- Reklama -

Įkalinimo įstaigose jau aštunta diena tęsiasi masinė bado akcija - nuteistieji nevalgo bei valdiško, nei savo maisto. Nuotr. iš Pravieniškių 2 pataisos namų

Rugsėjo 1-ąją Lietuvos įkalinimo įstaigose prasidėjo masinė bado akcija. Priežasčių – keletas: pirma, į ilgalaikį pasimatymą pas nuteistąjį nebeįleis jo vaiko/ų; antra, įkalinimo įstaigose bus tik keletas leidžiamų įsigyti maisto produktų sąrašas; trečia, bus leista turėti tik ribotus kiekius drabužių bei avalynės; ketvirta, bus apribota leidžiama išleisti pinigų suma įkalinimo įstaigų parduotuvėse; penkta, ruošiamasi uždrausti rūkyti, kai tuo metu Lietuvoje rūkymas nėra uždraustas.

Tikrąją padėtį norima nuslėpti

Pirmas tris paras vis didėjo skaičius nuteistųjų ir suimtųjų, kurie badauja. Tačiau tikrasis badaujančiųjų mastas nefiksuojamas, nes būrio viršininkai (socialiniai darbuotojai) atsisakė visus pareiškimus dėl bado akcijos fiksuoti tą pačią dieną. Tokiu būdu manipuliuojama statistika.

Be to, įkalinimo įstaigose medikai atsisako laikytis reglamento ir tikrinti nuteistųjų bei suimtųjų sveikatą, stebėdami jų sveikatos pokyčius: svorį bei kraujo spaudimą ir pan.

Pataisos namuose ne kartą ir ne vienam nuteistajam iš pareigūnų pusės buvo grasinta, kad gaus nuobaudas už tai, kad badauja. Pvz., Vilniaus pataisos namuose nuteistiesiems grasinama, kad bent apie 20 žmonių perveš į kitus pataisos namus.

Viešoje erdvėje – melas

Viešoje erdvėje Kalėjimų departamento atstovai paskleidė tiesos neatitinkančią informaciją, kad neva nuteistieji badauja dėl to, kad uždraudė tam tikrose vietose rūkyti.

Pataisos dėl rūkymo paliečia labai mažą dalį nuteistųjų ir suimtujų. Tai yra mažiausiai rūpimas klausimas. Pagrindinis punktas yra tas, kad bus draudžiama įleisti pas nuteistuosius į ilgalaikius pasimatymus jų vaikus. Vaikai bus nubausti dėl absurdiško įstatymo pataisos.

Vaikų teisių tarnyba teigia, kad vaikai ir suaugę turi palaikyti artimą ryšį – kad jis nenutrūktų ir kad neatitrūktų socialiniai ryšiai.

Noriu pabrėžti, kad pareigūnai neprižiūri nuteistųjų vaikų ilgalaikiuose pasimatymuose.

Beje, jeigu nuteistojo žmona žindo kūdikį iki 1,5-2 metų, tai išeina, kad ne tik su kūdikiu negalės atvykti į ilgalaikį pas savo sutuoktinį, bet ir pati negalės – nes juk nepaliks kūdikio 1,5 paros be pieno ir atskirto vieno.

Kitos badavimo priežastys

Kitas aspektas, dėl ko žmonės badauja, yra tas, kad nori apriboti drabužius ir avalynę, kurią nuteistasis gali turėti su savimi.

Trečias punktas – nori atimti produktus, kuriuos galima keptis ir virtis savo virtuvėlėse. Norima leisti įsigyti tik mažą dalį maisto produktų.

Kalėjimų departamentas teigia, kad jie ima pavyzdį iš ES šalių, tačiau pamiršta brėžti, kad tose šalyse ir maitinimas atitinkamai skiriasi – būtent dėl to ten yra apribota pinigų suma, už kurią gali įsigyti maisto produktų.

Tuo tarpu Lietuvoje apribos nuteistiesiems maisto įsigijimą – bus galima įsigyti maisto tik už 70-150 eurų į mėnesį.

Kyla klausimas: kokiais paskaičiavimais ar kriterijais įstatymų kūrėjai rėmėsi, kurdami tokius tikrovės neatitinkančius įstatymus?

Į išsivysčiusias šalis lygiuojamės tik… žodžiais

Pas mus dažnai pabrėžiama, kad Norvegijoje – mažas recidyvizmas. Taip yra dėl to, kad socialiniai ryšiai yra pagrindinis aspektas resocializacijai ir integracijai į visuomenę. Norvegijoje suteikia sąlygas atlikti bausmę dėl to, kad žmogus pajustų ir suprastų, kad gali ir laisvėje gyventi kaip žmogus. Tokiame žmoguje neiskaupia pyktis ir kerštas visuomenei, kuri nuolatos smerkia nuteistuosius.

Tuo tarpu Lietuvos įkalinimo politika – atvirkštinė.

Beje, teismo sprendime yra aiškiai parašyta – BAUSMĖ YRA LAISVĖS ATĖMIMAS. Ne žmogaus kankinimas, žeminimas, jo šaldymas, badu marinimas ir pan.

Žalojasi – nes pateikiama melaginga informacija

Prieš kelias dienas Kalėjimų departamento atstovai atvykę į įkalinimo įstaigas bendravo tik su maža dalimi nuteistųjų.

Tuo tarpu vakar jau bendravo su visais norinčiais ir turinčiais ką pasakyti.

Jeigu Kalėjimo departamento atstovai energiją švaistytų ne propagandiniam-informaciniam karui ir žmonių visuomenėje kiršinimui, o spręsdami susiklosčiusią situaciją, tai, manau, kad rezultatas būtų produktyvesnis.

Nemažai žmonių, nebegalėdami kentėti priespaudos įkalinimo įstaigose, pradėjo žalotis. Nes mato, kaip ši bado akcija yra pateikiama visuomenei – kad neva nuteistieji ir suimtieji yra kažkokie priklausomybes turintys nusikaltėliai, kuriems, uždraudus rūkyti, jie gali dėl to atsisakyti valgyti ir kelti protestus.

Dabar panašus visuomenės požiūris yra į juos dėl vykdomos propagandinės kampanijos per didžiąją dalį žiniasklaidos.

Apie akciją žinojo iš anksto

Kalėjimų departamentas apie bado akciją -kad bus rengiama tokia akcija – žinojo iš anksto. Kyla klausimas: tai dėl ko jie neieškojo kompromisų išspręsti šią situaciją iki jai įvykstant? Galbūt jiems yra patogu, kad nuteistieji ir suimtieji badauja?

Artūras Bartašius

NVO „Iustitia est Fundamentum“ valdybos narys

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!