- Reklama -

Seimas ratifikavo sutartį dėl prekybos ginklais. A. Jonaičio nuotr.

Seimas, visiems 86 balsavime dalyvavusiems parlamentarams balsavus už, ratifikavo Sutartį dėl prekybos ginklais.

„Šia sutartimi siekiama užkirsti kelią neteisėtai prekybai įprastine ginkluote ir užkirsti kelią tokios ginkluotės patekimui į nelegalias rinkas. Sutartis nustato bendrus tarptautinius prekybos įprastine ginkluote reguliavimo standartus. Daugelis sutarties nuostatų Lietuvos Respublikoje jau dabar yra privalomos pagal Europos Sąjungos ir nacionalinius teisės aktus“, – projekto pristatymo metu sakė užsienio reikalų viceministras Andrius Krivas.

Sutarčiai įsigaliojus, jos šalims bus draudžiama eksportuoti įprastinę ginkluotę, jei ji galėtų būti panaudota vykdant genocidą, nusikaltimus žmoniškumui, karo nusikaltimus. Sutarties šalys, vertindamos eksporto licencijos išdavimo klausimą, turės vertinti, ar eksportas galėtų pakenkti tarptautinei taikai ir saugumui, ar įprastinė ginkluotė galėtų būti panaudota rimtiems humanitarinės teisės ir žmogaus teisių pažeidimams, teroristinėms ir tarptautinio organizuoto nusikalstamumo veikoms.

Sutartis dėl prekybos ginklais buvo priimta 2013 m. balandžio 2 d. Niujorke (Jungtinės Amerikos Valstijos). 2013 m. birželio 3 d. Lietuva ir dar 66 valstybės šią sutartį pasirašė. Pagal Konstitucijos 138 straipsnio 1 dalies 6 punktą ir Tarptautinių sutarčių įstatymo 7 straipsnio 1 dalies 6 punktą sutartis priskirtina prie ratifikuotinų Lietuvos Respublikos tarptautinių sutarčių.

LRS inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!