- Reklama -
Ar žinote, ką iš tikrųjų reiškia trumpiniai SSD ir HDD?
Ar žinote, ką iš tikrųjų reiškia trumpiniai SSD ir HDD?

Renkantis SSD ir HDD diskus visada kyla daug klausimų, ypač tais atvejais, kai šioje srityje esi naujokas. Ar žinote, ką iš tikrųjų reiškia trumpiniai SSD ir HDD? Kuo šie diskai skiriasi vienas nuo kito ir kokie jų privalumai?

Kas yra SSD ir HDD diskai?

SSD yra tvirtasis diskas, kuriame informacija yra įrašoma į keletą sujungtų fliash atminties kortelių (mikroschemų). SSD savyje neturi jokių judančių dalių, todėl praktiškai negenda. HDD diskas yra kietasis diskas. Jo magnetiniai diskai turi hermetinį korpusą, apsaugantį mechanizmą nuo dulkių. Priešingai negu SSD diskai HDD diskai savyje turi judančių dalių.

Kokie yra SSD ir HDD privalumai ir trūkumai?

SSD diskai turi daug privalumų. Jeigu kada nors ieškojote informacijos apie SSD, tikrai žinote, kad vienas iš jų pagrindinių privalumų yra jų didelė sparta, t. y., naudojant SSD diską, net ir didžiulių failų perkėlimas vyksta beveik akimirksniu. Kitas privalumas – informacijos, saugomos SSD diske, saugumas. Kaip jau buvo minėta, SSD diskuose nėra jokių judančių detalių, todėl jo sudedamosios dalys nesidėvi, diskas „nebijo“ smūgių ir t. t. Dar vienas SSD disko privalumas yra tylus veikimas bei ekonomiškumas. Pažymėtina, kad naudodamiesi SSD disku galite laisvai dalintis duomenų saugyklą su kitais per USB jungtį turintį maršrutizatorių. SSD diskai taip pat išlaiko žemesnę temperatūrą, kuri užtikrina didesnį našumą. Kalbant apie HDD privalumus, būtina paminėti, kad HDD diskai yra tikrai talpūs ir pakankamai pigūs.

Būtina paminėti ir SSD bei HDD trūkumus. SSD, pavyzdžiui, yra pakankamai brangūs, o jų parametrai vis dar yra pakankamai riboti. Žinoma, galima rasti ir 3 terabaitų talpos SSD modelius, tačiau toks diskas kainuoja brangiau nei kompiuteris. Didžiausias HDD diskų trūkumas yra jų garsus, net triukšmingas veikimas. Šie diskai taip pat yra labiau pažeidžiami, jeigu lygintume juos su SSD diskais.

Kokie yra SSD diskų tipai?

Populiariausi SSD diskų tipai yra PCIe ir NVMe bei SATA ir mSATA. PCIe ir NVMe tipo SSD diskai yra sujungiami tokiomis pačiomis jungtimis, kaip vaizdo plokštės ir įvairūs moduliai. Toks sujungimas sąlygoja SSD disko spartų veikimą, tačiau jie yra naudojami ne visuose kompiuteriuose. SATA ir mSATA tipo SSD diskai yra lėtesni už PCIe ir NVMe tipo SSD diskus, tačiau vis tiek ženkliai greitesni už HDD diskus. SATA ir mSATA tipo SSD diskai rečiau naudojami naujausių modelių kompiuteriuose.

Į ką atsižvelgti, renkantis SSD ir HDD diskus?

Renkantis SSD diską vertėtų atsižvelgti į keletą parametrų. Sparta yra vienas iš jų. Kaip jau buvo minėta, SSD diskai yra tikrai spartūs, tačiau jų sparta vis tiek skiriasi. Antrasis parametras yra SSD disko talpa. Šių diskų talpa taip pat yra įvairi. Galite įsigyti 120 GB, 250 GB, 500 GB, 1–2 TB arba 3 ir daugiau TB talpos diskus. Renkantis HDD diską derėtų taip pat atsižvelgti į jo talpą bei į jo formą bei dydį, nes vieni HDD diskai yra skirti stacionariems kompiuteriams, o kiti – nešiojamiems.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!