- Reklama -

Sausio 2 dieną Vilniuje, Viršuliškėse, nugriaudėjus galingam sprogimui daugiabutyje ir įsiliepsnojus gaisrui, buvo evakuoti 30-ties butų gyventojai. Pranešta, kad yra ir du žuvę: vaikas ir suaugusysis. Dėl pavojingos pastato būklės, artimiausiu metu žmonės į savo butus grįžti negalės. Praradę namus, svarbius daiktus, o kai kas – ir artimuosius, šoko ištikti žmonės laikinai apgyvendinti viename Vilniaus viešbučių.

Įvykio vietoje dirbo gausios skubiosios pagalbos specialistų pajėgos, o taip pat ir Lietuvos Raudonojo Kryžiaus (LRK) savanoriai ir psichologai: savanoriai teikė pagalbą specialiųjų tarnybų darbuotojams, koordinavo žmones, teikė informaciją, dalino maistą, o LRK psichologai – teikė pirmąją psichologinę pagalbą šoko ar panikos ištiktiems nukentėjusiems žmonėms. Lietuvos Raudonasis Kryžius kviečia visuomenę susivienyti ir aukoti žmonėms, nukentėjusiems tragiškame įvykyje.

Daugelis žmonių vos per akimirką neteko užgyvento turto ir sunkiai susitaiko su mintimi, kad galbūt į savo namus grįžti niekada nebegalės. Įvykio vietoje veikęs ir pagalbą teikęs LRK psichologas Eimantas Sakalauskas sako, kad panikos buvo daug: „Nukentėję žmonės buvo ištikti stipraus šoko, kai kurie – ir panikos. Psichologinė pagalba daugeliui buvo labai reikalingą, ją žmonės priėmė noriai”.

E. Sakalauskas pasakoja, kad ypatingai išsigandę buvo tie, kurių artimieji buvo išvežti į ligoninę dėl nedidelių sužeidimų. Minioje nerandantys savo artimųjų, žmonės patyrė didelį išgąstį. „Taip pat ypač sukrėsti buvo ukrainiečiai, kurie dėl karo savo šalyje atvyko gyventi į Lietuvą ir įsikūrė būtent šiame name, kuriame įvyko sprogimas”, – sako E. Sakalauskas, pasakojantis, kad ir pagalbą teikiantiems žmonėms buvo skaudu matyti, kaip kenčia gyventojai, matantys savo degančius namus.

Lietuvos Raudonasis Kryžius kartu su aukok.lt pradeda rinkti lėšas tam, kad savanoriai ir darbuotojai galėtų atliepti būtinuosius nukentėjusiųjų poreikius ir teikti humanitarinę pagalbą maistu, drabužiais, higienos priemonėmis, kitais daiktais, psichologine pagalba, konsultacijomis, vėliau – baldais ir buitine technika. Daugiau, kaip savaitę laiko Lietuvos Raudonasis Kryžius 30-čiai nukentėjusių ir viešbutyje apgyvendintų žmonių apmokės ir karštą maistą, rūpinsis užkandžiais.

LRK pabrėžia, kad šiuo metu daiktų ir drabužių nerenka, kadangi dar nežino tikslaus poreikio, tačiau, kai turės informaciją apie tai, ko žmonėms reikia labiausiai – visuomenę pakvies prisidėti ir reikalingiausiais daiktais.

Prisidėti žmonės kviečiami:

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!