiekvienos valstybės istorijoje yra dienų, kai išbandoma tautos valia, jos vienybė ir ryžtas. Kai sprendžiamas visų šalies žmonių likimas.

Tokia diena mums – sausio 13-oji.

Iš visos Lietuvos susibūrę žmonės – kiekvienas asmeniškai ir visi kaip vienas – stojo ginti Tėvynės. Tuomet aiškiai suvokėme, kad tik laisvė gali išsaugoti mūsų Lietuvą. Džiaugėmės kitų tautų palaikymu, jų laisvės vėliavomis, kurios plazdėjo šalia.

Nepriklausomybei apginti pasitelkėme visų žmonių tikėjimą laisve ir tiesa. Jų troškimą gyventi oriai, gerbiant pamatines savo tautos vertybes ir savo istoriją.

Laisvė nebuvo dovanota, ją reikėjo iškovoti ir apginti. Sausio 13-oji pareikalavo aukų. Desantininkai puolė naktį, uždažę tankų ir šarvuočių numerius, bijodami šviesos kaip tiesos. Nenorėjo būti įvardyti, nes jautė ir žinojo, kad daro nusikaltimą. Jie žudė beginklius žmones. Tačiau jėga buvo ne jų, o mūsų pusėje, nes tiesa padarė mus stiprius ir jau tada laisvus.

Didvyriškai atlaikyti išmėginimai, nušviesti laužų ir vilties giesmių, amžiams liks įrašyti į mūsų tautos atmintį.

Pagerbdami žuvusiųjų atminimą tikime, kad kaltieji tikrai bus nubausti. Tuo nevalia abejoti. Laikas tarnaus tiesai ir teisingumui. Nusikaltimams prieš žmogiškumą ir tautos laisvę senaties nėra.

Sąjūdžio dienų siekis sukurti laisvą, pažangią ir teisingą kiekvienam piliečiui Lietuvą – tikslas, į kurį eis dar ne viena karta.

Prisiminkime, pajuskime ir atgaivinkime tą solidarumo ir brolybės jausmą, kai žiūrėjome visi viena kryptimi, kai svarbiausia buvo Lietuva. Kai petys petin stovinčius nepažįstamus žmones gaubė nuoširdumas, tikėjimas be išlygų savo šalies ateitimi ir vienas kitu.

Ši atmintis įpareigoja mus kurti Lietuvą tokią, už kurią kovojome tą naktį, tą dieną – sausio 13-ąją.

Tegul mūsų ryžtą eiti šiuo keliu sustiprina ir nuolat palaiko laisvės gynėjų idealai. Sausio 13-toji yra mūsų vienybės šaltinis.

Tegul jis niekada neišsenka ir maitina mūsų širdis laisvės dvasia!

To linkiu visiems – vienybės ir tikėjimo!

Dalia Grybauskaitė, Lietuvos Respublikos Prezidentė

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!