- Reklama -
P.Baršauskas sugrįžta į KTU rektorius, KTU nuotr.
P.Baršauskas sugrįžta į KTU rektorius, KTU nuotr.

Vėlyvą penktadienio popietę, pabaigusi sunkų ir atsakingą posėdį, KTU taryba paskelbė pribloškiantį oficialių pranešimą. Šios aukštosios mokyklos rektoriumi išrinktas P. Baršauskas, kuris netrukus pradės eiti atsakingas pareigas.
Po posėdžio Tarybos nariai akivaizdžiai šalinosi posėdžiautojus apspitusių žurnalistų, vengė duoti interviu. Buvo pasakyta: „Kantrybės, Po Šv. Velykų laukite išsamaus oficialaus pranešimo. Kol kas informacijos tik tiek. Visiems gerų švenčių“.
Visgi vienas KTU tarybos narys sutiko duoti interviu su sąlyga, jei bus išsaugotas šaltinio konfidencialumas. Žiniasklaida įsipareigojo neminėti jo vardo, nors redakcijai jis žinomas.
-Kaip galėjo atsitikti, kad išrinkote rektoriumi mokslininką, kuris net kelis kartus buvo apkaltintas plagiatu, iš kurio jau atimtas mokslo laipsnis? Kokie tokio keisto sprendimo motyvai?
-Neformaliais kanalais buvo gauta patikima informacija, kad jau parengtas LR Vyriausio administracinio teismo sprendimas. Jis netrukus bus skelbiamas oficialiai. Sprendimo esmė – P. Baršauskas pilnai reabilituojamas. Ši nutartis neskundžiama. Toks iškilus lyderis kaip Baršauskas tiesiog negalėjo būti trivialiu plagiatoriumi. Visi įrodymai sutelktai veikiančių skundikų buvo sufalsifikuoti, o galimai ir apmokėti iš nedraugiškos užsienio valstybės. Akademinės etikos kontrolieriui pritrūko kompetencijų, kad byla iš karto būtų išspręsta teisingai. P. Baršauskui bus grąžinti mokslo laipsniai. LR Teisingumo ministerijai bus pavesta atsiprašyti magnificencijos valstybės vardu už nepelnytai patirtą pažeminimą. Dėl skundikų ir šmeižikų veiksmų, mano turimais duomenimis, pradėtas ikiteisminis tyrimas. Beje, pagal itin sunkius LR BK straipsnius: „dėl sutelkto grupės asmenų veikimo prieš valstybę ir švietimo reformą“ ar pan.
Taigi, gavę informaciją apie reabilitavimą, nusprendėme veikti ryžtingai. Tokie iškilūs, valingi lyderiai, kaip P. Baršauskas, nesimėto. Jis išrinktas vienbalsiai.
– Ar dėl savo sprendimo nesibaiminate viešosios nuomonės? Juk aukštųjų mokyklų profsąjunga, kaip visada, kels didelį triukšmą, užpils instancijas skundais?
-Teisingumą Lietuvos Respublikoje vykdo teismai. Taip parašyta mūsų Konstitucijoje. Profsąjungos ir visokie rėksniai teisingumo, ačiū Dievui, dar nevykdo. Šuns balsas į dangų neina. Dabar, kuomet šmeižikams iškeltos bylos pagal sunkius straipsnius, kuomet bus areštuojamas rėksnių turtas, kompensacijoms už moralinę žalą išmokėti, tų rėkaujančių tiesiog neliks. Bus gera pamoka visiems.
Kaip ilgametis vadovas iš savo gyvenimo patirties gerai žinau: paskiriamas vadovas, viršininkas ir mažiausiai 90 proc. personalo jam paklūsta akimirksniu, tiesiog iš pagarbos valdžiai. Likęs būrelis visokių abejojančių, nepritariančių bus priversti prisitaikyti ir paklusti. Jei netyčia atsiras keli veikėjai, kurie atvirai maištaus, jie bus iš organizacijos pašalinti. Ar pirmas kartas. Universitetas didžiulė organizacija, čia ne vieta anarchijai. Bet kurioje organizacijoje turi būti „valdžios vertikalė“, hierarchija ir subordinacija. Būtent ant tokių dalykų ir laikosi civilizacija.
-Šį kartą rektoriaus rinkimuose buvo pasitelkta privati personalo atrankos bendrovė. Nuo kada viešojo sektoriaus vadovus, patenkančius į pareigas rinkimų būdu, atrinkinėja privatus UAB? Ar tai teisėta? Ar tokia praktika atitinka demokratinį viešąjį valdymą?
-Tik nereikia verslo priešpastatyti viešajam sektoriui. Verslas, privatus kapitalas ir yra tikroji demokratija. Patys matote, kas dedasi šalies viešojoje politikoje: intrigos, skandalai ir skandalėliai, apkaltos ir rietenos. Pridėtinę vertę kuria ir inovacijas generuoja būtent verslas. Verslo ir reikia klausyti, būtent iš jo reikia imtį geriausius vadybos pavyzdžius.
Į UAB dalyvavimą viešo lyderio rinkimuose žiūrėkite kaip į inovaciją, kuri pasiteisino visais atžvilgiais. Pagalvokite, KTU tarybos branduolį sudaro TOP menedžeriai iš didžiojo verslo. Jie varto milijardus, algos gauna bent 20 tūkst eurų per mėnesį į rankas. Ir Jūs norite, kad tokie žmonės ištįsą savaitę nieko nedirbtų sau, o gilintųsi į pretendentų CV, debatuotų tarpusavyje? Mes seniai pasitvirtinome tvarką, kad KTU taryboje dėl visko galima balsuoti elektroniškai. Tarkime, sėdi Frankfuro aerouoste ir prabalsuoji per dvi minutes pagal VISĄ darbotvarkę. Kas čia blogo, kad techninį darbą atliks personalo atrankos UAB? Mes pasakome jiems pagrindinius kriterijus, pasakome, ko norime, o jie tegul atrinkinėja. Ne tą išrinks, nutrauksime sutartį ir jie negaus atlyginimo.
Jei gerai pagalvoji, tai su tuo UAB labai gudriai gaunasi. Jei viskas klostysis gerai, sakysime, „kokia išmintinga, įžvalgi buvo taryba“. Jei reikalai pasisuks blogai, galima sakyti: „čia ne mes, o prakeiktas UAB-as, norėjome kaip geriau, o išėjo, kaip visada…“.
Manau, kad mūsų inovacija – renkamus auštus viešus pareigūnus atrinkinėti, pasitelkus UAB, netrukus išplis visoje Lietuvoje ir Europoje, o galimai ir JAV. Tarkime, kam ekscelencijai D. Grybauskaitei sukti galvą, kokį teisėją paskirti į Konstitucinio teismo pirmininkus, o kurį į apeliacinio teismo pirmininkus? Pasamdai privatų UAB, privačią advokatų kontorą ir tegul jie užsiknisa dvi savaites tuose CV, tegul susitikinėja su pretendentais. Prezidentė tegul susitelkia į geopolitiką, į strateginius dalykus. Neabejoju, už metų kitų Valstybės kontrolierių, Lygių galimybių kontrolierių ir pan. atrinkinės privačios tarptautinės personalo agentūros. Mūsų politikai galės atsipalaiduoti, daugiau dėmesio skirti savo šeimoms ir reprodukcinei funkcijai, dažniau susitikti su rinkėjais. Jei atvirai, galiu pasakyti asmeninę nuomonę. Tiesą sakant, galėtų privatus UAB ir Seimą atrinkti. Tikrai būtų geresnis už dabartinį…
-Kokių pokyčių tikitės, išrinkę naują rektorių?
-Nei kiek neabejodamas galiu pasakyti, kad radikaliai keisis ne tik KTU, bet ir Kaunas, keisis visa Lietuva. Matėte patys, pasitraukė P. Baršauskas iš posto ir visa aukštojo mokslo reforma užsilenkė. VISKAS marginalizavosi. Lietuvos viešajame sektoriuje nėra daugiau tokių šviesulių ir tokio lygio žvaigždžių, kaip P. Baršauskas. Idiotiški universitetų jungimai bus atitaisyti atgal. Visos Kauno aukštosios mokyklos, įskaitant kolegijas, bus prijungtos prie KTU. Tai bus universitetas, kuris perspjaus net Vilniaus universitetą. Būtent prie KTU netrukus bus prijunti Klaipėdos ir Šiaulių universitetai. VDU, kaip proveržio reformoms besipriešinanti kontora, apskritai bus netrukus išformuotas. Padoresnės VDU studijų programos tiesiog bus perkeltos į mūsų universitetą.
KTU sociologai ir matematikai išprognozavo įdomų dalyką. Tikimybė, jog LR Prezidentu netrukus taps. V. Ušackas, yra lygi 90 proc. Šis politikas šiuo metu dirba KTU. Būtent iš mūsų Alma Mater jis ir įžengs į rūmus Daukanto aikštėje. P. Baršauskas turės „politinį stogą“ (gerąja prasme) visoms savo ultra pažangioms reformoms. Prezidento patarėjų korpusas bus formuojamas iš lojalių KTU žmonių.
Pabaigai visai konfidenciali informacija. Neformaliai V. Ušackas yra prasitaręs, kad ko gero rinksis prezidentavimui ne Daukanto aikštę, o istorinę prezidentūrą Kaune. Ar suvokiate, ką tai reiškia? Tikrąja šalies sostine palaipsniui taps Kaunas. Net V. Matijošaitis turės mažinti apsukas ir laikytis santūriau…

-Ačiū už interviu.

  • Tai buvo balandžio 1-osios pokštas.
- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!