- Reklama -
"Auksinės" ne tik šakutės krašto apsaugos sistemoje, bet "auksinės" ir pratybos švietimo sistemoje. KK nuotr.
“Auksinės” ne tik šakutės krašto apsaugos sistemoje, bet “auksinės” ir pratybos švietimo sistemoje. KK nuotr.

Plačiai rašoma apie Krašto apsaugos ministerijos „auksinių šakučių“ skandalą. Tuo tarpu panašiais dalykais jau seniai užsiima Švietimo ir mokslo ministerija.
Savo instrukcijose pedagogams ŠMM klerkai aiškina, esą „pamokos dėstymas turi trukti ne ilgiau 15 min.“. Antai, likusį laiką „mokiniai turi dirbti savarankiškai“.
Šitaip ministerija netiesiogiai skatina mokytojus reikalauti iš moksleivių tėvų pirkti įvairių dalykų „pratybų sąsiuvinius“.
O čia ir prasideda „tarnavimas mamonai (pinigams)“. Pratybų sąsiuvinio savikaina nėra didelė – iki 1 euro. Tuo tarpu moksleivių tėvai yra verčiami juos pirkti po 3-4 eurus. Na, o neiliustruotas, 100 puslapių apimties, etikos pratybų sąsiuvinis ( Raisa Melnikova, „Mokomės etikos“) kainuoja beveik devynis eurus!
Taigi, „vanagai-reformatoriai“ jau ne tik skandina švietimą savo padrikai-nepaliaujamų „pseudo-naujovių“ raiste, bet ir atvirai, nepridengtai „bizniauja“ – juk pratybų sąsiuvinių reikia tūkstančiais!
Ką daryti, kad ši „auksinių pratybų“ problema būtų išspręsta?
Matematikos mokytojas iš Kauno, kelių matematikos vadovėlių autorius Sergejus Sokolovas Švietimo ir mokslo ministerijai pateikė keletą pasiūlymų.
„Pirma, ŠMM turėtų paskelbti viešą pareiškimą, kuriame būtų aiškiai išdėstyta ŠMM pozicija pratybų sąsiuvinių, taip pat ir kitų mokymo priemonių, pirkimo bei naudojimo klausimu. Toks pareiškimas turėtų būti kartojamas kiekvienų mokslo metų pradžioje. Esant tokiai viešai informacijai, moksleivių tėvai gautų konkrečių argumentų, ir jų pozicija („nepirksime brangių pratybų sąsiuvinių“) taptų nekonfliktiška, bei galėtų plisti.
Antra, rekomenduoti mokyklų pedagogams siūlyti moksleiviams tik tokius pratybų sąsiuvinius, kurių turinys yra internete“, – ŠMM siūlo S.Sokolovas.
Šiuo metu, kaip žinia, kokias pratybas turi nusipirkti mokiniai, nurodo mokomo dalyko mokytojas. Tai labai panašu į gydytojų ir farmacininkų vaistų pardavimo sistemą, kuomet gydytojas, pvz., išrašo tam tikros firmos vaistus.
Švietimo sistemoje mokytojas nusprendžia, kokio autoriaus ir kokios leidyklos išleisto pratybų sąsiuvinio reikia jo pamokai. Tuo tarpu pratybų pardavimo kaina – „auksinė“ ir nekontroliuojama.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!