- Reklama -
Pristatyta publicisto Juozo Ivanausko knyga „R.P. Vardan ko?“. KK nuotr.
Pristatyta publicisto Juozo Ivanausko knyga „R.P. Vardan ko?“. KK nuotr.

Seime pristatyta publicisto Juozo Ivanausko knyga „R.P. Vardan ko?“. Kaip teigia autorius, šios knygos tikslas – pabandyti sukurti paminklą tiesai ir teisingumui, kuris buvo sutryptas prezidentinio skandalo metu.
„Rengiant spaudai knygą norėjosi dar kartą prisiminti, išsiaiškinti ir suvokti, kaip apskritai galėjo kilti prezidentinis skandalas Lietuvoje, įstūmęs mūsų šalį į gilią politinę krizę, saujelei „teisuolių“ – fariziejų neva apsivalymo vardan verčiant iš posto demokratiškai žmonių išrinktą Respublikos Prezidentą?“, – sakė knygos autorius Juozas Ivanauskas.
Anot jo, po tokio „apsivalymo“ prasidėjo akivaizdus regresas: daugelyje sričių – vidaus ir užsienio politikoje, teisėje, kultūroje, švietime, visuomenės informavime – ėmė dominuoti prisitaikėliškumas.
„Bene absurdiškiausia yra tai, jog bemaž tie patys ambicingi veikėjai, 2004 metais atlikę gėdingą vaidmenį antikonstituciniame valstybės perversme, politiniai avantiūristai, valdžios privilegijų „paveldėtojai“, iki šiol užima atsakingus postus, aštuonkojo čiuptuvais yra apraizgę teisėsaugą ir teismus, valstybines institucijas, specialiąsias tarnybas, ženkliai įtakoja sisteminę žiniasklaidą, taip vadinamą „nacionalinį transliuotoją“, bei priiminėja sprendimus Lietuvos Respublikos vardu“, – pristatydamas knygą kalbėjo Juozas Ivanauskas.
Jis mano, kad Rolandas Paksas galėtų pretenduoti į Gineso pasaulio rekordų knygą: „Ko gero, pilotas Rolandas Paksas galėtų pretenduoti į Gineso pasaulio rekordų knygą kaip vienintelis prezidentas, pasiryžęs tokiam žygdarbiui – mažu, vienmatoriu lėktuvu apskristi žemės rutulį. O taip pat kaip vienintelės Europos Sąjungos šalies prezidentas, kuriam politinis elitas, remdamasis iš piršto laužtais kaltinimais bei konstitucinėmis dvasiomis, 2004 m. balandžio 6 d. įvykdė apkaltą. Sakyčiau, antikonstitucinį valstybės perversmą. Ir po to netgi iki gyvos galvos uždraudė dalyvauti rinkimuose Lietuvoje.“
„Pasak Prezidento Rolando Pakso, niekas negimsta iš neteisybės, niekas negimsta iš neteisingumo. Negalima ant tokių pamatų toliau statyti mūsų valstybę. Negalima.
Mes būsime sudedamąja dalimi tų žmonių, pasiryžusių kurti nacionalinę, demokratinę, konstitucinę valstybę, kuria lietuviai galėtų didžiuotis.
Aš kartais pagalvoju: kai grabnyčia tau prie galvos degs, iškils pagrindinis gyvenimo klausimas – ar tu viską padarei, ką galėjai padaryti, gyvendamas savo laiku ir šioje vietoje. Tai esminis klausimas, į kurį kiekvienas žmogus turėtų sau atsakyti,“ – Rolandą Paksą citavo Juozas Ivanauskas.
Knygos pristatyme taip pat dalyvavo leidyklos „Gairės“ direktorius Povilas Masilionis.
Povilas Masilionis. KK nuotr.„Noriu pasveikinti Juozą Ivanauską ir jam padėkoti, surinkusiam šioje knygoje, pasišovusiam surinkti ir apibendrinti faktus tos didžiausios aferos nepriklausomybę atkūrusioje Lietuvoje. O ta afera – pašalinti tautos išrinktą prezidentą Rolandą Paksą ir net dvylika metų sąmoningai nenorint atkurti pilietinių ir politinių teisių.
Šios knygos pasirodymas ypač svarbus yra dabar, kai mūsų tautos, skurdinamos ir mulkinamos, balsavimo poveikyje jau ima aižėti ir skeldėti sisteminės Lietuvos partijos.
Šiandien kaip niekad svarbu išsiaiškinti, vardan ko ištisą ketvirtį amžiaus mūsų šalyje siautėjo tos nesugaunamos dvasios, žlugdžiusios Lietuvą ir vijusios iš jos aktyviausius bei talentingiausius jaunus žmones,“ – sakė leidyklos „Gairės“ vadovas Povilas Masilionis.
Profesorius Saulius Arlauskas buvo Seimo laikinosios komisijos prezidento Rolando Pakso teisėms atkurti ekspertas.

Saulius Arlauskas„Seimo laikinoji komisija tai ne politinė institucija buvo, o grynai institucija, kuri norėjo pažvelgti į problemas labai aiškiais teisiniais argumentais. Ir problemą vis dėlto užfiksavo. Kada Aukščiausias Teismas užbaigė Prezidento Rolando Pakso persekiojimą byloje dėl valstybinės paslapties atskleidimo Jurijui Borisovui, pasigirdo tokios nuomonės, kad yra konstitucinė atsakomybė ir yra teisinė atsakomybė. Ir čia jokios problemos lygtai nėra. Bet Seimo laikinoji komisija pastebėjo, atkreipė dėmesį į tokį dalyką, kad tiek konstitucinė atsakomybė, tiek teisinė atsakomybė bendra yra tai, kad tiriami asmens konkretūs veiksmai. Šiuo atveju prezidento Rolando Pakso veiksmai. Jeigu veiksmai buvo, vadinasi, bus teisinė atsakomybė. Jeigu veiksmai buvo, bus ir politinė atsakomybė. Sakykim, mūsų Konstitucinis Teismas ir vertina konkrečius veiksmus – ar jais šiurkščiai buvo pažeista Konstitucija ir sulaužyta priesaika. Taip, kad negalima griežtai atskirti šitų procedūrų ir, kaip jau minėjau, Seimo laikinoji komisija tokią problemą konstatavo“, – pažymėjo Saulius Arlauskas.

Jo teigimu, yra pareiga vykdyti Europos žmogaus teisių teismo sprendimą. „Tai – valstybės pareiga. Ir ar galime mes įvykdyti nepakeitę Konstitucijos? Pas mus sako: padarysim Konstitucijos pataisą ir tada prezidento Rolando Pakso teises galėsime atkurti. Teisingai, jeigu tai būtų pavykę padaryti prieš Naujuosius metus, antrą kartą balsuojant. Ko gero, ir šiandien čia nebūtų susirinkę. Tačiau Seimo laikinoji komisija pastebėjo tokį dalyką, kad Europos žmogaus teisių konvencija yra Europos Sąjungos teisės šaltinis. O Europos Sąjungos teisė, pagal mūsų respublikos Konstituciją, yra tiesioginio taikymo. Ir pagal Europos Sąjungos teisę, taikyti sankciją, draudžiančią būti Seimo nariu visą likusį gyvenimą, negalima, Tai reiškia, faktiškai, kad Seimas gali individualių priemonių srityje, ko reikalauja Europos Taryba, susirinkti į specialų posėdį ir kvalifikuota balsų dauguma, kaip kad pašalino prezidentą Paksą iš pareigų, taip lygiai taip pat gali ir nutraukti šitą sankciją, kitaip tariant, panaikinti, atkurti jo politines ir pilietines teises Seimo sprendimu. Ir tai būtų galima padaryti net kitą savaitę, jeigu būtų politinė valia“, – kalbėjo S.Arlauskas.

Knygos pristatymas. KK nuotr.

„Vieni sako: Paksas toks anoks, vieni myli, kiti nemyli to Pakso – Prezidento, aš turiu omeny. Bet esmė čia visai ne Pakso asmenyje, ne jo asmenybėje – koks jis bebūtų didvyris, pilotas, žemaitis charakteriu. Esmė yra tame, kad prezidento Rolando Pakso asmenyje yra sutrypta prezidento institucija. Jo asmenyje. Koks jis bebūtų, šioks ar anoks, oponentų teigimu, jis nepadarė nieko tokio, už ką jį reikėjo nuversti – elitui, šitiems fariziejams, kurie šiandien diktuoja madas politines ir uzurpavo valdžią Lietuvoje,“- įsitikinęs knygos autorius Juozas Ivanauskas.
Knygos pristatyme taip pat dalyvavo daugelio istorinių knygų autorius Algimantas Liekis, humanitarinių mokslų daktas Algirdas Degutis, Seimo narys Juozas Imbrasas, disidentas Stasys Stungurys.
Naujoji knyga, fragmentiškai atspindinti Europos Parlamento nario, partijos Tvarka ir teisingumas lyderio, buvusio du kartus Vilniaus mero, du kartus premjero, Prezidento Rolando PAKSO neblėstančią aistrą skraidyti, politinę veiklą, laikmečio iššūkius, minties kelią, nepretenduoja tapti „fundamentaliu monumentu“, prislegiančiu istorines asmenybes. Tai, sako knygos autorius, veikiau gyvas nervas, nerimstanti širdis, talpinanti savyje neužmirštamą vakar dienos patirtį, jautriai reaguojanti į nūdieną, su nerimu žvelgianti į ateitį.
KK inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!