- Reklama -
Nuo šio rugsėjo Vilniaus Gedimino technikos universitete (VGTU) startuoja organizacijų valdymo studijų programa, kurią baigę absolventai gebės susidoroti su šiais iššūkiais taip, kad kultūrų sandūra ne tik nepablogintų organizacijų valdymo, bet ir dar jį pagerintų.
Nuo šio rugsėjo VGTU startuoja organizacijų valdymo studijų programa, kurią baigę absolventai gebės susidoroti su pabėgėlių iššūkiais taip, kad kultūrų sandūra ne tik nepablogintų organizacijų valdymo, bet ir dar jį pagerintų.

Pabėgėliai ir jų integravimas į socialinį gyvenimą bei Lietuvos darbo rinką – dar visai neseniai didžiausias aistras ir karščiausias diskusijas kursčiusi tema. Lietuvoje vien 2016 m. balandžio mėn. buvo registruota 33,5 tūkst. laisvų darbo vietų, tad, atrodytų, kad imigrantų integravimas į darbo rinką neturėtų būti sunki užduotis. Visgi ar Lietuva tam pasirengusi? Ar mes turime pakankamai specialistų, galinčių dirbti multikultūrinėje aplinkoje? Nuo šio rugsėjo Vilniaus Gedimino technikos universitete (VGTU) startuoja organizacijų valdymo studijų programa, kurią baigę absolventai gebės susidoroti su šiais iššūkiais taip, kad kultūrų sandūra ne tik nepablogintų organizacijų valdymo, bet ir dar jį pagerintų.

„Tiek sėkmingam pabėgėlių integravimui, tiek kitų žmonių puikiai savijautai darbe ir produktyvumui, reikalingos stiprios organizacijų valdymo žinios – be jų reikės ilgos praktikos,  mokymosi iš savo klaidų. O juk dažnai tokios prabangos sau leisti negalime“, – sako VGTU socialinės ekonomikos ir vadybos katedros vedėja bei viena iš šios studijų programos rengėjų Ilona Skačkauskienė.

Ne ką mažesnis dabartinės darbo rinkos iššūkis nei pabėgėlių integracija – naujos kartos darbuotojai, ateinantys į darbo rinką. Dabartinių studentų tarpe jau dominuoja Y kartos atstovai, kurie netrukus įsilies ar jau įsiliejo į darbo rinką. Jie yra pozityvūs, iniciatyvūs, imlūs, nuolatos „prisijungę“, keliantys sau didelius lūkesčius, nenorintys būti tokiais, kaip visi, linkę dirbti komandoje. Jų vertybės – laisvė ir patogus gyvenimas, t.y. vis labiau vertinama mažiau disciplinuota darbo vieta su lankstesniu darbo ir atostogų grafiku bei galimybe pačiam planuoti savo laiką. Neretai X ar kūdikių bumo kartų darbuotojai Y kartos vadovus laiko išpuikusiais, akcentuoja jų lojalumo, pastovumo, atsakingumo stoką. O kokie jie yra iš tiesų? Kaip jie, išnaudodami savo savybes, gali efektyviai dirbti ar valdyti organizacijas?

„Organizacijų valdymo studijų metu bus gilinamasi net tik į valdymo psichologiją, bet ir organizacinę elgseną, siekiant suderinti ir efektyviai išnaudoti X, Y ir jauniausios Z kartos savybes veiksmingam organizacijų valdymui. Kita vertus, dalis dabartinių Y kartos atstovų taps organizacijų vadovais, lyderiais. Sėkmingai lyderystei būtini sprendimų priėmimo ir įgyvendinimo gebėjimai, žinios apie organizacijos išteklius, procesų valdymo metodus, strateginį valdymą. Organizacijų valdymo studijų programos studentai, nagrinėdami šiuolaikinių organizacijų praktiką, susiedami ją su šiuolaikinėmis vadybos teorijomis įgis pakankamai žinių ir kompetencijų, padėsiančių tapti ateities lyderiais“, – teigia I. Skačkauskienė.

VGTU Verslo vadybos fakulteto docentės manymu, daugelį organizacijose kylančių problemų (tarp jų – ir sėkmingą svetimšalių integraciją, ir kartų suderinamumą) dažnai išspręstų geras valdymo procesų išmanymas, gebėjimas taikyti modernius vadybos metodus, susieti ir pritaikyti gerąją privataus sektoriaus praktiką viešajame sektoriuje. Tai gali padaryti pozityvūs, iniciatyvūs, kūrybingi, didelius lūkesčius sau ir kitiems keliantys būsimi VGTU organizacijų valdymo programos studentai.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!